Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Balternes frihedskamp lagde Sovjetunionen i graven

I dag er det 30 år siden, at balterne tog hinanden i hånden fra Vilnius til Tallinn

Kommunismens sammenbrud i slutningen af 1980’erne er fyldt med begivenheder, der hver især var et søm til den totalitære ideologis ligkiste: pavens besøg i Polen, Berlinmurens fald, Augustkuppet og så menneskekæden fra Vilnius til Tallinn. Det var omkring en fjerdedel af befolkningerne i de tre baltiske lande, der trodsede den sovjetiske besættelsesmagt og tog hinanden i hånden den 23. august 1989. Det anslås, at 2 mio. mennesker deltog i den 675 km lange menneskekæde. Manifestationen var tiltænkt som en markering af 50-året for Molotov-Ribbentrop-pagten, som delte Østeuropa mellem Hitler og Stalin. Ud over markeringen af den historiske uretfærdighed blev menneskekæden det endegyldige billede på, at Sovjetunionens dage var talte.

I dag virker det helt utroligt, for hvordan kunne det lade sig gøre uden Facebook-grupper og mobiltelefoner? Og hvordan turde de? Billederne er rørende og vidner om den helt særlige kraft af frihedstrang og fandenivoldskhed, som gemmer sig i de tre baltiske folk. På trods af at de er uendeligt få indbyggere i de tre nationer, så formåede de at bevare kultur, traditioner og sprog gennem fem årtiers sovjetisk besættelse.

Et af de steder, hvor frihedskampen fortsat står lyslevende, er ved Korshøjen i Litauen tæt ved grænsen til Letland. På denne forblæste plet står i tusindvis af kors. Hver gang de sovjetiske myndigheder fjernede korsene, så dukkede de op igen i løbet af få nætter. Korsene står der stadig i deres både spinkelhed og uendelige kraft, som trodsede den gudløse sovjetiske overmagt. Folkets vilje var stærkere end dem, der påstod, at de var folket.

For de baltiske lande gælder det, at friheden kommer med en pris. De baltiske lande er konstant prøveklud for de seneste russiske bøllemetoder. Derfor har integration i EU og Nato været en livsforsikring for de tre små lande. Beviset på, at det har været den helt rigtige beslutning, har vist sig de gange, hvor Putin har udvidet territoriet med våbenmagt. Det kunne lige så godt have været lettiske Daugavpils eller estiske Narva, men det blev i stedet Sydossetien, Krim og det østlige Ukraine.

Modsat de mange fordomme om Østeuropa er de baltiske lande dukse inden for EU-samarbejdet. Eksempelvis har Estland en statsgæld på 8 pct. af BNP, og den offentlige sektor er digitaliseret i en grad, at den på visse områder er længere fremme end Danmarks. Samtidig har ikke mindst danske virksomheder nydt godt af de nye markeder på den anden side af Østersøen. Derfor er der god grund til at fejre de baltiske landes mod. Det var med til at ændre verdenshistorien og gøre vores del af verden til et fredeligere og friere sted.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
05.06.20, 14:51
Eller hvorfor Mette Frederiksen ikke er nogen Václav Havel. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
05.06.20, 14:16
En ulykkelig død og højst sandsynligt en uacceptabel handling fra politimandens side, men George Floyd var på stoffer og havde fem tidligere domme. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.06.20, 10:30
Begrav den magtarrogante statsminister og find den side frem, der lægger alle oplysninger frem, så vi fortsat kan have tillid til, at alt går rigtigt til. Læs mere
Af Signe Munk
04.06.20, 16:00
Grønne ildsjæle har i årtier kæmpet for at få fjernet de store miljøbomber, vi kalder generationsforureninger. Nu har vi endelig sort på hvidt, at der skal ryddes op efter fortidens synder. Læs mere
Af Utku H. Güzel
03.06.20, 22:05
Lad nu dansk udenrigspolitik blive formet på Christiansborg og ikke blive dikteret fra Washington. Læs mere
Af Nauja Lynge
03.06.20, 21:20
Danskere, islændinge og grønlændere er velkommen på Færøerne – selvom Færøerne overhovedet ikke blev nævnt, da statsministeren åbnede Danmark lidt mere op. Læs mere
Af Henrik Højlund
03.06.20, 17:40
Formanden for Ateistisk Selskab hævder i mindeartikel om den omstridte præst Thokild Grosbøll, der ikke troede på en skabende Gud, at mange medlemmer af folkekirken er ateister. Det tror jeg, han har ret i. Men ateismen er også en tro. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
03.06.20, 15:53
Tyskland fjerner rejserestriktionerne, mens Danmark stædigt holder fast uden sundhedsfagligt belæg Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
03.06.20, 08:13
Det er latterligt, når borgerlige debattører stempler Frederiksen-kritikere som onde mennesker Læs mere