<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Regeringen gør intet for at få åbnet grænserne

Flyselskaberne risikerer at lide samme skæbne som i tusindvis af raske mink

Rejsebranchen er i knæ og alt for mange fly er fortsat på landjorden. En meget stor del af dette skyldes alt for firkantede rejserestriktioner. Derfor vil EU nu forsøge at ensarte rejsereglerne, således at den frie bevægelighed kan genoprettes under hensyntagen til, at det skal være sundhedsmæssigt forsvarligt.

Ideen er, at man skal se på smittetal i de enkelte regioner i stedet for hele landet. Det vil betyde, at man fremover uden problemer vil kunne rejse til Gran Canaria, men skal holde sig væk fra visse regioner på det spanske fastland.

Indtil videre har Danmark afvist den model med undtagelse af de nordiske lande og Nordtyskland. Det fungerer ellers rigtig fint i forhold til Sverige, hvor jeg selv netop har oplevet det i praksis. Efterårsferien blev nemlig tilbragt på en ødegård ved Vänerns bred. For at komme her til, så kører man igennem Halland, og det er en af de forbudte zoner ifølge Udenrigsministeriets rejsevejledning. Det er nu ikke noget større problem. Man skal blot sørge for at tanken er fuld og at børnene har tisset af inden man kører igennem et af de områder, hvor smittetallet er for højt. Alternativet ville være, at hele Sverige skulle være orange og dermed i praksis være lukket ned for danskere. Det ville mildest talt være en katastrofe, hvis vi endnu engang skulle opleve at Øresundsbroen er stängt.

Regeringen har under corona-krisen udviklet en forkærlighed for meget voldsomme tiltag uden synderlig dokumenteret effekt. Det gælder lukningen af grænserne i foråret, forbud mod udenlandske overnatninger i København i højsæsonen, firkantede rejsevejledninger i efteråret og brugen af mundbind.

Hvis ikke arbejdskraftens frie bevægelighed, flyselskaber og rejsebranche skal lide samme skæbne som i hundredtusindvis af raske mink, så er der behov for en mere fleksibel og nøgtern tilgang til, hvordan vi håndterer pandemien. Det gælder i forhold til mere fleksible rejsevejledninger, men også eksempelvis indførelse af ”corona-pas”, hvor en frisk covid-19-test giver adgang til Danmark.

Covid-19 har nu været omdrejningspunktet for de fleste politiske beslutninger i lang tid og derfor bør der snart være andet og mere værktøj i kassen end blot lukning af grænserne og nye forbud.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.