Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Ønske til det nye Folketing: Udskriv folkeafstemning om afskaffelse af forsvarsforbeholdet

Vi kan ikke længere regne med, at USA betingelsesløst beskytter Europa.

I dag åbner Folketinget til en ny politisk sæson. Lad mig i den forbindelse komme med et beskedent, men vigtigt ønske: Lad danskerne afskaffe forsvarsforbeholdet ved en folkeafstemning.

Vi kan lige så godt se det i øjnene; Trump er kommet for at blive. Det er naivt at tro, at Trump bliver afsat, og alt bliver godt igen. Det er faktisk lige så naivt, som når AGF efter to sejre i træk tror, at guldet er på vej til Aarhus. Det sker ikke, og Trump kommer heller ikke til at forlade Det Hvide Hus i vanære.

Samtidig har Trump forandret amerikansk udenrigspolitik, således at uanset hvem der fremover kommer til at indtage det ovale værelse, så er USA ikke længere verdens politibetjent. Det begyndte faktisk allerede med Obama, som lod Assad krydse den røde linje den ene gang efter den anden. Det betyder, at vi i Europa i højere grad må tage ansvar for vores egen sikkerhed.

Her kan Danmark yde et vigtigt bidrag ved at indtræde i EU’s forsvarssamarbejde. Den absolut eneste konsekvens for Danmark vil være, at vores handlemuligheder bliver udvidet. Og det er jo ikke så ringe for et lille land. Vi vil ikke blive tvunget til at deltage i missioner udenfor EU, derimod vil vi kunne deltage i det omfang, vi har lyst og mulighed for at bidrage.

Samtidig vil vi kunne drage nytte af fælles indkøb på forsvarsområdet. Det vil ubetinget være en fordel for Danmark, eftersom listen over militære fejlkøb fra dansk side er temmelig lang og pinlig. Med andre ord vil vi kunne få mere ud af skattekronerne alt sammen ved at afskaffe et forbehold, som absolut ikke tjener noget formål udover ren symbolik i forhold til en gruppe EU-modstandere, som ikke længere findes.

Verden har forandret sig. Derfor skal Danmark også følge med ved at tage et beskedent skridt ind i EU’s forsvarssamarbejde.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
13.10.19, 20:20
På skjulte pladser og ved store klassikere mødes mennesker om at opleve arkitekturen. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.10.19, 06:02
Først kæmpede venstrefløjen for økonomisk socialisme, derpå for multikulti. Nu gælder det klimakampen, den nye religionserstatning. Læs mere
Af Harun Demirtas
12.10.19, 16:22
Jeg føler mig dansk, du føler dig dansk! Hvorfor føles det altid nemmere at bede et menneske, der har udenlandske rødder at forlade Danmark, til trods for at vedkommende har et hjerte, der slår kun for Danmark? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
11.10.19, 12:14
Privatskoler er for alle – ikke kun de rige Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
11.10.19, 11:05
Statsministeren tør slet ikke være realist. I stedet sætter hun sin lid til, at forskerne ad åre kommer med idéer til løsninger. Ansvaret væltes over på forskerne. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.10.19, 17:09
Og rådgiver for Enhedslisten forsvarer politisk motiveret hærværk, hvis det tjener et højere formål, defineret af venstreekstremister. Læs mere
Af Signe Munk
10.10.19, 14:30
Regningen for klimaets fremtid skal fordeles ligeligt. Læs mere
Af Søren Gade
10.10.19, 13:52
Tyrkiets militære offensiv mod Syrien udstiller ikke kun, at landet ingen midler skyr i denne sag og blæser højt på alliancen mellem Natos lande. Den udstiller også EU’s magtesløshed over for Tyrkiet Læs mere
Af Gitte Seeberg
10.10.19, 13:15
Svaret på at bekæmpe kriminalitet er ikke, at vi undergraver de frihedsrettigheder, vi har. De tiltag, der iværksættes for at bekæmpe kriminalitet, må og skal være proportionale i forhold til de problemer, vi som samfund står overfor. Læs mere
Af Mikael Jalving
10.10.19, 11:54
Mere overvågning løser ikke problemernes årsag, som er den importerede volds- og kriminalitetskultur. Læs mere