<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Danmark bør ikke indføre krav om mundbind

Hverdagen skal ikke sygeliggøres mere end højst nødvendigt

I størstedelen af Europa er mundbind ved at være et krav, når man bevæger sig udenfor sin egen matrikel. I nogle lande skal man tage mundbind på i butikker - andre steder, som eksempelvis Spanien, så skal det være på hele tiden. Og politiet holder nidkært øje med, om der er nogen, som formaster sig til at tage det af.

I denne sommer har jeg selv oplevet forskellige grader af brugen af mundbind fra den milde udgave i Tyskland til den stramme variant i Spanien.

Min oplevelse er, at det er et enormt indgreb i ens frihed og det sygeliggører vores dagligdag. Ferien er i hver fald blevet mindre afslappende, når det er forbundet med vanskeligheder med at få ilt nok til hjernen. Omvendt må mængden af mine røde blodlegemer balancere på kanten af dopinggrænsen.

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke brugen af mundbind. Det forhold bør være afgørende for, at politisk pres og mavefornemmelser ikke ender med en politisk beslutning om krav om brug af mundbind. Hvis kravet var blevet indført, da epidemien var på sit højeste så fair nok, men nu hvor antallet af smittede er lavt, så virker det temmelig omsonst. Der skal i hvert fald være klokkeklare sundhedsfaglige argumenter til stede og ikke kun politiske synsninger.

Den største fare ved indførelse af mundbindskrav er imidlertid, at det er let at indføre, men svært at afskaffe. Det så vi vi i forhold til de tiltag, som blev indført efter 11. september 2001. Hvor mange af dem er blevet rullet tilbage, eller udsat for en kritisk evaluering? Ikke mange.

Frygt og falsk tryghed er en farlig cocktail, hvis vi ønsker et samfund og en dagligdag, hvor vi kan leve i frihed. Desværre er det netop den blanding, som ligger og skulper rundt blandt de mange tiltag, der er sat i værk for at undgå spredningen af smitte. Den problemstilling bør fylde meget mere i regeringens bevidsthed før, at der indføres nye vidtgående tiltag som eksempelvis krav om mundbind.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
25.11.20, 11:12
En blå regering havde ikke overlevet en skandale som denne i 48 timer. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
25.11.20, 09:16
Regeringens utilgivelige, sundhedsfarlige svineri nær badesø Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.11.20, 16:09
Hvad man vidste i forvejen, er nu grundigt, videnskabeligt belyst Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
24.11.20, 10:57
Begravede mink i forrådnelse er allerede kommet op til overfladen Læs mere
Af Nauja Lynge
24.11.20, 10:04
Borgerne mister den grundlæggende tro på at loven overholdes, og at demokratiet altid skal være søjlen, der rager op over alt andet. Læs mere
Af Rune Lund
24.11.20, 09:30
- uambitiøst forslag til grøn skattereform fra regeringen Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
23.11.20, 13:17
De dræbte mink i massegravene kan være farlige for drikkevandskvaliteten og dermed for folkesundheden, Mette Frederiksen Læs mere
Af Mikael Jalving
22.11.20, 10:00
Islam har altid handlet om magt og autoritet i nutiden. Nu har sognepræsten i Skive skrevet en vejviser til Muhammed, der er værd at læse. Læs mere
Af Marie Høgh
21.11.20, 22:08
Med et nyt lovforslag om tvangsoversættelse af alle prædikener på andre sprog end dansk sætter regeringen uden at blinke åndsfriheden over styr. Ja ja – jeg ved godt, det har til formål at ramme islamister, men tror regeringen selv på, at den derved forhindrer terror, død og ødelæggelse og islamisering af Vesten? Næppe. Men intet skal gå under regeringens radar – heller ikke åndelige forhold. Hjerteforhold – som troen er. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.11.20, 21:53
Skal man være fanatisk? Nej! Skal man være realist i forhold til etnicitet? Lige så meget ja! Læs mere