Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det er træls at være klog i folkeskolen

Folkeskolen skal gøre meget mere for at pleje elite og talent

Det forekommer som et ideologisk korstog, når børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil vil nedlægge den særlige talentenhed for folkeskolen. Der er tale om 65 mio. kr. til at styrke indsatsen overfor de bedst begavede elever.

I stedet for at gøre noget for denne gruppe, så skal pengene bruges på at styrke folkeskolen generelt. Det forslår som en skrædder et vist sted.

Ritt Bjerregaard tillægges, vist nok fejlagtigt, udtalelsen om at ”hvad ikke alle kan lære, skal ingen lære”. Det rammer meget godt tanken bag nedlæggelsen af talentenheden. Det er trist, for det er synd for de børn, der ikke får de udfordringer og den opmærksomhed, de har brug for.

Desværre er der den fejlagtige opfattelse, at de bedst begavede elever nok skal klare sig og derfor skal kræfterne bruges andre steder. Faktum er, at mange af de fagligt stærke elever lider under dårlig trivsel. Det betyder, at de ikke får udfoldet deres talent og samtidig måske endda føler sig anderledes og ensomme.

Det er en katastrofe og derfor er det helt afgørende at indsatsen overfor denne gruppe elever styrkes med særlige tilbud. Det kunne eksempelvis være mere niveaudelt undervisning, brobygning til ungdomsuddannelserne eller spændende gæstelærere fra universitetet. Der er mange muligheder, men det kræver finansiering og rum til erfaringsudveksling.

Det var netop det den særlige talentenhed muliggjorde, men Rosenkrantz-Theil vil hellere give kommunerne en ekstrabevilling som overhovedet ikke kan mærkes fremfor at styrke indsatsen overfor de bedst begavede elever. Det er uambitiøst og det skader folkeskolen, for det betyder, at folkeskolen ikke er et tilbud til alle elever uanset hvor man ligger fagligt. Hvis folkeskolen skal være attraktiv, så skal der være alle typer elever – også de fagligt allerstærkeste. Det fordrer, at folkeskolen rummer forskellige former for tilbud og ikke er drevet af et ideologisk ønske om at alle skal være lige. Det kræver en mentalitetsændring og det er Pernille Rosenkrantz-Theil ikke just den rette til at stå i spidsen for.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
31.05.20, 23:16
Når den storforurenende produktion bliver flyttet ud af landet, tæller den ikke længere med i vores CO₂-regnskab. Men vi kan få en dejlig følelse i maven. Læs mere
Af Mikael Jalving
31.05.20, 10:00
Unionen, der var helt væk i de første måneder af coronakrisen, er tilbage. Nu med en chokdoktrin. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.05.20, 17:21
Hvad der ligner en helt uacceptabel handling fra politimandens side, ”berettiger” åbenbart mord og skud mod politiet. Republikanerne er - på sigt - på vej til at miste magten. Læs mere
Af Nauja Lynge
29.05.20, 21:52
Det er helt hen i vejret, da både Færøerne og Grønland er dele af den danske stat, og der er ikke nogen henstilling til, at man ikke rejser til disse dele af Rigsfællesskabet. Læs mere
Af Mikael Jalving
29.05.20, 16:34
Steder som Skt. Klemens ved Odense bliver stille og roligt underlagt stupid dominanskultur. Læs mere
Af Marie Høgh
29.05.20, 13:30
Selv folk, jeg troede var borgerlige helt ind i knoglerne, er blevet småsocialdemokratiske af coronakrisen. Læs mere
Af Nauja Lynge
28.05.20, 23:10
En demokratisk nation har krav på svar og gennemsigtighed. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
28.05.20, 13:34
Nye Borgerlige står som eneste parti udenfor den aftale, som nu tvinger unge på indvandrertunge gymnasier. Læs mere
Af Harun Demirtas
28.05.20, 13:22
Mens borgerlige partier som De Konservative, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti kaster sig over og opdigter historier om statsborgerskab for at score billige point, er vi almindelige borgere, der gennemgår det tåbelige og uoverskuelige system, nødt til at gå til tasterne for at nuancere debatten, hver gang de åbner munden og udtaler sig om emnet. Læs mere
Af Søren Gade
28.05.20, 13:00
Danskerne skal ikke betale for de gældsproblemer, som EU’s sydeuropæiske lande kæmper med – og som ikke er skabt af coronakrisen. Vi skal hjælpe de trængte lande. Men uden at blive til grin for egne penge. Læs mere