Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Styrk Rigsfællesskabet: Alle danske skoleelever skal opleve Færøerne eller Grønland

Vi kender alt for lidt til hinanden indenfor Rigsfællesskabet

I weekenden havde jeg fornøjelsen af at høre den færøske lagmand tale til Venstres landsmøde. Han kom med det budskab, at vi kun gennem Rigsfællesskabet kan sætte præg på verdenskortet. Det er helt rigtigt og derfor bør vi styrke Rigsfællesskabet økonomisk og politisk.

En grundlæggende udfordring er imidlertid, at de færreste danskere har været på Færøerne og slet ikke Grønland. Det betyder, at vores viden om de to samfund er meget begrænset, hvorimod færinger og grønlændere er ganske fortrolige med danske forhold. Det er et misforhold, der skaber en uligevægt i Rigsfællesskabet og det skal vi arbejde med, hvis vi vil beholde et nordatlantisk fællesskab, hvor alle kan se fordelen i at stå sammen.

Vi er ganske enkelt nødt til at styrke de menneskelige relationer mellem folkene i Rigsfællesskabet.

Et konkret forslag kunne være, at alle danske skolebørn i løbet af deres skoletid skal på lejrskole til enten Færøerne eller Grønland. Lidt på samme måde, som de fleste sikkert har prøvet at være på Bornholm i deres skoletid. I dag koster en flybillet til Færøerne mindre end en togbillet mellem Aalborg og København, så det er bestemt noget der ville kunne lade sig gøre. Det er straks dyrere, hvis skoleudflugten skal gå til Grønland, hvor monopolet Air Greenland har nogle absurd høje billetpriser. Med den kommende åbningen af atlantlufthavne i bl.a. Nuuk, så er muligheden for konkurrence fra Norwegian og SAS til stede, hvilket ville kunne få priserne ned i et mere normalt leje. Og så er det ikke længere en skør ide, som vil slå bunden ud af klassekassen.

Trumps tilbud om at købe Grønland satte en tyk streg under, at Arktisk er et meget vigtigt område, hvor der er store interesser på spil. Danmark har gode kort på hånden, men vi har forsømt Nordatlanten gennem mange år.

Vi har modstræbende sendt et bloktilskud afsted det ene år efter det andet uden at gøre os nogle tanker om, hvordan vi kunne styrke Rigsfællesskabet til glæde for alle. I stedet har Rigsfællesskabet været præget af surmuleri og vidtløftige planer om løsrivelse og selvstændighed.

Potentialet indenfor Rigsfællesskabet er enormt, men det kræver politisk vilje fra alle sider og det kræver at vi får et større folkeligt engagement. Det kan vi kun få, hvis vi rent faktisk kender hinanden og taler med hinanden. Derfor bør vi i en eller anden form investere i at alle danske skolebørn kommer til at opleve denne fantastiske og særprægede del af Kongeriget.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
10.12.19, 23:44
Send pandaerne retur, og send Statsministeren på kursus i, hvordan man bedst beskytter den danske stat mod trusler fra Kina.   Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.19, 17:05
En kombination af befolkningsudskiftning og svensk politisk korrekthed er årsagerne. Læs mere
Af Martin Ågerup
10.12.19, 14:13
Vores skattesystem straffer helt almindelige mennesker for at være flittige Læs mere
Af Nauja Lynge
10.12.19, 12:15
Forsvarsminister Trine Bramsen kaster aben videre i svindelsagen i forsvaret, men på nuværende tidspunkt burde hun nøjagtig vide, hvornår alvoren gik op for departementschefen. I mellemtiden er der flere ting, politikerne kunne gøre for åbenheden. Læs mere
Af Henrik Højlund
09.12.19, 19:44
Game of Thrones og Bachs juleoratorium lokker med noget stort i vores små liv. Læs mere
Af Peter Kofod
09.12.19, 12:21
Når EU-tilhængerne taler løsninger i det europæiske samarbejde, taler de desværre om et EU, der ganske enkelt ikke findes. Læs mere
Af Nauja Lynge
09.12.19, 09:29
USA er ikke en venlig kolonimagt, som skal fortælle danskerne, hvad vi skal mene. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
08.12.19, 18:27
De seneste års nedskæringer i uddannelsessystemet, den mangelfulde klimaindsats og alvorligt forringede velfærd rettes ikke op med denne finanslovsaftale. Det er et skridt i den rigtige retning, men det er slet ikke nok – og de små forbedringer skyldes kun bevægelsernes utrættelige kamp. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.12.19, 15:18
Ole Hasselbalch vil for altid tjene som inspiration for nationalt sindede danskere. Læs mere
Af Nauja Lynge
08.12.19, 12:16
Hvis bare alle danske statsborgere ville følge hans eksempel. Læs mere