Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Brevet er afgået ved døden: Sælg PostNord inden det er for sent og koster alt for mange skattekroner

Der er ingen grund til at poste flere skattekroner i omdeling af post

Tiden er løbet fra brevet og derfor er tiden også løbet fra et statsligt postvæsen. Hver enten der er tale om dagens blå PostNord eller det gode gamle postvæsen, der bragte breve og pakker ud i en Renault 4. Det sidste er forbundet med nostalgi, det første er blot spild af skattekroner.

Egentligt er det jo glædeligt, at digitalisering er lykkedes i en grad, hvor det ikke længere er nødvendigt at sende papir frem og tilbage. Beskeder og vigtig information kommer hurtigere frem og det er godt for miljø og klima, at kommunikationen ikke foregår med papir, kuverter og frimærker.

I mange andre europæiske lande er man slet ikke nået så langt. Tyskland er for eksempel fortsat papirdrevent og det er først for nyligt, at tyskerne så småt er begyndt at tage elektroniske betalinger til sig.

Det er med andre ord en glædelig samfundsudvikling, der har overflødiggjort det velkendte postvæsen.

Der skal ikke så meget analysekraft til at se, at den udvikling er gået hurtigt de seneste år, godt hjulpet på vej af at det offentlige fortrinsvis sender elektronisk post. Derfor er det en fejl af rang, at vi ikke langt tidligere har solgt PostNord fra. Så kunne man måske have fået et pænt beløb for foretagendet. Det er næppe tilfældet i dag, hvor PostNord koster skatteyderne penge.

Brevet er stort set dødt, men pakkerne lever i bedste velgående. Nethandel eksploderer og derfor er der et stort behov for distribution af pakker. Her har PostNord ikke just ramt skiven i forhold til de private aktører på markedet. PostNord havde ellers en gylden mulighed for at udnytte sin lange erfaring og store distributionsnet. Det lykkedes ikke – og derfor har de private i det store og hele vundet den kamp.

Ikke desto mindre, så vil et opkøb af PostNord givetvis være interessant for nogle af de udbydere af pakkepost som findes på markedet i dag. Det gælder blot om at handle hurtigt og sætte salgsprocessen i gang.

En række private alternativer til PostNord kan levere pakker fra dag til dag – det kniber for PostNord og er nærmest en joke, når det gælder breve. Det bør derfor muligt at finde en privat løsning for de mennesker, som ikke er i stand til at modtage elektroniske beskeder fra det offentlige og derfor fortsat er afhængige af papirpost. Det skal i hvert fald ikke være dét, som skal være argumentet for at holde liv i PostNord og dets monopol på omdeling af breve og krav på statsligt tilskud den ene gang efter den anden.  

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
05.04.20, 20:29
Gør det noget at firmaer må bukke under for corona krisen? Læs mere
Af Nauja Lynge
05.04.20, 18:44
Lad os vinke til dem, i stedet for at gå en stor bue udenom: Corona rammer alle, men særligt udfordrende er det at være udsat og uforstående overfor forandringer langt væk hjemmefra. Læs mere
Af Mikael Jalving
05.04.20, 10:30
Den er ikke nogen selvfølge, velfærdsstaten. Derfor skal vi passe på den og sørge for, at den ikke går amok og smadrer sig selv indefra. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
04.04.20, 20:43
Men det kommer Basil Fawlty nu til alligevel en del gange. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
03.04.20, 22:40
Mens vi står syngende sammen, holder vi eksplicit og med åbne øjne andre udenfor. Vi hylder vores fællesskab med den ene hånd, mens vi med den anden holder andre ude. Og det giver mig sgu en smule kvalme. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
03.04.20, 21:58
Kirkeministeren kæmper mere for Folkekirken, end nogle af kirkens stridsmænd gør. Det er rystende, at de bremsede hende. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
03.04.20, 15:26
Folkemødet kunne afholdes til efteråret. Og mindre end det kæmpe arrangement, det har udviklet sig til, kunne måske være helt befriende. Læs mere
Af Nauja Lynge
03.04.20, 15:03
Økonomisk vækst er ikke det eneste omdrejningspunkt for udvikling. Vi kunne også erkende, at vores forbrug skal reduceres, så vi kan blive ved med at leve et godt liv. Læs mere