<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Covid-19 forsvinder på et tidspunkt, det gør Viktor Orbán ikke

Med Covid-19 som undskyldning bliver demokratiet sat helt ud af kraft i Ungarn

Den ungarske leder Viktor Orbán står til at få nærmest uindskrænket magt. Undskyldningen for at indføre meget vidtgående beføjelser til statsministeren er Covid-19. Det betyder, at parlamentet og domstolene bliver sendt hjem, Orbán kan regere pr. dekret, og der indføres op til fem års fængsel for at sprede falske nyheder. De fleste andre europæiske lande har også vedtaget vidtgående love for at bremse smitten, men intet så vidtgående som i Ungarn, og det helt særlige er, at lovgivningen kommer til at gælde på ubestemt tid.

Kritikken af Orbán har været moderat eller ikke-eksisterende, fordi hele Europa er optaget af corona. Der har været lidt hist og her, men i det store og hele så ser det ud til, at Orbán lykkes med at gøre ham selv til enehersker, når hans flertal i det ungarske parlament stemmer på tirsdag.

Iagttagere i Budapest peger på, at Orbán trods alt ikke kan slippe afsted med at beholde den uindskrænkede magt, når coronaen har sluppet sit tag om Ungarn, men han vil nok beholde store dele af lovgivningen. F.eks. den del af lovgivningen som giver op til fem års fængsel for at sprede falske nyheder. Det er jo en praktisk foranstaltning, hvis man selv bestemmer, hvad der er sandt og falsk.

Selvom det ser uoverskueligt ud for tiden, så forsvinder Covid-19 på et tidspunkt. Desværre så er problemet med Ungarn ikke noget, der bare går væk af sig selv i takt med at temperaturen stiger. På den europæiske højrefløj inklusiv hos Dansk Folkeparti har Orbán en hvis form for legitimitet. Det skyldes hans modstand mod indvandring. I virkeligheden er det jo en gratis omgang, eftersom Ungarn på ingen måde er et mål for migranter. I stedet er velfærdsstaterne, og det er Ungarn ikke, et mål for migranter. Alligevel formår Orban dygtigt at puste sig op som et bolværk mod islamiseringen af Europa. Det er rent blændværk, for Orbans virkelige ærinde er ikke at beskytte det kristne Europa, men derimod at beskytte og befæste sin egen stilling som mere og mere autoritær leder af Ungarn.

Det er trist for Ungarn, men også et kæmpe problem for EU. Det er vanskeligt at hævde, at EU er bygget på værdier som demokrati og frihed, når et land i Unionens midte har udviklet sig i mere og mere diktatorisk retning. Covid-19 har legitimeret brugen af vidtgående tiltag for at beskytte os mod smitte. Måske burde udviklingen i Orbáns Ungarn få EU til at bruge mere vidtgående tiltag for at beskytte os mod en underminering af de værdier, som EU-samarbejdet er bygget på?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
24.01.21, 17:30
Afbrænding af dukke har intet med politik at gøre. Det er en forbrydelse. Læs mere
Af Christina Egelund
24.01.21, 15:35
Jylland kan altså ikke reduceres til en flokgrøftegravere, der nærer mishag til København. Læs mere
Af Mikael Jalving
24.01.21, 10:00
I lande med stedse flere minoriteter kæmper minoriteterne mere og mere mod hinanden om anerkendelse. Det er multikulturalismens første lov. Resultatet er tiltagende ustabilitet, mistillid og indbyrdes strid. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.01.21, 01:02
Masser af varm luft, men også en erkendelse af det eneste nødvendige, som er et stop og derpå hjemsendelser af de mange, der ikke hverken kan eller vil tilpasse sig. Læs mere
Af Utku H. Güzel
22.01.21, 18:09
Sandheden er bare, at problemerne i det store mægtige land er blevet så store og tydelige for os alle sammen, at en farverig indsættelsesceremoni med kendte ansigter ikke kan rette op på tingene. Læs mere
Af Annika Smith
22.01.21, 15:13
At kendisser valfarter til Dubai er forkert - men desværre ikke ulovligt Læs mere
Af Marie Høgh
22.01.21, 12:00
I begæret efter at bekræfte, hvor ufejlbarlige vi er, kaster vi os hovedløst over fortiden – og glemmer, at ingen er uden fejl. Til alle tider. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.01.21, 18:09
Det glæder mig, at Altinget har læst mine analyser Læs mere
Af Martin Ågerup
21.01.21, 16:10
Hvis en beboer på et plejehjem falder, må plejepersonalet ikke træde til og forhindre faldet Læs mere
Af Søren Gade
21.01.21, 15:00
Det er på tide, at regeringen og Folketinget giver vores erhvervsliv et velment plaster til dets styrtblødende sår. For vi har et ansvar over for det danske erhvervsliv og for de mange mennesker, hvis levebrød er på spil. Læs mere