<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Danmark bør ikke indføre krav om mundbind

Hverdagen skal ikke sygeliggøres mere end højst nødvendigt

I størstedelen af Europa er mundbind ved at være et krav, når man bevæger sig udenfor sin egen matrikel. I nogle lande skal man tage mundbind på i butikker - andre steder, som eksempelvis Spanien, så skal det være på hele tiden. Og politiet holder nidkært øje med, om der er nogen, som formaster sig til at tage det af.

I denne sommer har jeg selv oplevet forskellige grader af brugen af mundbind fra den milde udgave i Tyskland til den stramme variant i Spanien.

Min oplevelse er, at det er et enormt indgreb i ens frihed og det sygeliggører vores dagligdag. Ferien er i hver fald blevet mindre afslappende, når det er forbundet med vanskeligheder med at få ilt nok til hjernen. Omvendt må mængden af mine røde blodlegemer balancere på kanten af dopinggrænsen.

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke brugen af mundbind. Det forhold bør være afgørende for, at politisk pres og mavefornemmelser ikke ender med en politisk beslutning om krav om brug af mundbind. Hvis kravet var blevet indført, da epidemien var på sit højeste så fair nok, men nu hvor antallet af smittede er lavt, så virker det temmelig omsonst. Der skal i hvert fald være klokkeklare sundhedsfaglige argumenter til stede og ikke kun politiske synsninger.

Den største fare ved indførelse af mundbindskrav er imidlertid, at det er let at indføre, men svært at afskaffe. Det så vi vi i forhold til de tiltag, som blev indført efter 11. september 2001. Hvor mange af dem er blevet rullet tilbage, eller udsat for en kritisk evaluering? Ikke mange.

Frygt og falsk tryghed er en farlig cocktail, hvis vi ønsker et samfund og en dagligdag, hvor vi kan leve i frihed. Desværre er det netop den blanding, som ligger og skulper rundt blandt de mange tiltag, der er sat i værk for at undgå spredningen af smitte. Den problemstilling bør fylde meget mere i regeringens bevidsthed før, at der indføres nye vidtgående tiltag som eksempelvis krav om mundbind.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Gitte Seeberg
13.05.21, 16:53
Det er naivt og ude at proportioner at tro, at man kan købe sig til politisk indflydelse for 20.000 kroner Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.05.21, 16:02
Dommedagsprofeterne om konsekvenserne af Storbritanniens farvel til EU har det svært for tiden. Læs mere
Af Nauja Lynge
12.05.21, 22:05
Det vrimler med nordatlantiske forfatter, som kan noget og som sætter nye dagsordener. Tak for det. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.05.21, 13:30
Landets tungeste kunstmuseum kalder til pseudodebat mellem ligesindede. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
11.05.21, 15:50
Bæredygtig dannelse bør have en meget mere central plads i udviklingen af et bæredygtigt samfund, end tilfældet er i dag. Naturen skal stå så stærkt for hver af os, at vi vil gå gennem ild og vand for at passe på den. Først da bliver det for alvor meningsfuldt at bære de afsavn, som f.eks. 70-procentsmålsætningen indebærer. Læs mere
Af Henrik Dahl
11.05.21, 13:30
Skolerne er faldet, når det gælder om at undervise i ytringsfrihed. Her kan det ikke lade sig gøre at demonstrere i praksis, hvad respekt for udpræget vestlige værdier som ytringsfrihed eller tolerance betyder. Læs mere
Af Utku H. Güzel
11.05.21, 12:45
Der eksisterer en ulmende utilfredshed i alle lande, og så længe uligheden vil vokse, og historier om grådighed vil fortsætte, ja, så vil der mangle brød til de fattige, men også mangle fred for de rige. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
11.05.21, 08:00
Når vi lader som om, vi er ubekymrede over for terrorangreb, så har vi allerede tabt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
10.05.21, 21:34
Den livsild, der brændte så stærkt, er slukket. Læs mere