<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Præsidentvalget i Hviderusland er en skamplet på Europa

EU skal indføre sanktioner overfor Europas sidste diktator

Det er en skamplet på Europa, at tusindvis af hviderussiske vælgere i disse timer bliver mødt af gummikugler og knippelsuppe. Hvideruslands diktator Alexander Lukashenko er efter dagens præsidentvalg i gang med at stjæle sejren og dermed endnu fem år som landets enevældige leder.

I modsætning til tidligere valg så er befolkningen gået på gaden i hidtil uset grad. I over 20 hviderussiske byer er der protester mod regimets forsøg på at bilde befolkningen ind, at præsidenten har fået knapt 80 procent af stemmerne.

Hvis det lykkedes hviderusserne at slippe af med tyrannen, så vil det skabe et jordskælv, der vil kunne mærkes i Moskva. For hvis hviderusserne kan vælte en autoritær præsident, så er det samme ikke umuligt i Rusland. Inden vi tager glæderne på forskud er det desværre nødvendigt at hæfte sig ved, at Lukashenko har sagt, at han vil slå hårdt ned på ulovlige demonstrationer, hvilket vil sige alle demonstrationer. Det ses allerede nu, hvor politi og sikkerhedsstyrker mod stor brutalitet forsøger at kvæle oprøret.

Det foregår klods op og ned af EU’s grænser og derfor har vi en forpligtigelse til at gøre noget. Den slags hører ikke hjemme i Europa! Her til aften havde jeg fornøjelsen af at kommentere præsidentvalget i TV2 News og som indledning var udenrigsminister Jeppe Kofod med på en linje. Hans budskab var, at ”Danmark skal sende et meget stærkt signal til Hviderusland”. Ærligt talt, det er godt nok sølle! Vi har faktisk mange muligheder for at presse Lukashenko til i det mindste ikke at bruge vold overfor sine egne landsmænd. Målrettede sanktioner overfor navngivne medlemmer af regimet har tidligere vist sig meget effektive. For regimets topfolk og håndlangere så er det enormt indgribende, hvis deres midler indefryses og de ikke kan besøge EU. Den slags instrumenter ligger i EU’s diplomatiske værktøjskasse. Det kan sættes i gang med det samme, så det er sådanset bare at gå i gang.

Stærke signaler” kan de modige demonstranter, som i aften er gået på gaden overalt i Hviderusland ikke bruge til meget, når de bliver ramt af en af sikkerhedsstyrkernes gummikugler eller når de sidder i et fængsel senere på natten.  

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Rune Lund
30.09.20, 12:23
- der er råd til både grøn omstilling og velfærd Læs mere
Af Harun Demirtas
30.09.20, 07:59
Er du i tvivl om, hvad der skal ske med Kofod, kære statsminister? Så spørg dig selv: hvad hvis det var min datter? Men der er åbenbart forskel på folk. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
29.09.20, 22:27
De storladne tanker har meget lidt med virkeligheden at gøre. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
29.09.20, 18:40
Forstå det nu, Folketing. Vi har brug for et mobilt politi og ikke mursten. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
29.09.20, 16:26
Det skal gøres nemmere at bruge mere tid med sine små børn, hvis man for en periode ønsker at tjekke lidt ud fra hamsterhjulet. Det har familier meget ringe muligheder for i den socialdemokratiske velfærdmaskine. Læs mere
Af Nauja Lynge
29.09.20, 11:38
Vi er i rigsfællesskabet en betydende magt i Arktis. Står vi ikke klippestærkt fast på det, ender vores stat som et militært tomrum.   Læs mere
Af Mikael Jalving
29.09.20, 09:24
Ikke se, ikke høre. Hvis vi lader som om, det ikke eksisterer, forsvinder det nok. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
28.09.20, 15:29
Trump burde kunne trække Nobels Fredspris hjem, selvom det skurrer lidt i ørene. Læs mere
Af Isabella Arendt
28.09.20, 11:49
Når LA fremlægger et forslag om fradrag for at passe egne børn bevæger de sig i en verden, hvor alle forældre arbejder, tjener godt og ikke bliver syge. Sådan er virkeligheden ikke. Hvis man FAKTISK til give familier frihed til at passe egne børn, så må og skal det gælde alle familier. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
28.09.20, 09:26
Igen har grupper af indvandrere forsøgt at tiltvinge sig adgang til et hospital, så politiet må skride ind. Det vil vi ikke have i Danmark. Læs mere