<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Regeringens misundelsessocialisme går udover samfundets svageste

Konkurrence på velfærdsområdet er en god ting

Der har været en stribe dårlige sager med såkaldte profitbaroner, der har hevet store millionbeløb ud til sig selv i forbindelse med driften af private sociale bosteder, anbringelsespladser og børnehjem. Det er selvfølgelig forkert, men et ordentligt tilsyn kunne have løst problemet. Nu vil regeringen så forbyde at man som privat kan tjene penge på f.eks. botilbud.

Vi mangler ikke ligefrem regler på socialområdet, ej heller når det drejer sig om kommunernes brug af private bosteder og andre tilbud til udsatte borgere. De mange hyldemeter med detaljeret lovgivning lader imidlertid ikke til at distrahere regeringen og dens røde støttepartier i jagten på den næste ideologiske kioskbasker.

Sådan her lyder det fra Social- og indenrigsminister Astrid Kragh på Facebook om de såkaldte børnehjemsbaroner:

”Det gør mig både vred, forarget og ked af det, når de mest udsatte børn og unge bruges som sociale hæveautomater. Velfærdskroner, betalt til botilbud og opholdssteder for børn og unge og mennesker med svære handicap, som ikke bruges på de sårbare børn og voksne - det duer bare ikke”.

Bum! – sådan et opslag giver tusindvis af likes lige ned i foret! Så pyt med, at regeringens udspil skaber enormt mange problemer for landets kommuner, der potentielt kan vinke farvel til rigtig mange gode botilbud for de allersvageste borgere.

Der er intet, der tyder på, at de private tilbud er dyrere, eller at kvaliteten er ringere - tværtimod. Det er ingen hemmelighed, at der fra tid til anden er dårlige historier om private botilbud i medierne, men jeg skulle hilse og sige, at det også er tilfældet for de kommunale. At dømme ud fra de henvendelser jeg får fra pårørende, så er billedet på de kommunale tilbud ikke altid lige kønt.

Derfor er der brug for konkurrence, og at de private tilbud kan udfordre de offentlige – også selvom de tjener penge på det. Hvis profitten er abnorm høj, så må kommunerne jo presse prisen, ligesom man gør med alle mulige andre indkøb. Dertil kommer, at der i forvejen er tilsyn og mulighed for at stille krav. Men det skal vel og mærke være et tilsyn, der fungerer.

Regeringens misundelsessocialisme, hvor det store slagnummer er, at man ikke må tjene penge på samfundets svageste, går netop udover de svageste. Det vil betyde, at der i fremtiden er færre botilbud og dermed længere ventetid på at få en plads. Alene i København er der potentielt tale om over 300 pladser, der ville forsvinde, hvis regeringens forslag bliver virkelighed. Samtidig vil etableringen af kommunale erstatningspladser tage mange år og koste over 1,3 mia. kr. – alt sammen fordi, Social- og indenrigsministeren havde behov for at spille smart på Facebook. Helt fint at stramme tilsynet, men lad nu være med at hive tæppet væk under samfundets svageste, fordi man har et horn i siden på dem, der tjener penge på velfærdsydelser.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
19.01.21, 09:21
Virksomheder går konkurs som aldrig før, mænd bliver sure, rejser sydpå eller migrerer, mens kvinder kaster med maling og bliver ministre. Læs mere
Af Christina Egelund
18.01.21, 15:03
Forløbet op til Folketingets beslutning om at bringe sagen om den ulovlige instruks for rigsretten er en uskøn og bevidst manipulerende sammenblanding af politik og jura. Fordelen ved anklagere og dommere er, at de skal være retfærdige, ikke populære. Læs mere
Af Isabella Arendt
18.01.21, 13:40
Lad os få gange i hverdagen for danskere og virksomheder, så hurtigt vi kan. Vaccinen er gratis og man kan helt selv vælge til eller fra. Mens jeg venter, håber jeg, der er nogle med et vaccinepas i lommen, som vil skåle en ekstra gang for alle os, som venter lidt endnu. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.01.21, 17:00
Til gengæld siger Joe Biden intet om at øge sikkerheden ved grænsen til Mexico. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.01.21, 10:00
Arla & Co. trænger til et frikvarter fra tidsånden. Læs mere
Af Louis Jacobsen
16.01.21, 12:39
Når Trump ikke længere er præsident i USA står de samme mennesker klar til at bane vejen for en ny af Trumps kaliber. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.01.21, 22:41
Det er meget egoistisk af de grønlandske politikere at forsøge at løse Grønlands store svøbe – de socialt udsatte – uden at inddrage de mange grønlændere i Danmark, som hver dag berøres af dette emne.   Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.01.21, 18:16
Hvad skal vi andre stille op, når vi mener, at store grupper af mennesker ikke er til at tale med eller har nogle absurde holdninger? Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
15.01.21, 16:34
Som ufortrødent arbejder videre trods corona. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.01.21, 07:00
Den tiltalte er uskyldig, indtil andet er bevist, og har krav på en fair rettergang. Også Inger Støjberg. Læs mere