Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Minimumsnormeringer er spild af penge

Vi får ikke bedre daginstitutioner af at indføre minimumsnormeringer. Der er i stedet brug for en bedre pædagoguddannelse og bedre ledelse på børneområdet

Det er sikkert dagens mest upopulære synspunkt, men minimumsnormeringer i daginstitutionerne er symbolpolitik, der ikke forholder sig til, hvordan virkeligheden er.


For det første underminerer minimumsnormeringer det kommunale selvstyre. Fremover bliver en større del af kommunernes bloktilskud øremærket personale i daginstitutionerne. Det er umiddelbart sympatisk, men hvad nu, hvis man har mere brug for bedre normering på det lokale plejehjem? Det kan ikke lade sig gøre, og dermed bliver lokalt kendskab og lokale behov overtrumfet af, hvad man mener er vigtigt på Christiansborg.

Det er sådan set ikke usædvanligt. Alle regeringer bedriver ”pulje-tyranni”, hvor bestemte problemer pludseligt bliver meget vigtige, og derfor skal løses gennem øremærkede midler. Det lyder godt, når det bliver fremlagt foran døren til Finansministeriet, men når de gode tanker skal blive virkelighed ude i kommunerne, så ender det ofte med, at der bruges mange kræfter på at administrere et relativt lille beløb.

Minimumsnormeringer er et stort prestigeprojekt for regeringen og navnlig SF. Tanken er, at jo flere penge til pædagoger, jo bedre. Virkeligheden er imidlertid, at det f.eks. i København er ualmindeligt svært at skaffe en pædagog – og så er det jo lige fedt, at man stiller krav om flere pædagoger, hvis der ikke er nogle at tage af.

Samtidig er der stor forskel på, hvor høj normeringen er blandt landets kommuner. I København er den 3,1 barn pr. voksen i vuggestuen, hvorimod den er 3,9 barn pr. voksen i Jammerbugt Kommune. Det er en markant forskel, men betyder det så, at børnene har det markant bedre i daginstitutionerne på Nørrebro end på den jyske vestkyst? Næppe. Tværtimod, så er der den ene dårlige sag efter den anden i de københavnske daginstitutioner, og det er på trods af, at København er meget tæt på at opfylde regeringens målsætning for 2025.

Hvis vi vil løfte kvaliteten i daginstitutionerne, så skal der noget andet og mere kedeligt til end letforståelige slagord om minimumsnormeringer. Visse institutioner skal ganske rigtigt styrkes med flere voksne, men det skal være målrettet og ikke et tyndt lag leverpostej. Samtidig er der behov for en markant bedre ledelse. Der er i dag alt for stor forskel på daginstitutionerne indenfor f.eks. Københavns Kommune på trods af, at de får det samme tilskud pr. barn. Det kan i høj grad tilskrives dårlig ledelse og deraf følgende højt sygefravær og dårlig trivsel.

Derudover er det bydende nødvendigt at forbedre pædagoguddannelsen. De studerende har i dag alt for få timer og kvaliteten er for ringe. Det har naturligvis indflydelse på, hvor mange der søger uddannelsen. Her har regeringen kun afsat skallede 43 mio. kr. til at løftede kvaliteten på pædagoguddannelse. Det får man ikke meget kvalitet for, og med en anslået mangel på 10.000 pædagoger, så er prioriteringen helt forkert. Hvis der ikke kommer større søgning på pædagoguddannelsen, ender minimumsnormeringer med at blive uuddannet personale og vikarer. Det har jeg svært ved at se som et løft! Det er virkelig ærgerligt, for pengene kunne være brugt bedre til glæde for vores børn og især de udsatte børn.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Christina Egelund
14.07.20, 22:10
Den gode nyhed er, at der relativt simpelt kan gøres noget godt: Hold reguleringsfingrene væk og sænk momsen! Det vil hjælpe et hårdt ramt erhverv, sikre arbejdspladser, eksport og dermed vækst. Til fælles gavn. Herzlichen Dank. Indtil da må vi leve med, at grænsehandlen boomer. I Tyskland. Og ministeren holder ferie. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
14.07.20, 15:27
Det er en demokratisk skandale. Læs mere
Af Nauja Lynge
14.07.20, 13:26
Folketingets politikere bør støtte en stærkere organisering af grønlændere bosat i Danmark og dansktalende i Grønland. Vi skal styrke inddragelsen af de uofficielle mindretal i politik, som har relevans for dem.   Læs mere
Af Alex Vanopslagh
13.07.20, 17:09
Alle er forfærdede over sagen om den stakkels demente kvindes umenneskelige behandling, men de automatiske svar – flere penge og flere regler – vil næppe forhindre den slags sager i at opstå. Der er brug for et nybrud, hvor borgeren kommer før systemet. Læs mere
Af Louis Jacobsen
12.07.20, 20:53
Til efteråret planlægges det at hæve pensionsalderen yderligere, men det går ikke. Læs mere
Af Gitte Seeberg
12.07.20, 09:28
Når en regering griber til så omfattende og indgribende foranstaltninger som forsamlingsforbud, mulighed for at tvangsvaccinere borgere, tvangslukning af store dele af erhvervslivet og neddrosling af medier som TV 2 og DR og grænselukninger, så skal beslutningerne kunne retfærdiggøres og forsvares. Lad os komme tilbage til normale retstilstande nu. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.20, 16:35
Den totalitære techgigant tåler ikke ytringsfrihed. Læs mere
Af Mikael Jalving
11.07.20, 11:00
Biologi betyder også noget, og tak for det. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
11.07.20, 10:21
Vi bliver nødt til at forholde os til, om udlændinge skal bestemme, hvem der må være i Danmark. Læs mere
Af Marie Høgh
10.07.20, 16:30
Det er bekymrende, at det eneste, der kan samle borgerligheden, er kampen mod islam. For hvis der er noget, vores egen kultur har brug for, er det et selvopgør. Læs mere