Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Roundup er langt bedre end sit rygte

Roundup er til gavn for både biodiversitet og klimaet, og et borgerforslag om at forbyde sprøjtemidler med glyfosat er båret af følelser, ikke fakta.

Et såkaldt borgerforslag lægger op til at forbyde sprøjtemidler med aktivstoffet glyfosat. De fleste kender det nok bare som Roundup. Der findes næppe et sprøjtemiddel, der vækker stærkere følelser. Og netop derfor er dette ret uskadelige sprøjtemiddel blevet mål for forbud mange steder i verden.

Det er forbud som er baseret på mavefornemmelser og ikke fakta. For sagen er, at Roundup er blandt de mest uskadelige sprøjtemidler der findes.

I bedste fald er et forbud mod Roundup et slag i luften. I værste fald gør det mere skade end gavn for klimaet og naturen. Roundup er blevet beskyldt for at være kræftfremkaldende. Det er yderst tvivlsomt om det er tilfældet, i så fald, så skal det være i enormt høje doser. På samme måde er almindelig bordsalt også giftigt i store mængder.

Roundup kan ganske rigtigt måles i grundvandet, men det gør det ikke i sig selv farligt. Der er andre sprøjtemidler, vi skal være langt mere på vagt overfor, hvis de bliver fundet i drikkevandet.

Roundup bruges som ukrudtsmiddel. Det betyder, at man ved at sprøjte en mark slipper for at pløje. Det er til gavn for biodiversiteten, idet regnorme og insekter dermed kan leve uforstyrret. Mindre pløjning betyder selvsagt mindre forbrug af diesel – og det er ikke ubetydelige mængder dieselolie, som danske landmænd hælder på deres traktorer. Derudover viser forskning, at pløjefri marker faktisk kan binde CO2 i jorden. Ved at forbyde Roundup, så går vi altså glip af en miljø- og klimagevinst, der ligger lige til højrebenet. Alt sammen på grund af totalt ubegrundede synsninger foretaget i maveregionen.

Debatten om Roundup viser, at hvis vi vil en grøn omstilling og bremse den menneskeskabte globale opvarmning, så skal vi forholde os til fakta fremfor enfoldige forestillinger om at alle sprøjtemidler er skadelige. Nogle sprøjtemidler er ganske rigtig meget skadelig, hvorfor vi både i EU og Danmark har strikse regler for brugen af den slags. Det kan vi prise os lykkelig for, men samtidig må vi ikke være bange for kemi. Man gør i hvert fald ikke naturen en tjeneste ved at kaste om sig med forbud.

Det er her, at det økologiske landbrug kommer til kort, fordi man har et helt religiøst forhold til, at man ikke må bruge sprøjtemidler og andre former for kemiske hjælpestoffer. I stedet for at råbe i hver sit ringhjørne, burde økologer og konventionelle landmænd mødes på midten i en fælles indsats for at passe på vores fælles natur og samtidig gøre landbruget mere klimavenligt ved hjælp af metoder, der bunder i fakta og evidens.

Opdateret

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Annika Smith
25.02.20, 16:26
– og det er vores forbandede skyld Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
25.02.20, 15:59
Håndtrykket sætter to streger under om man vil Danmark Læs mere
Af Gitte Seeberg
25.02.20, 13:53
Kvinder og mænd får forskellig løn. Mon det er, fordi kvinderne gør det dårligere i jobbet? At jobbet har fået en lavere værdi? Eller er det, fordi kvinderne er dårligere til at forhandle løn? Eller er der en anden grund jeg ikke kender? Læs mere
Af Nauja Lynge
25.02.20, 11:25
Danmark eksamineres af FN's komite for afskaffelse af alle former for racediskrimination, men man kan ikke afskaffe racediskrimination ved at lukke øjnene for politisk betændte områder. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.02.20, 18:13
Tal fra den nye tænketank Unitos viser tydeligt, at det er på høje tid at sende de personer, som har kvitteret for let adgang til Danmark med kriminalitet og klanmentalitet, væk herfra. Læs mere
Af Jens Kindberg
24.02.20, 13:38
Er danske politikere virkelig så langt fra almindelige borgere, som den tidligere statsminister afslører i et indlæg på Facebook, hvor han brokker sig over p-forholdene i København. Læs mere
Af Utku H. Güzel
23.02.20, 14:43
Selvom det står klart, at krigen i Syrien er skabt af udefrakommende grunde, og at de vestlige lande har en meget stor finger med i spillet, så prøver man fortsat at skabe en anden historie. Det er til at brække sig over. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.02.20, 10:30
Dannelse skal hverken afspejle eller efterligne demokratiet, men hæve det, kvalificere det, ja, muliggøre det. Læs mere
Af Martin Ågerup
22.02.20, 00:34
Den danske SU er i forvejen den mest generøse i verden Læs mere