Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Så kender vi socialdemokraterne igen: Betonsocialistisk jagt på privatskoler

Privatskoler er for alle – ikke kun de rige

Selv om en række socialdemokrater har skrevet tykke bøger om det modsatte, så lever Bjarne Corydons midtsøgende linje stadig videre i regeringens politik. Der er dog et område, hvor der ikke er meget Corydon at finde, men i stedet Ritt Bjerregaard på en dårlig dag; det er på spørgsmålet om privatskoler. Her er der ingen slinger i det ideologiske korstog mod landets privatskoler og friskoler.

Økonomisk giver det ingen mening at skære ned på støtten til fri- og privatskoler. For færre privatskoler vil blot betyde højere udgifter for kommunerne. Derfor er der alene tale om forstenen ideologi, når regeringen i sit finanslovsudspil foreslår at skære 300 mio. kr. årligt på støtten ved at nedsætte koblingsprocenten fra 76 procent til 71 procent. Det kan true op til 100 skoler over hele landet med lukning, koste op til 3.000 kr. i øget forældrebetaling pr. elev eller betyde fyring af personale. Trist for de børn, der gik og troede, at de nu havde fået deres egen statsminister.

Det særlige ved den danske tradition for private skoler er, at de er for alle. Det sikrer det høje offentlige tilskud. Det er ikke et sted forbeholdt elitens børn, sådan som det er tilfældet i f.eks. England. Nej, det er høj som lav, der sender deres børn i de private skoler. Navnlig i landdistrikterne har det stort betydning, at det lokale engagement holder liv i friskolerne og dermed et lokalt samlingspunkt.

Med et lavere tilskud er der mange mindre friskoler, som vil blive presset, al den stund de ligger i områder, hvor der ganske enkelt ikke er mange børn at rekruttere. Blot nogle enkelte færre børn i klasserne kan få læsset til at vælte for de mindste skoler i landdistrikterne.

Jeg er enormt glad for, at vi har en ordning, således at langt de fleste har muligheden for at vælge, om deres barn skal gå i folkeskolen eller benytte sig af et privattilbud med en anden profil end det, folkeskolen kan og skal tilbyde. Den frihed og lighed skal vi passe på. Derfor er ideen om at skære ned på støtten til de private skoler både økonomisk meningsløs og et angreb på en lang og fornem dansk tradition.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Anna Thygesen
15.11.19, 14:30
Jeg er så træt af alle de sager, hvor offentlige kasser agerer tag selv-bord for svindlere og bedragere. Læs mere
Af Peter Kofod
15.11.19, 10:33
Der er snart ikke det, der efter flertallet i Europa-Parlamentets mening ikke skal være en EU-opgave. Selv danskernes sexliv skal efter det store flertals mening være en opgave, som EU skal tage sig af. Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.11.19, 06:23
Kære danske medborger, stop med at generalisere og sætte alle med anden etnisk baggrund i samme bås. Læs mere
Af Søren Gade
14.11.19, 15:32
Der burde indføres en international kippadag, hvor vi står sammen mod den voksende antisemitisme. Læs mere
Af Rune Lund
14.11.19, 13:51
Bedragere kan med skattekroner i ryggen føre klagesager mod den danske stat. Læs mere
Af Isabella Arendt
14.11.19, 13:43
Tja. Jeg har ikke den store tillid til, at regeringen læser med her. Og heller ikke tillid til, at regeringen holder sine valgløfter. Desværre. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
14.11.19, 11:24
Politisk korrekthed gør Vesten blind for de voldsomme kristenforfølgelser. Nu sætter vi, præster i folkekirken, fokus på sagen. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.11.19, 22:17
Danmark har ikke længere interesse i at opretholde den (u)orden, at vi skal tage imod alle med rødbedefarvet pas, som gerne vil tilbage til Danmark. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
13.11.19, 18:50
Det er en skændsel, at jødiske landsmænd ikke kan være i fred i Danmark Læs mere
Af Nauja Lynge
13.11.19, 13:19
Rasmus Jarlov reagerer positivt på Atassuts udmelding om at arbejde på at bevare rigsfællesskabet. Læs mere