Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Venstre nedsmelter, men der er kun målt 3,6 røntgen – not great, not terrible

Krisen viser, at medlemsdemokratiet og den folkelige deltagelse lever i de politiske partier

Det giver masser af indflydelse at melde sig ind i et politisk parti, selv på bagerste række har man indflydelse på, hvem der skal stå i spidsen for partiet og måske også for Danmark. Det viser det uskønne forløb henover sommeren, hvor mit parti har demonstreret, at der i den grad er liv i de mange lokalforeninger. Kun en tåbe frygter ikke baglandet, efter at Venstre har gjort sommerens agurkehistorier overflødige. Der har ganske enkelt været rigeligt at skrive om.

Jeg kunne naturligvis have ønsket mig, at det var Socialdemokratiet, der havde bevist, at der heldigvis er liv i medlemsdemokratiet i de politiske partier, men når jeg lægger de blå briller fra mig, så er jeg trods alt glad for, at vores demokrati bygger på noget så gammeldags som medlemmer, møder i forsamlingshuse og spandevis af sort kaffe. Det viser, at vores demokrati ikke blot er reduceret til spin og jagten på gevinst i den næste meningsmåling. Alt den snak om, at politikerne er fjerne skikkelser, der lever i deres egen elitære osteklokke på Slotsholmen, må for en tid forstumme. De folkevalgte er, når det virkelig gælder, dybt afhængige af, at helt almindelige medlemmer har tillid til dem. Forsvinder den tillid, så forsvinder mandatet også som dug for solen. Det er en gave til vores demokrati, at det fungerer på den måde, ikke blot i Venstre, men også i de øvrige partier. Sådan er det i hvert fald i de gamle partier.

Om baglandet så træffer fornuftige beslutninger, er en helt anden historie.

De politiske partier bygger i meget høj grad på det frivillige engagement. Det er med til at skabe stabilitet i vores politiske system, at partierne ikke blot er professionelle kampagnemaskiner, men også folkelige bevægelser, som faktisk er afhængige af, hvad lokalforeningsformanden og medlemmerne mener. Sådan er det langt fra i alle europæiske lande, hvor politiske partier kommer og går, som vinden blæser. Det skaber ustabilitet og manglende tillid til politikerne.

På trods af at det ikke er specielt morsomt at være vidne til, så er jeg egentlig glad på demokratiets og den folkelige deltagelses vegne. Heldigvis er der lang tid til næste valg, så selv om det ser ud til, at Venstre er ved at nedsmelte, så er der kun målt 3,6 røntgen – not great, not terrible.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Anna Thygesen
15.11.19, 14:30
Jeg er så træt af alle de sager, hvor offentlige kasser agerer tag selv-bord for svindlere og bedragere. Læs mere
Af Peter Kofod
15.11.19, 10:33
Der er snart ikke det, der efter flertallet i Europa-Parlamentets mening ikke skal være en EU-opgave. Selv danskernes sexliv skal efter det store flertals mening være en opgave, som EU skal tage sig af. Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.11.19, 06:23
Kære danske medborger, stop med at generalisere og sætte alle med anden etnisk baggrund i samme bås. Læs mere
Af Søren Gade
14.11.19, 15:32
Der burde indføres en international kippadag, hvor vi står sammen mod den voksende antisemitisme. Læs mere
Af Rune Lund
14.11.19, 13:51
Bedragere kan med skattekroner i ryggen føre klagesager mod den danske stat. Læs mere
Af Isabella Arendt
14.11.19, 13:43
Tja. Jeg har ikke den store tillid til, at regeringen læser med her. Og heller ikke tillid til, at regeringen holder sine valgløfter. Desværre. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
14.11.19, 11:24
Politisk korrekthed gør Vesten blind for de voldsomme kristenforfølgelser. Nu sætter vi, præster i folkekirken, fokus på sagen. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.11.19, 22:17
Danmark har ikke længere interesse i at opretholde den (u)orden, at vi skal tage imod alle med rødbedefarvet pas, som gerne vil tilbage til Danmark. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
13.11.19, 18:50
Det er en skændsel, at jødiske landsmænd ikke kan være i fred i Danmark Læs mere
Af Nauja Lynge
13.11.19, 13:19
Rasmus Jarlov reagerer positivt på Atassuts udmelding om at arbejde på at bevare rigsfællesskabet. Læs mere