Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

3F Kastrup er fagbevægelsen, når det er allerværst

De røde fagforeninger må lægge kampen mod de gule fagforeninger på hylden.

Hvis man slæber kufferter i Københavns Lufthavn, så skal man være medlem af 3F. Det er på trods af et klokkeklart forbud både nedfældet på papir og fremgår angiveligt også af jungleloven. Det har en medarbejder, der er medlem af ingeniørernes fagforening, IDA, fået at føle gennem trusler og arbejdsnedlæggelser.

Det er simpelthen fagbevægelsen, når det er allerværst. Konflikten består ikke engang imellem organiseret og ikke-organiseret arbejdskraft, men i stedet om hvorvidt man er medlem af den rigtige fagforening. Jeg tør faktisk ikke tænke på, hvad der står i jungleloven om medlemmer af Krifa.

Konflikten har ført til, at fly er blevet aflyst, og SAS har tabt et millionbeløb. Mon ikke det har accelereret ønsket om at automatisere bagagehåndteringen og udflage flere fly og besætninger i stedet for at skulle være afhængig af lufthavnens helt egen hooligangruppering? Det kan man i hvert fald ikke fortænke SAS i.

3F-truslerne viser, at der i dele af fagbevægelsen hersker en ubehagelig brovten værtshusstemning. Det kan jeg godt forstå, at mange ikke har lyst til at betale til. Det kan med den nylige episode i lufthavnen også være vanskeligt at se, hvorfor det tilmed sker med et betragteligt skattefradrag.

Egentlig har jeg stor respekt for det arbejde, mange fagforeninger udfører. Jeg har tilmed besøgt den pågældende 3F-afdeling i forbindelse med folketingsvalget, hvor afdelingen afholdte et meget velbesøgt vælgermøde. Der var sikkert ikke skyggen af en Venstre-vælger, men til gengæld gik jeg klogere fra arrangementet og fik nogle nye perspektiver på eksempelvis tilbagetrækningsalder. Perspektiver, som ikke nødvendigvis fremstår knivskarpt i Finansministeriets regneark.

Fagbevægelsen har rigtig meget at bidrage med i den politiske debat, og som oftest er det gennemarbejdet og seriøst. Netop derfor bør fagforeningerne rekruttere deres medlemmer ud fra det, de er gode til, og ikke ved hjælp af bøllemetoder og trusler. Det betyder også, at hvis fagforeningerne fremover skal have en troværdig placering i samfundet, så må den barnagtige bekæmpelse af andre fagforeninger som f.eks. Krifa lægges på hylden. Det hører ganske enkelt ikke hjemme på et moderne arbejdsmarked, at resten af samfundet tages som gidsel, fordi de røde fagforeninger ikke bryder sig om de gule fagforeninger eller den fagforening, som organiserer ingeniørerne.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Jens Philip Yazdani
23.10.19, 12:19
Fuck om folk er muslimer. Det er nemlig ikke dét, det drejer sig om, når du mister dit job, når din mor på plejehjemmet pisser sig selv i bukserne uden at få dem skiftet, eller når dine børn får lov at sidde grædende i et hjørne for sig selv henne i børnehaven. Læs mere
Af Isabella Arendt
23.10.19, 11:45
Mit bud er, at regeringen er så vant til tal og regneark, når de ser på mennesker, at de helt har glemt, hvad faglighed er. De er blevet ude af stand til at vise tillid og kan kun tage stilling til mennesker, hvis menneskets hele fremtid bliver reduceret til “10” eller “4”. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.10.19, 11:26
Og førende forskere har som sædvanlig ikke fattet en bønne. Læs mere
Af Peter Kofod
22.10.19, 10:13
Statsministeren slår sig op som folkets stemme i EU-samarbejdet, men intet kunne være mere forkert. Det viser hendes partis handlinger i Bruxelles. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.19, 06:44
Den har det hele: Ritualer, renhed og skel mellem de omvendte og uomvendte Læs mere
Af Peter Kofod
21.10.19, 11:46
Lad mig sige det ligeud: Jeg håber, brexit bliver gennemført - og jeg ser mig til, at det endelig bliver klaret. Læs mere
Af Camilla Burgwald
21.10.19, 09:54
Kun halvdelen af forældre til børn i 4. og 7. klasse taler med deres børn om børnenes onlineliv. Så hvem skal lære børnene, at det også er sundt at slukke – Youtube, Snapchat eller Tiktok? Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
20.10.19, 22:17
Men ingen er skyldig uden dom Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
20.10.19, 00:23
Ingen vidste, hvad der egentlig blev stemt om i forbindelse med folkeafstemningen for tre år Læs mere