Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

3F Kastrup er fagbevægelsen, når det er allerværst

De røde fagforeninger må lægge kampen mod de gule fagforeninger på hylden.

Hvis man slæber kufferter i Københavns Lufthavn, så skal man være medlem af 3F. Det er på trods af et klokkeklart forbud både nedfældet på papir og fremgår angiveligt også af jungleloven. Det har en medarbejder, der er medlem af ingeniørernes fagforening, IDA, fået at føle gennem trusler og arbejdsnedlæggelser.

Det er simpelthen fagbevægelsen, når det er allerværst. Konflikten består ikke engang imellem organiseret og ikke-organiseret arbejdskraft, men i stedet om hvorvidt man er medlem af den rigtige fagforening. Jeg tør faktisk ikke tænke på, hvad der står i jungleloven om medlemmer af Krifa.

Konflikten har ført til, at fly er blevet aflyst, og SAS har tabt et millionbeløb. Mon ikke det har accelereret ønsket om at automatisere bagagehåndteringen og udflage flere fly og besætninger i stedet for at skulle være afhængig af lufthavnens helt egen hooligangruppering? Det kan man i hvert fald ikke fortænke SAS i.

3F-truslerne viser, at der i dele af fagbevægelsen hersker en ubehagelig brovten værtshusstemning. Det kan jeg godt forstå, at mange ikke har lyst til at betale til. Det kan med den nylige episode i lufthavnen også være vanskeligt at se, hvorfor det tilmed sker med et betragteligt skattefradrag.

Egentlig har jeg stor respekt for det arbejde, mange fagforeninger udfører. Jeg har tilmed besøgt den pågældende 3F-afdeling i forbindelse med folketingsvalget, hvor afdelingen afholdte et meget velbesøgt vælgermøde. Der var sikkert ikke skyggen af en Venstre-vælger, men til gengæld gik jeg klogere fra arrangementet og fik nogle nye perspektiver på eksempelvis tilbagetrækningsalder. Perspektiver, som ikke nødvendigvis fremstår knivskarpt i Finansministeriets regneark.

Fagbevægelsen har rigtig meget at bidrage med i den politiske debat, og som oftest er det gennemarbejdet og seriøst. Netop derfor bør fagforeningerne rekruttere deres medlemmer ud fra det, de er gode til, og ikke ved hjælp af bøllemetoder og trusler. Det betyder også, at hvis fagforeningerne fremover skal have en troværdig placering i samfundet, så må den barnagtige bekæmpelse af andre fagforeninger som f.eks. Krifa lægges på hylden. Det hører ganske enkelt ikke hjemme på et moderne arbejdsmarked, at resten af samfundet tages som gidsel, fordi de røde fagforeninger ikke bryder sig om de gule fagforeninger eller den fagforening, som organiserer ingeniørerne.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
18.01.20, 23:16
Det grønlandske parti, Atassut, vil ikke fortsat deltage, hvis det blot er spild af økonomiske ressourcer. Det forstår jeg godt og har også flere gange foreslået at sætte den på hold af samme årsag. Læs mere
Af Isabella Arendt
18.01.20, 08:44
Da reformen blev indført, mente regeringen, at vi bare skulle være tålmodige, så ville den virke. Nu er den igen evalueret og dumper – til -3 endda. Hvor længe skal vi vente? Hvor længe skal vi være tålmodige, i et håb om at reformen virker »lige om lidt«? Læs mere
Af Nauja Lynge
17.01.20, 22:04
Måske er det på tide at vise vores egen styrke – og måske er det, hvad han provokerer os til. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.01.20, 11:30
Jakob Ellemann-Jensens reaktion over for Kristian Jensen var nødvendig, for den tidligere næstformand har – igen – opført sig forbløffende illoyalt. Den eneste sejrherre er Mette Frederiksen. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.01.20, 15:16
Alle dømte er arabere, afghanere eller andre fra ikkevestlige lande. Læs mere
Af Søren Gade
16.01.20, 14:59
Den svenske EU-kommissær Ylva Johansson er stolt af den meget lempelige svenske asylpolitik. Jeg begriber ikke, hvordan hun kan få sig selv til at rose, hvad enhver kan se har været en fiasko. Det er derfor dybt bekymrende, at netop hun skal stå i spidsen for et nyt asylsystem i Europa Læs mere
Af Annika Smith
15.01.20, 12:58
Lad os droppe fløjkrigen og kæmpe for børnene sammen Læs mere
Af Nauja Lynge
15.01.20, 12:44
Kronprins Frederik er en vigtig ingrediens for sammenhængskraften i rigsfællesskabet. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.01.20, 09:57
Kirkegårdene skal være stillesteder og sansehaver i stedet for at tjene som støjende legepladser. Læs mere