Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Ønske til det nye Folketing: Udskriv folkeafstemning om afskaffelse af forsvarsforbeholdet

Vi kan ikke længere regne med, at USA betingelsesløst beskytter Europa.

I dag åbner Folketinget til en ny politisk sæson. Lad mig i den forbindelse komme med et beskedent, men vigtigt ønske: Lad danskerne afskaffe forsvarsforbeholdet ved en folkeafstemning.

Vi kan lige så godt se det i øjnene; Trump er kommet for at blive. Det er naivt at tro, at Trump bliver afsat, og alt bliver godt igen. Det er faktisk lige så naivt, som når AGF efter to sejre i træk tror, at guldet er på vej til Aarhus. Det sker ikke, og Trump kommer heller ikke til at forlade Det Hvide Hus i vanære.

Samtidig har Trump forandret amerikansk udenrigspolitik, således at uanset hvem der fremover kommer til at indtage det ovale værelse, så er USA ikke længere verdens politibetjent. Det begyndte faktisk allerede med Obama, som lod Assad krydse den røde linje den ene gang efter den anden. Det betyder, at vi i Europa i højere grad må tage ansvar for vores egen sikkerhed.

Her kan Danmark yde et vigtigt bidrag ved at indtræde i EU’s forsvarssamarbejde. Den absolut eneste konsekvens for Danmark vil være, at vores handlemuligheder bliver udvidet. Og det er jo ikke så ringe for et lille land. Vi vil ikke blive tvunget til at deltage i missioner udenfor EU, derimod vil vi kunne deltage i det omfang, vi har lyst og mulighed for at bidrage.

Samtidig vil vi kunne drage nytte af fælles indkøb på forsvarsområdet. Det vil ubetinget være en fordel for Danmark, eftersom listen over militære fejlkøb fra dansk side er temmelig lang og pinlig. Med andre ord vil vi kunne få mere ud af skattekronerne alt sammen ved at afskaffe et forbehold, som absolut ikke tjener noget formål udover ren symbolik i forhold til en gruppe EU-modstandere, som ikke længere findes.

Verden har forandret sig. Derfor skal Danmark også følge med ved at tage et beskedent skridt ind i EU’s forsvarssamarbejde.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
18.01.20, 23:16
Det grønlandske parti, Atassut, vil ikke fortsat deltage, hvis det blot er spild af økonomiske ressourcer. Det forstår jeg godt og har også flere gange foreslået at sætte den på hold af samme årsag. Læs mere
Af Isabella Arendt
18.01.20, 08:44
Da reformen blev indført, mente regeringen, at vi bare skulle være tålmodige, så ville den virke. Nu er den igen evalueret og dumper – til -3 endda. Hvor længe skal vi vente? Hvor længe skal vi være tålmodige, i et håb om at reformen virker »lige om lidt«? Læs mere
Af Nauja Lynge
17.01.20, 22:04
Måske er det på tide at vise vores egen styrke – og måske er det, hvad han provokerer os til. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.01.20, 11:30
Jakob Ellemann-Jensens reaktion over for Kristian Jensen var nødvendig, for den tidligere næstformand har – igen – opført sig forbløffende illoyalt. Den eneste sejrherre er Mette Frederiksen. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.01.20, 15:16
Alle dømte er arabere, afghanere eller andre fra ikkevestlige lande. Læs mere
Af Søren Gade
16.01.20, 14:59
Den svenske EU-kommissær Ylva Johansson er stolt af den meget lempelige svenske asylpolitik. Jeg begriber ikke, hvordan hun kan få sig selv til at rose, hvad enhver kan se har været en fiasko. Det er derfor dybt bekymrende, at netop hun skal stå i spidsen for et nyt asylsystem i Europa Læs mere
Af Annika Smith
15.01.20, 12:58
Lad os droppe fløjkrigen og kæmpe for børnene sammen Læs mere
Af Nauja Lynge
15.01.20, 12:44
Kronprins Frederik er en vigtig ingrediens for sammenhængskraften i rigsfællesskabet. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.01.20, 09:57
Kirkegårdene skal være stillesteder og sansehaver i stedet for at tjene som støjende legepladser. Læs mere