<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Emil fra Lønneberg taler ikke længere svensk

Vi har svært ved at forstå hinanden i Norden

I dag er det Nordens Dag. Det er en lidet kendt mærkedag, og jeg opdagede det kun, fordi busserne i København flager med Nordisk Råds flag.

Ikke desto mindre, så kan den slags halvsløje mærkedage sætte tankerne i gang. Det er mit klare indtryk, at færre og færre forstår vores nordiske broderfolk. Vi er skrappe til engelsk, men når det kommer til svensk, så giver mange fortabt.

Det er enormt ærgerligt, for det er meget at hente både økonomisk, kulturelt og menneskeligt i et stærkt forhold de nordiske lande imellem. Det særlige ved Norden er, at samarbejdet og fællesskabet imellem landene har været båret af et særligt folkeligt engagement. Jeg kan frygte, at det engagement er ved at gå af fløjten, fordi vi er så dårlige til at forstå hinanden.

Lad mig give et eksempel. En af de store fornøjelser ved at få børn er, at man har en undskyldning for at gense Emil fra Lønneberg, Pippi Langstrømpe og hvad der ellers er af ikoniske svenske børnefilm. I min barndom var de med det originale svenske lydspor og så med Thomas Windings fremragende fortællerstemme. Det var et fantastisk god kombination, som formåede at bevare det originale sprog samtidig med, at man forstod, hvad der foregik. Det er væk i dag. Nu er det hele stortset overdøvet med dansk tale og dermed kommer de nordiske sprog ikke ind med modermælken. 

Det er selvfølgelig en lille ting, men et godt billede på, at vi konsekvent opgiver at gøre os umage med at forstå hinanden i Norden. Det er med til at gøre os fattigere som danskere, at vi mister tilhørsforholdet til Norden, og derfor er der brug for mere end blot at sætte flag på busserne. Vi har brug for at styrke undervisningen i forståelsen af de nordiske sprog i folkeskolen. Og alle os andre skal lade være med at slå over i engelsk, når vi møder en svensker. 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
17.04.21, 17:57
Samtidig bæver jeg ved reaktionerne fra både EU og Danmark. Læs mere
Af Martin Ågerup
17.04.21, 13:09
Fastholdelsen af forsamlingsforbud på 10 tilsidesætter en grundlovssikrede rettigheder uden saglig grund Læs mere
Af Marie Høgh
16.04.21, 14:00
Hvis du tror, at socialdemokraterne er nationalkonservative, er du faldet for et snedigt orkestreret blændværk. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
16.04.21, 11:35
Der er desværre nu kun ét parti i Danmark, som ikke køber Socialdemokratiets nye absurde samfundskontrakt. Læs mere
Af Isabella Arendt
16.04.21, 08:11
Der er brug for decentralisering. Der er brug for en helt grundlæggende erkendelse af, at der i Danmark er millioner af voksne mennesker, som selv kan tage ansvar for deres liv og hverdag. Læs mere
Af Henrik Dahl
15.04.21, 23:42
Vi er inødt til at genoverveje hele det spørgsmål om indoktrinering i folkeskolen, man diskuterede i 1970’erne. Der skal være metodefrihed og åbenhed i folkeskolen. Men der må også være nogle retningslinjer som sikrer, at det kontroversielle ikke bliver forklædt som det ukontroversielle. Læs mere
Af Søren Gade
15.04.21, 13:00
Mine gamle kolleger i Folketinget må vågne op: Markedsføringen af spil​ er stukket totalt af, og det bør stoppes omgående. Ikke kun ved at fjerne dem i bedste sendetid. Nej, med et totalt forbud. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.04.21, 02:38
Der bør omgående indføres frit valg til selv at bestemme, hvilken vaccine man ønsker. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
14.04.21, 14:13
Rapport i Storbritannien fandt ingen diskrimination mod minoriteter – nu sammenlignes den sorte formand med en ”onkel Tom”. Læs mere