<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Præsidentvalget i Hviderusland er en skamplet på Europa

EU skal indføre sanktioner overfor Europas sidste diktator

Det er en skamplet på Europa, at tusindvis af hviderussiske vælgere i disse timer bliver mødt af gummikugler og knippelsuppe. Hvideruslands diktator Alexander Lukashenko er efter dagens præsidentvalg i gang med at stjæle sejren og dermed endnu fem år som landets enevældige leder.

I modsætning til tidligere valg så er befolkningen gået på gaden i hidtil uset grad. I over 20 hviderussiske byer er der protester mod regimets forsøg på at bilde befolkningen ind, at præsidenten har fået knapt 80 procent af stemmerne.

Hvis det lykkedes hviderusserne at slippe af med tyrannen, så vil det skabe et jordskælv, der vil kunne mærkes i Moskva. For hvis hviderusserne kan vælte en autoritær præsident, så er det samme ikke umuligt i Rusland. Inden vi tager glæderne på forskud er det desværre nødvendigt at hæfte sig ved, at Lukashenko har sagt, at han vil slå hårdt ned på ulovlige demonstrationer, hvilket vil sige alle demonstrationer. Det ses allerede nu, hvor politi og sikkerhedsstyrker mod stor brutalitet forsøger at kvæle oprøret.

Det foregår klods op og ned af EU’s grænser og derfor har vi en forpligtigelse til at gøre noget. Den slags hører ikke hjemme i Europa! Her til aften havde jeg fornøjelsen af at kommentere præsidentvalget i TV2 News og som indledning var udenrigsminister Jeppe Kofod med på en linje. Hans budskab var, at ”Danmark skal sende et meget stærkt signal til Hviderusland”. Ærligt talt, det er godt nok sølle! Vi har faktisk mange muligheder for at presse Lukashenko til i det mindste ikke at bruge vold overfor sine egne landsmænd. Målrettede sanktioner overfor navngivne medlemmer af regimet har tidligere vist sig meget effektive. For regimets topfolk og håndlangere så er det enormt indgribende, hvis deres midler indefryses og de ikke kan besøge EU. Den slags instrumenter ligger i EU’s diplomatiske værktøjskasse. Det kan sættes i gang med det samme, så det er sådanset bare at gå i gang.

Stærke signaler” kan de modige demonstranter, som i aften er gået på gaden overalt i Hviderusland ikke bruge til meget, når de bliver ramt af en af sikkerhedsstyrkernes gummikugler eller når de sidder i et fængsel senere på natten.  

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Louis Jacobsen
16.01.21, 12:39
Når Trump ikke længere er præsident i USA står de samme mennesker klar til at bane vejen for en ny af Trumps kaliber. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.01.21, 22:41
Det er meget egoistisk af de grønlandske politikere at forsøge at løse Grønlands store svøbe – de socialt udsatte – uden at inddrage de mange grønlændere i Danmark, som hver dag berøres af dette emne.   Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.01.21, 18:16
Hvad skal vi andre stille op, når vi mener, at store grupper af mennesker ikke er til at tale med eller har nogle absurde holdninger? Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
15.01.21, 16:34
Som ufortrødent arbejder videre trods corona. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.01.21, 07:00
Den tiltalte er uskyldig, indtil andet er bevist, og har krav på en fair rettergang. Også Inger Støjberg. Læs mere
Af Signe Munk
14.01.21, 15:00
Vi tager vores drikkevand som en selvfølgelighed. Det skal vi ikke – men derimod skride ind, så forureningen af det bliver stoppet. Læs mere
Af Rune Lund
14.01.21, 13:10
Det handler om, at loven gælder for alle Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.01.21, 11:05
Bliver alle vi ældre, der har levet en eremittilværelse for at undgå smitte, nu udsat, når vi vaccineres i store centre. Jeg spørger ministeren, om han føler sig sikker på, at forholdene er i orden. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.01.21, 15:35
Det er artige sager, hvad tilhængerne af masseindvandring har kaldt os andre. Læs mere