<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Lad os glemme Trump, corona og Eskimo-is for en stund: Stolen vakler måske under Europas sidste diktator

Lige nu sker der ting og sager, der er værd at holde alvorligt øje med i Hviderusland. En brutal diktator kæmper for sin trone.

Vi bruger enormt meget energi på at forarges over Donald Trump, men hvis vi for en stund glemmer præsidentens aparte tweets, så sker der noget bemærkelsesværdigt i et ukendt hjørne af Europa. 

Hvideruslands enehersker Alexander Lukashenko er under uhørt pres op til søndagens præsidentvalg. Den slags plejer ellers at være en ren formssag for den tidligere leder af et landbrugskollektiv. Forfatningen blev sat ud af kraft i forrige årtusind, og lige siden har Lukashenko siddet tungt på magten og styret sit sovjetiske frilandsmuseum med hård hånd – godt hjulpet af det hemmelige politi, som fortsat hedder KGB og rundhåndede russiske subsidier.

Enhver form for opposition er blevet undertrykt benhårdt og har været reduceret til meget marginale grupper. Blot det at deltage i et møde med en oppositionspolitikker har let kunnet koste arbejdet eller betyde udsmidning fra universitet. 

Kontrakten med befolkningen har været, at Lukashenko har sørget for stabilitet og en større grad af økonomisk lighed end i nabolandene Rusland og Ukraine. I Hviderusland ser man ikke på samme måde en svimlende rig overklasse af oligarker, sådan som det er tilfældet i navnlig Moskva. En stor del af industrien kører videre som statsejede virksomheder med mange ansatte, men få som arbejder. 

Det har alt sammen været muligt, fordi Hviderusland har modtaget billig olie og gas fra Rusland, hvoraf en stor del er blevet solgt videre til verdensmarkedspris. Det har holdt hånden under en antikveret planøkonomi og sikret, at befolkningen har accepteret tingenes tilstand. Stabilitet har været nøgleordet i denne kontrakt mellem befolkning og herskeren. Lukashenko har så at sige været den gode zar, og eftersom hviderussernes historie er en lang lidelseshistorie, så har mange set det som et fornuftigt arrangement. 

Dette har siden 1994 sikret Lukashenko et fast greb om magten og den tvivlsomme titel som ”Europas sidste diktator”. Meget tyder imidlertid på, at det bliver lidt mere vanskeligt denne gang, fordi oppositionen for første gang nogensinde har fået et vist momentum. Ved flere lejligheder er titusinder af mennesker mødt op til vælgermøder med oppositionens kandidater. Disse møder er bl.a. blevet afholdt i skove, fordi myndighederne ikke vil give tilladelse til den slags andre steder end blandt granerne. 

Igennem en årrække var jeg utallige gange i Hviderusland for at undervise landets opposition. Det var dybest set en nedslående oplevelse, for talentmassen var til at overse. Lukashenko må have klasket sig på låret af grin, når han fik beretningerne fra KGB om, hvorledes oppositionen brugte mere tid på at bekrige hinanden end på at få tyrannen væltet.

Det er alt sammen ændret til ukendelighed, hvilket i høj grad skyldes Lukashenkos besynderlige håndtering af Covid-19. Præsidenten har hævdet, at det hele blot er ”hysteri” og virussen i øvrigt kan kureres ved saunabesøg og traktorkørsel. Alt imens har hviderusserne på russisk tv kunne følge, hvordan Rusland har taget Coved-19 meget seriøst og lukket store dele af samfundet ned over en lang periode.

Man kan beskylde Putin for meget, men han er ikke just hysterisk. Benægtelsen af det åbenlyse har eroderet befolkningens tillid til Lukashenkos løfte om stabilitet, og det har forvandlet den marginaliserede opposition til ukendelighed.

Ej heller de gamle tricks med at anholde modkandidater virker længere, for så stiller deres koner blot op i stedet. Det er måske held i uheld, for den førende oppositionskandidat er blevet umådeligt populær til trods for, at Svetlana Tsikhanóvskaja ikke ønsker at blive præsident. Hun stiller kun op, fordi hendes mand sidder fængslet. I øvrigt sammen med 1100 andre som er blevet arresteret i forbindelse med valget. 

Lukashenko har helt sikkert ikke tænkt sig at lade sig ydmyge med en anden valgrunde eller ligefrem tabe. Han vil som ved tidligere valg sætte sikkerhedsstyrkerne ind for at beholde grebet om magten. Her er det helt afgørende, at både EU og den europæiske offentlighed holder øje med, hvad der foregår i Hviderusland.

Et kort øjeblik må vi glemme covid-19, Trump og Eskimo-is og i stedet forholde os til, at en brutal diktator klods op og ned af EU er klar til at bruge alle midler for at holde sig til magten. Det skylder vi de mennesker, som sætter alt ind på at kæmpe for et spinkelt håb om forandring i Hviderusland. 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
15.01.21, 22:41
Det er meget egoistisk af de grønlandske politikere at forsøge at løse Grønlands store svøbe – de socialt udsatte – uden at inddrage de mange grønlændere i Danmark, som hver dag berøres af dette emne.   Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.01.21, 18:16
Hvad skal vi andre stille op, når vi mener, at store grupper af mennesker ikke er til at tale med eller har nogle absurde holdninger? Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
15.01.21, 16:34
Som ufortrødent arbejder videre trods corona. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.01.21, 07:00
Den tiltalte er uskyldig, indtil andet er bevist, og har krav på en fair rettergang. Også Inger Støjberg. Læs mere
Af Signe Munk
14.01.21, 15:00
Vi tager vores drikkevand som en selvfølgelighed. Det skal vi ikke – men derimod skride ind, så forureningen af det bliver stoppet. Læs mere
Af Rune Lund
14.01.21, 13:10
Det handler om, at loven gælder for alle Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.01.21, 11:05
Bliver alle vi ældre, der har levet en eremittilværelse for at undgå smitte, nu udsat, når vi vaccineres i store centre. Jeg spørger ministeren, om han føler sig sikker på, at forholdene er i orden. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.01.21, 15:35
Det er artige sager, hvad tilhængerne af masseindvandring har kaldt os andre. Læs mere
Af Henrik Højlund
13.01.21, 15:16
Coronaepidemien forstærker øjensynlig argumentationen mod Guds eksistens. Men det ser ikke bedre ud uden Gud. Læs mere