<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Derfor kan hviderusserne lykkedes med at vælte Lukashenko

Politivolden kan blive det der fælder Europas sidste diktator

Meget tyder på, at Lukashenkos 26 år lange regime er ved at bryde sammen. Det er naturligvis vanskeligt at spå om, men muligheden for at eneherskeren bliver tvunget til at gå om bord i et fly til Moskva eller mere måske mere sandsynligt Damaskus er i hvert fald til stede. Det er der en række grunde til.

For det første er omfanget af protesterne mod Lukashenko meget omfattende, og de foregår over hele landet. Selv i Lukashenkos hjemregion Mogilev er der store demonstrationer. Det er ganske uhørt, faktisk har der aldrig været så omfattende protester, siden landet blev selvstændigt i 1991. Jeg var i Ukraine i 2014, da præsident Janukovich blev sat fra bestillingen. Her startede oprøret som en protest mod Ukraines afvisning af associeringsaftalen med EU. Protesterne havde i første omgang beskedent opslutning, men da politiet greb brutalt ind, ændrede billedet sig fuldstændigt. Så gik folket på gaden i protest mod politivold og senere i protest mod korruption i almindelighed og Janukovich i særdeleshed. Det samme er ved at ske i Hviderusland. Det, der nu sender i tusindvis på gaden, er vreden over politivolden og den brutale behandling, de tilfangetagne har været udsat for. Det betyder, at protesterne ikke længere blot er knyttet til valget, men til hele systemet som Lukashenkos regime bygger på – og det er farligt for regimets overlevelse.

Et andet karakteristika ved oprøret i Ukraine i 2014 var, at der ikke var en samlende højtprofileret lederfigur. Det var først efter, at Janukovich var flygtet til Rusland, at man begyndte at bekymre sig om, hvem der så skulle være præsident. Det betyder, at det ikke nødvendigvis er et problem, at Lukashenkos hovedudfordrer Svetlana Tikhanovskaya er blevet tvunget ud af landet. Revolutionen kan sagtens fortætte uden en politisk leder. Tværtimod så har regimet understreget sin udemokratiske natur ved den handling, således at det nu er helt tydeligt for enhver, at Lukashenko ikke havde nogen intention om at holde et blot nogenlunde retfærdigt valg.

Endeligt så har regimet totalt undervurderet de sociale medier. På trods af nedlukningen af internettet, så er tusindvis af videoer blevet spredt af politiets og sikkerhedsstyrkernes vold. Hele verden kan følge med i, hvad der sker og vigtigst af alt; det kan hviderusserne også. Hvis det lykkedes at få hele landet til at strejke, hvilket allerede er godt i gang, så vil protesterne nå en ny milepæl. Så bliver spørgsmålet, hvordan politiet, sikkerhedsstyrkerne, KGB og andre statslige institutioner vil stille sig? Det er vanskeligt at forudsige, men der er en række indikationer på, at sprækkerne bliver større og større i regimet. Det, der for få måneder siden, fremstod som et jernhårdt diktatur kan i løbet af det næste stykke tid falde sammen som et korthus.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
30.09.20, 16:06
Chefen for Arktisk Kommando, generalmajor Kim Jørgensen er et godt bud på en ny forsvarschef. Læs mere
Af Rune Lund
30.09.20, 12:23
- der er råd til både grøn omstilling og velfærd Læs mere
Af Harun Demirtas
30.09.20, 07:59
Er du i tvivl om, hvad der skal ske med Kofod, kære statsminister? Så spørg dig selv: hvad hvis det var min datter? Men der er åbenbart forskel på folk. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
29.09.20, 22:27
De storladne tanker har meget lidt med virkeligheden at gøre. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
29.09.20, 18:40
Forstå det nu, Folketing. Vi har brug for et mobilt politi og ikke mursten. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
29.09.20, 16:26
Det skal gøres nemmere at bruge mere tid med sine små børn, hvis man for en periode ønsker at tjekke lidt ud fra hamsterhjulet. Det har familier meget ringe muligheder for i den socialdemokratiske velfærdmaskine. Læs mere
Af Nauja Lynge
29.09.20, 11:38
Vi er i rigsfællesskabet en betydende magt i Arktis. Står vi ikke klippestærkt fast på det, ender vores stat som et militært tomrum.   Læs mere
Af Mikael Jalving
29.09.20, 09:24
Ikke se, ikke høre. Hvis vi lader som om, det ikke eksisterer, forsvinder det nok. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
28.09.20, 15:29
Trump burde kunne trække Nobels Fredspris hjem, selvom det skurrer lidt i ørene. Læs mere
Af Isabella Arendt
28.09.20, 11:49
Når LA fremlægger et forslag om fradrag for at passe egne børn bevæger de sig i en verden, hvor alle forældre arbejder, tjener godt og ikke bliver syge. Sådan er virkeligheden ikke. Hvis man FAKTISK til give familier frihed til at passe egne børn, så må og skal det gælde alle familier. Læs mere