<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Rigtige mennesker lider under Brexit

Brexit er elitens projekt og folket lider

Jeg har netop modtaget en rystende mail fra en gruppe remain-tilhængere i Storbritannien. De har indsamlet vidnesbyrd fra en masse helt almindelige mennesker, der alle lider under følgerne af Brexit. Nogle af de omtalte stemte endda selv for at forlade EU.

Virkeligheden for mange mennesker i Storbritannien er, at EU ikke er noget over på kontinentet eller ”nede i Bruxelles” som vi har for vane at sige her til lands. EU er praktiske aftaler, som gør hverdagen lettere for helt almindelige mennesker og som bidrager til vækst og beskæftigelse. Når det klippefaste fundament bliver hevet væk af politiske platugler som Boris Johnson og andre ligesindede overklasseløg, så skrider tilværelsen for almindelige mennesker. Det må skurre i ørene på dem herhjemme, der påstår at repræsentere folket mod eliten i de fine saloner, når Brexit var elitens projekt. For det er kun eliten, som let og ubesværet kan flytte kapital over grænserne, få et ekstra statsborgerskab og søge tilflugt på familiens gods, mens uvejret raser. Alle andre må tage til takke med en fyreseddel fra de produktionsvirksomheder, der lukker eller flytter ud af Storbritannien.

Hvad er det så for praktiske konsekvenser, som Brexit har for helt almindelige briter? Det er syge børn, der må vente og vente på at få hjælpemidler, fordi det er strandet i tolden og ikke rykker sig ud af flækken. Supermarkeder løber tør for almindelige dagligvarer, fordi det nu er blevet ekstra besværligt at importere til Storbritannien. Fiskeindustrien taber jobs, fordi den aftale, der er indgået med EU, er dårlig for britiske fiskere. Det var ellers fiskerne, der blev lovet fyldte garn, hvis de stemte for Brexit. Mindre virksomheder har måttet opgive at eksportere deres produkter, og biavlerne kan ikke importere bier.

Eksemplerne er utallige, og ansvaret ligger udelukkende på Boris Johnson og de andre, som ville have briterne ud af EU. Hvis landet var blevet som medlem af EU, så kunne virksomhederne have importeret og eksporteret i fred, og handicappede børn behøvede ikke at vente på at modtage specialfremstillede kørestole. Alting ville ganske enkelt have været lettere. Man kan selvfølgelig vælge at trække på skulderen over briternes problemer, men sagen er jo, at på hjemlig grund vil både Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti have Danmark ud på samme dødsrute. For tiden stormer Nye Borgerlige frem på en bølge af gejst, muslimer og en skarp strategi på de sociale medier. De kritiske spørgsmål er der ikke mange af – og det er en fejl. For partiets målsætning om at Danmark skal forlade EU er en badebillet, som omgående burde inddrages og veksles til en byge af kritiske spørgsmål.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
20.04.21, 10:30
Teknokraterne på markedsuniversitetet spytter ligegyldige artikler ud, som ingen læser. Vi skal have det borgerlige universitet tilbage Læs mere
Af Uffe Elbæk
20.04.21, 09:59
Ud med dansk trumpisme og nationalkonservativ identitetspolitik og ind med internationalt samarbejde, demokratisk sindelag og respekt for mangfoldigheden. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.04.21, 15:23
Kineserne klasker sig på lårene af grin over USA’s og Vesteuropas kurs mod den multietniske afgrund. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
18.04.21, 14:30
Hallo, hallo, er du til stede, Lars? Læs mere
Af Mikael Jalving
18.04.21, 10:00
Tak til den store tyske menneskekender Arthur Schopenhauer, der allerede for 200 år siden slog fast, at viljen er umættelig og ideologisk. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.04.21, 17:57
Samtidig bæver jeg ved reaktionerne fra både EU og Danmark. Læs mere
Af Martin Ågerup
17.04.21, 13:09
Fastholdelsen af forsamlingsforbud på 10 tilsidesætter en grundlovssikrede rettigheder uden saglig grund Læs mere
Af Marie Høgh
16.04.21, 14:00
Hvis du tror, at socialdemokraterne er nationalkonservative, er du faldet for et snedigt orkestreret blændværk. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
16.04.21, 11:35
Der er desværre nu kun ét parti i Danmark, som ikke køber Socialdemokratiets nye absurde samfundskontrakt. Læs mere