<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Europas tikkende Corona-bombe befinder sig i Hviderusland

Corona kan ifølge Hvideruslands diktator behandles med vodka og saunabesøg

Hviderusland er det eneste land i Europa og vel også verden som ikke tager Corona-virus seriøst. I den tidligere sovjetrepublik, som har været styret af eneherskeren Aleksander Lukashanko siden 1994, fortsætter livet sin skæve gang på trods af at resten af verden er lukket ned. Eksempelvis er den hviderussiske fodboldliga netop blevet skudt i gang, hvilket har mangedoblet den internationale interesse for hviderussiske fodbold, alt den stund der ligesom ikke er andet live-fodbold at se på. Det er et kuriosum til en alvorlig situation.

Lukashenkos optræden får faktisk Donald Trump til at fremstå som en overforsigtig sundhedshystade. Eksempelvis har Lukashenko udtalt, ”at der ikke findes corona i Hviderusland, for man kan jo ikke se det”. Og den bedste måde til at behandle sygdommen på er ifølge eneherskeren ”vodka og saunabesøg”. Med det som bagtæppe så er det givetvis vanskeligt at få folk til at holde afstand og vaske hænder.

Meget tyder dog på, at myndighederne i virkeligheden godt er klar over truslen fra corona, som også er en trussel mod regimet. Det hemmelige politi, der fortsat hedder KGB, har tvunget læger til at underskrive et dokument om, at de ikke udtaler sig om behandlingen af corona-patienter. Ligeledes bliver pårørende til afdøde corona-patienter truet til tavshed.

Som lokale iagttagere beskriver det, så minder situationen meget om Tjernobyl-katastrofen, hvor de sovjetiske myndigheder i lang tid benægtede, at der var noget problem. Løgnen blev naturligvis afsløret og var en af de mange pinde til sovjetkommunismens ligkiste. Om Corona bliver enden på Lukashenkos sovjetiske frilandsmuseum er straks mere vanskeligt at spå om. Der er dog ingen tvivl om, at WHO og EU bør holde godt øje med Hviderusland og lægge pres på landets myndigheder for at tage truslen seriøst. Ellers kan det også få konsekvenser for resten af Europa.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
27.11.20, 14:53
Det sværeste af alt på en sort fredag: At komme arvesynden i hu. Læs mere
Af Marie Høgh
27.11.20, 14:00
Det uhyggelige​ er ikke Mette Frederiksen, men den socialistiske tyrkertrostat som ”den gode hyrde”. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
27.11.20, 10:33
Hver gang man gradbøjer grundloven, så har det utilsigtede konsekvenser. Læs mere
Af Henrik Højlund
26.11.20, 17:38
I den hylende morsomme film ”Retfærdighedens ryttere” er der en underliggende, klog tråd om forskellen på vores udregninger af al tings sammenhæng og den dybere mening med alt. Læs mere
Af Signe Munk
26.11.20, 13:30
De midler, som regeringen lovede til øget rengøring i daginstitutioner, er ikke dukket op. Det sætter personale under yderligere pres – og det går ud over børnene. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
26.11.20, 09:47
Var Coronaen blot en undskyldning for at lukke erhvervet? Læs mere
Af Mikael Jalving
25.11.20, 11:12
En blå regering havde ikke overlevet en skandale som denne i 48 timer. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
25.11.20, 09:16
Regeringens utilgivelige, sundhedsfarlige svineri nær badesø Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.11.20, 16:09
Hvad man vidste i forvejen, er nu grundigt, videnskabeligt belyst Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
24.11.20, 10:57
Begravede mink i forrådnelse er allerede kommet op til overfladen. Endnu et kapitel i minkskandalen kommer bogstaveligt talt frem i lyset. Læs mere