Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Ønske til det nye Folketing: Udskriv folkeafstemning om afskaffelse af forsvarsforbeholdet

Vi kan ikke længere regne med, at USA betingelsesløst beskytter Europa.

I dag åbner Folketinget til en ny politisk sæson. Lad mig i den forbindelse komme med et beskedent, men vigtigt ønske: Lad danskerne afskaffe forsvarsforbeholdet ved en folkeafstemning.

Vi kan lige så godt se det i øjnene; Trump er kommet for at blive. Det er naivt at tro, at Trump bliver afsat, og alt bliver godt igen. Det er faktisk lige så naivt, som når AGF efter to sejre i træk tror, at guldet er på vej til Aarhus. Det sker ikke, og Trump kommer heller ikke til at forlade Det Hvide Hus i vanære.

Samtidig har Trump forandret amerikansk udenrigspolitik, således at uanset hvem der fremover kommer til at indtage det ovale værelse, så er USA ikke længere verdens politibetjent. Det begyndte faktisk allerede med Obama, som lod Assad krydse den røde linje den ene gang efter den anden. Det betyder, at vi i Europa i højere grad må tage ansvar for vores egen sikkerhed.

Her kan Danmark yde et vigtigt bidrag ved at indtræde i EU’s forsvarssamarbejde. Den absolut eneste konsekvens for Danmark vil være, at vores handlemuligheder bliver udvidet. Og det er jo ikke så ringe for et lille land. Vi vil ikke blive tvunget til at deltage i missioner udenfor EU, derimod vil vi kunne deltage i det omfang, vi har lyst og mulighed for at bidrage.

Samtidig vil vi kunne drage nytte af fælles indkøb på forsvarsområdet. Det vil ubetinget være en fordel for Danmark, eftersom listen over militære fejlkøb fra dansk side er temmelig lang og pinlig. Med andre ord vil vi kunne få mere ud af skattekronerne alt sammen ved at afskaffe et forbehold, som absolut ikke tjener noget formål udover ren symbolik i forhold til en gruppe EU-modstandere, som ikke længere findes.

Verden har forandret sig. Derfor skal Danmark også følge med ved at tage et beskedent skridt ind i EU’s forsvarssamarbejde.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Jens Philip Yazdani
23.10.19, 12:19
Fuck om folk er muslimer. Det er nemlig ikke dét, det drejer sig om, når du mister dit job, når din mor på plejehjemmet pisser sig selv i bukserne uden at få dem skiftet, eller når dine børn får lov at sidde grædende i et hjørne for sig selv henne i børnehaven. Læs mere
Af Isabella Arendt
23.10.19, 11:45
Mit bud er, at regeringen er så vant til tal og regneark, når de ser på mennesker, at de helt har glemt, hvad faglighed er. De er blevet ude af stand til at vise tillid og kan kun tage stilling til mennesker, hvis menneskets hele fremtid bliver reduceret til “10” eller “4”. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.10.19, 11:26
Og førende forskere har som sædvanlig ikke fattet en bønne. Læs mere
Af Peter Kofod
22.10.19, 10:13
Statsministeren slår sig op som folkets stemme i EU-samarbejdet, men intet kunne være mere forkert. Det viser hendes partis handlinger i Bruxelles. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.19, 06:44
Den har det hele: Ritualer, renhed og skel mellem de omvendte og uomvendte Læs mere
Af Peter Kofod
21.10.19, 11:46
Lad mig sige det ligeud: Jeg håber, brexit bliver gennemført - og jeg ser mig til, at det endelig bliver klaret. Læs mere
Af Camilla Burgwald
21.10.19, 09:54
Kun halvdelen af forældre til børn i 4. og 7. klasse taler med deres børn om børnenes onlineliv. Så hvem skal lære børnene, at det også er sundt at slukke – Youtube, Snapchat eller Tiktok? Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
20.10.19, 22:17
Men ingen er skyldig uden dom Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
20.10.19, 00:23
Ingen vidste, hvad der egentlig blev stemt om i forbindelse med folkeafstemningen for tre år Læs mere