<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Derfor kan hviderusserne lykkedes med at vælte Lukashenko

Politivolden kan blive det der fælder Europas sidste diktator

Meget tyder på, at Lukashenkos 26 år lange regime er ved at bryde sammen. Det er naturligvis vanskeligt at spå om, men muligheden for at eneherskeren bliver tvunget til at gå om bord i et fly til Moskva eller mere måske mere sandsynligt Damaskus er i hvert fald til stede. Det er der en række grunde til.

For det første er omfanget af protesterne mod Lukashenko meget omfattende, og de foregår over hele landet. Selv i Lukashenkos hjemregion Mogilev er der store demonstrationer. Det er ganske uhørt, faktisk har der aldrig været så omfattende protester, siden landet blev selvstændigt i 1991. Jeg var i Ukraine i 2014, da præsident Janukovich blev sat fra bestillingen. Her startede oprøret som en protest mod Ukraines afvisning af associeringsaftalen med EU. Protesterne havde i første omgang beskedent opslutning, men da politiet greb brutalt ind, ændrede billedet sig fuldstændigt. Så gik folket på gaden i protest mod politivold og senere i protest mod korruption i almindelighed og Janukovich i særdeleshed. Det samme er ved at ske i Hviderusland. Det, der nu sender i tusindvis på gaden, er vreden over politivolden og den brutale behandling, de tilfangetagne har været udsat for. Det betyder, at protesterne ikke længere blot er knyttet til valget, men til hele systemet som Lukashenkos regime bygger på – og det er farligt for regimets overlevelse.

Et andet karakteristika ved oprøret i Ukraine i 2014 var, at der ikke var en samlende højtprofileret lederfigur. Det var først efter, at Janukovich var flygtet til Rusland, at man begyndte at bekymre sig om, hvem der så skulle være præsident. Det betyder, at det ikke nødvendigvis er et problem, at Lukashenkos hovedudfordrer Svetlana Tikhanovskaya er blevet tvunget ud af landet. Revolutionen kan sagtens fortætte uden en politisk leder. Tværtimod så har regimet understreget sin udemokratiske natur ved den handling, således at det nu er helt tydeligt for enhver, at Lukashenko ikke havde nogen intention om at holde et blot nogenlunde retfærdigt valg.

Endeligt så har regimet totalt undervurderet de sociale medier. På trods af nedlukningen af internettet, så er tusindvis af videoer blevet spredt af politiets og sikkerhedsstyrkernes vold. Hele verden kan følge med i, hvad der sker og vigtigst af alt; det kan hviderusserne også. Hvis det lykkedes at få hele landet til at strejke, hvilket allerede er godt i gang, så vil protesterne nå en ny milepæl. Så bliver spørgsmålet, hvordan politiet, sikkerhedsstyrkerne, KGB og andre statslige institutioner vil stille sig? Det er vanskeligt at forudsige, men der er en række indikationer på, at sprækkerne bliver større og større i regimet. Det, der for få måneder siden, fremstod som et jernhårdt diktatur kan i løbet af det næste stykke tid falde sammen som et korthus.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
15.01.21, 22:41
Det er meget egoistisk af de grønlandske politikere at forsøge at løse Grønlands store svøbe – de socialt udsatte – uden at inddrage de mange grønlændere i Danmark, som hver dag berøres af dette emne.   Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.01.21, 18:16
Hvad skal vi andre stille op, når vi mener, at store grupper af mennesker ikke er til at tale med eller har nogle absurde holdninger? Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
15.01.21, 16:34
Som ufortrødent arbejder videre trods corona. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.01.21, 07:00
Den tiltalte er uskyldig, indtil andet er bevist, og har krav på en fair rettergang. Også Inger Støjberg. Læs mere
Af Signe Munk
14.01.21, 15:00
Vi tager vores drikkevand som en selvfølgelighed. Det skal vi ikke – men derimod skride ind, så forureningen af det bliver stoppet. Læs mere
Af Rune Lund
14.01.21, 13:10
Det handler om, at loven gælder for alle Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.01.21, 11:05
Bliver alle vi ældre, der har levet en eremittilværelse for at undgå smitte, nu udsat, når vi vaccineres i store centre. Jeg spørger ministeren, om han føler sig sikker på, at forholdene er i orden. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.01.21, 15:35
Det er artige sager, hvad tilhængerne af masseindvandring har kaldt os andre. Læs mere
Af Henrik Højlund
13.01.21, 15:16
Coronaepidemien forstærker øjensynlig argumentationen mod Guds eksistens. Men det ser ikke bedre ud uden Gud. Læs mere