Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Covid-19 forsvinder på et tidspunkt, det gør Viktor Orbán ikke

Med Covid-19 som undskyldning bliver demokratiet sat helt ud af kraft i Ungarn

Den ungarske leder Viktor Orbán står til at få nærmest uindskrænket magt. Undskyldningen for at indføre meget vidtgående beføjelser til statsministeren er Covid-19. Det betyder, at parlamentet og domstolene bliver sendt hjem, Orbán kan regere pr. dekret, og der indføres op til fem års fængsel for at sprede falske nyheder. De fleste andre europæiske lande har også vedtaget vidtgående love for at bremse smitten, men intet så vidtgående som i Ungarn, og det helt særlige er, at lovgivningen kommer til at gælde på ubestemt tid.

Kritikken af Orbán har været moderat eller ikke-eksisterende, fordi hele Europa er optaget af corona. Der har været lidt hist og her, men i det store og hele så ser det ud til, at Orbán lykkes med at gøre ham selv til enehersker, når hans flertal i det ungarske parlament stemmer på tirsdag.

Iagttagere i Budapest peger på, at Orbán trods alt ikke kan slippe afsted med at beholde den uindskrænkede magt, når coronaen har sluppet sit tag om Ungarn, men han vil nok beholde store dele af lovgivningen. F.eks. den del af lovgivningen som giver op til fem års fængsel for at sprede falske nyheder. Det er jo en praktisk foranstaltning, hvis man selv bestemmer, hvad der er sandt og falsk.

Selvom det ser uoverskueligt ud for tiden, så forsvinder Covid-19 på et tidspunkt. Desværre så er problemet med Ungarn ikke noget, der bare går væk af sig selv i takt med at temperaturen stiger. På den europæiske højrefløj inklusiv hos Dansk Folkeparti har Orbán en hvis form for legitimitet. Det skyldes hans modstand mod indvandring. I virkeligheden er det jo en gratis omgang, eftersom Ungarn på ingen måde er et mål for migranter. I stedet er velfærdsstaterne, og det er Ungarn ikke, et mål for migranter. Alligevel formår Orban dygtigt at puste sig op som et bolværk mod islamiseringen af Europa. Det er rent blændværk, for Orbans virkelige ærinde er ikke at beskytte det kristne Europa, men derimod at beskytte og befæste sin egen stilling som mere og mere autoritær leder af Ungarn.

Det er trist for Ungarn, men også et kæmpe problem for EU. Det er vanskeligt at hævde, at EU er bygget på værdier som demokrati og frihed, når et land i Unionens midte har udviklet sig i mere og mere diktatorisk retning. Covid-19 har legitimeret brugen af vidtgående tiltag for at beskytte os mod smitte. Måske burde udviklingen i Orbáns Ungarn få EU til at bruge mere vidtgående tiltag for at beskytte os mod en underminering af de værdier, som EU-samarbejdet er bygget på?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
15.07.20, 17:08
Med de demografiske forskydninger har vi fået flere og flere vanvidsbilister i Danmark. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.07.20, 12:43
Der er ingen velvilje overhovedet til at rejse emner i den dansk/grønlandske relation, som kan ændre og forbedre forholdet. Kun hvis man bruger navnet på en is, kommer det op til overfladen.   Læs mere
Af Christina Egelund
14.07.20, 22:10
Ministeren holder ferie, mens grænsehandlen boomer, og den socialdemokratiske regering sjofler det vigtige eksperterhverv: Turismen. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
14.07.20, 15:27
Det er en demokratisk skandale. Læs mere
Af Nauja Lynge
14.07.20, 13:26
Folketingets politikere bør støtte en stærkere organisering af grønlændere bosat i Danmark og dansktalende i Grønland. Vi skal styrke inddragelsen af de uofficielle mindretal i politik, som har relevans for dem.   Læs mere
Af Alex Vanopslagh
13.07.20, 17:09
Alle er forfærdede over sagen om den stakkels demente kvindes umenneskelige behandling, men de automatiske svar – flere penge og flere regler – vil næppe forhindre den slags sager i at opstå. Der er brug for et nybrud, hvor borgeren kommer før systemet. Læs mere
Af Louis Jacobsen
12.07.20, 20:53
Til efteråret planlægges det at hæve pensionsalderen yderligere, men det går ikke. Læs mere
Af Gitte Seeberg
12.07.20, 09:28
Når en regering griber til så omfattende og indgribende foranstaltninger som forsamlingsforbud, mulighed for at tvangsvaccinere borgere, tvangslukning af store dele af erhvervslivet og neddrosling af medier som TV 2 og DR og grænselukninger, så skal beslutningerne kunne retfærdiggøres og forsvares. Lad os komme tilbage til normale retstilstande nu. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.20, 16:35
Den totalitære techgigant tåler ikke ytringsfrihed. Læs mere
Af Mikael Jalving
11.07.20, 11:00
Biologi betyder også noget, og tak for det. Læs mere