Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Venstre nedsmelter, men der er kun målt 3,6 røntgen – not great, not terrible

Krisen viser, at medlemsdemokratiet og den folkelige deltagelse lever i de politiske partier

Det giver masser af indflydelse at melde sig ind i et politisk parti, selv på bagerste række har man indflydelse på, hvem der skal stå i spidsen for partiet og måske også for Danmark. Det viser det uskønne forløb henover sommeren, hvor mit parti har demonstreret, at der i den grad er liv i de mange lokalforeninger. Kun en tåbe frygter ikke baglandet, efter at Venstre har gjort sommerens agurkehistorier overflødige. Der har ganske enkelt været rigeligt at skrive om.

Jeg kunne naturligvis have ønsket mig, at det var Socialdemokratiet, der havde bevist, at der heldigvis er liv i medlemsdemokratiet i de politiske partier, men når jeg lægger de blå briller fra mig, så er jeg trods alt glad for, at vores demokrati bygger på noget så gammeldags som medlemmer, møder i forsamlingshuse og spandevis af sort kaffe. Det viser, at vores demokrati ikke blot er reduceret til spin og jagten på gevinst i den næste meningsmåling. Alt den snak om, at politikerne er fjerne skikkelser, der lever i deres egen elitære osteklokke på Slotsholmen, må for en tid forstumme. De folkevalgte er, når det virkelig gælder, dybt afhængige af, at helt almindelige medlemmer har tillid til dem. Forsvinder den tillid, så forsvinder mandatet også som dug for solen. Det er en gave til vores demokrati, at det fungerer på den måde, ikke blot i Venstre, men også i de øvrige partier. Sådan er det i hvert fald i de gamle partier.

Om baglandet så træffer fornuftige beslutninger, er en helt anden historie.

De politiske partier bygger i meget høj grad på det frivillige engagement. Det er med til at skabe stabilitet i vores politiske system, at partierne ikke blot er professionelle kampagnemaskiner, men også folkelige bevægelser, som faktisk er afhængige af, hvad lokalforeningsformanden og medlemmerne mener. Sådan er det langt fra i alle europæiske lande, hvor politiske partier kommer og går, som vinden blæser. Det skaber ustabilitet og manglende tillid til politikerne.

På trods af at det ikke er specielt morsomt at være vidne til, så er jeg egentlig glad på demokratiets og den folkelige deltagelses vegne. Heldigvis er der lang tid til næste valg, så selv om det ser ud til, at Venstre er ved at nedsmelte, så er der kun målt 3,6 røntgen – not great, not terrible.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Lars Boje Mathiesen
17.09.19, 19:38
Bliver vores ytringsfrihed reelt ødelagt, og hvorfor reagerer magthaverne ikke? Læs mere
Af Nauja Lynge
17.09.19, 13:35
Men både republikanerne og Trump har vist nødvendigheden af en mere ligeværdig stat, hvis rigsfællesskabet skal bevares. Læs mere
Af Isabella Arendt
17.09.19, 06:35
Tomater fra Spanien, grise fra Danmark, køer, der prutter, og den evige dårlige samvittighed, når det kommer til økologi. Vi aner jo faktisk ikke, hvad bæredygtighed er. Læs mere
Af Utku H. Güzel
16.09.19, 21:18
Vi bliver nemlig ikke betragtet som meget andet end arbejdskraft og forbrugere i dette system. Læs mere
Af Louis Jacobsen
16.09.19, 18:33
Der har været en del debat omkring en vikar i Københavns lufthavn og personens valg af fagforening. Ligesom det frie fagforenings valg er et faktum så er det også et faktum at dit frie valg kan have konsekvenser for alle muligt andre end dig selv. Læs mere
Af Harun Demirtas
15.09.19, 17:20
Mette Thiesens synspunkter siger meget mere om hendes falske kærlighed til Danmark, end det siger om mig og min danskhed Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
15.09.19, 13:45
Vi nærmer os hastigt en helt ny situation i Sverige. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.09.19, 11:30
Hvordan står det til med fagforeningsfriheden, Mette Frederiksen? Læs mere
Af Mikael Jalving
15.09.19, 07:00
En muterende virus spreder sig fra Silicon Valley og FN til danske universiteter. Den politiske korrekthed. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
14.09.19, 14:20
Jesper Panduro: »Det drejer sig ikke længere om at være bedst i verden, men bedst for verden.« Læs mere