Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kaos i brexit-land: Lad briterne stemme igen

Ingen vidste, hvad der egentlig blev stemt om i forbindelse med folkeafstemningen for tre år

Jeg har brugt lørdagen i London. Sammen med en million briter har jeg demonstreret til fordel for en ny folkeafstemning.

Sjældent har jeg oplevet så højt humør på så trist en baggrund. For bag den britiske humor gemmer de barske realiteter sig. Brexit har splittet familier og venskaber. Brexit har skabt mistillid til det politiske system og truer med at flå Storbritannien fra hinanden. Skotterne har om muligt fået endnu mindre fidus til Westminster. Og hvad med Wales, for slet ikke at tale om Nordirland?

Nu bliver brexit endnu en gang udskudt, selv om Boris Johnson som bekendt hellere vil »ligge død i en grøft«. Jeg tror, at det bliver vanskeligt at finde en aftale, der kan stille de besværlige nordirere tilfreds. Og hvis det lykkes at finde en aftale, så bliver det et meget lille flertal, som træffer en meget vidtgående beslutning for Storbritannien. I stedet for at lade det være op til det snævrest mulige flertal, så bør befolkningen høres igen.

Sagen er jo, at ingen vidste, hvad der egentlig blev stemt om i forbindelse med folkeafstemningen for tre år siden. Derfor vil det være mest rimeligt at sende den endelige aftale til folkeafstemning.

En million mennesker på gaden er et meget stærkt signal. Det viser, at EU ikke er elitens projekt, men at der faktisk findes en ægte folkelig opbakning blandt briterne til at blive i fællesskabet. Det burde gøre indtryk på de kostskoledrenge og overklasseløg i den konservative regering, der spiller hasard med helt almindelige menneskers jobs og fremtidsudsigter.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Peter Kofod
19.11.19, 09:27
Schengens grænsekontrol fungerer ikke, og folk kan let komme ind på falske visa. Alligevel bliver vi med at betro EU opgaven. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.11.19, 21:50
Hitler havde en skør pseudovidenskabelig teori om udbytning af arbejderne. Ligesom Marx. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
18.11.19, 16:34
Ledigheden i Danmark er rekordlav på cirka 4 procent. Men for de nyuddannede akademikere er ledigheden på hele 30 procent. Der er noget helt galt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.11.19, 22:30
60-70 pct. af os abonnerer efter Cas Muddes overbevisning på arvegods fra neofascistiske grupper. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.11.19, 06:58
Ugens klart bedst sælgende digter trækker på tre stærke længsler i tiden. Læs mere
Af Anna Thygesen
15.11.19, 14:30
Jeg er så træt af alle de sager, hvor offentlige kasser agerer tag selv-bord for svindlere og bedragere. Læs mere
Af Peter Kofod
15.11.19, 10:33
Der er snart ikke det, der efter flertallet i Europa-Parlamentets mening ikke skal være en EU-opgave. Selv danskernes sexliv skal efter det store flertals mening være en opgave, som EU skal tage sig af. Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.11.19, 06:23
Kære danske medborger, stop med at generalisere og sætte alle med anden etnisk baggrund i samme bås. Læs mere
Af Søren Gade
14.11.19, 15:32
Der burde indføres en international kippadag, hvor vi står sammen mod den voksende antisemitisme. Læs mere
Af Rune Lund
14.11.19, 13:51
Bedragere kan med skattekroner i ryggen føre klagesager mod den danske stat. Læs mere