Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Balternes frihedskamp lagde Sovjetunionen i graven

I dag er det 30 år siden, at balterne tog hinanden i hånden fra Vilnius til Tallinn

Kommunismens sammenbrud i slutningen af 1980’erne er fyldt med begivenheder, der hver især var et søm til den totalitære ideologis ligkiste: pavens besøg i Polen, Berlinmurens fald, Augustkuppet og så menneskekæden fra Vilnius til Tallinn. Det var omkring en fjerdedel af befolkningerne i de tre baltiske lande, der trodsede den sovjetiske besættelsesmagt og tog hinanden i hånden den 23. august 1989. Det anslås, at 2 mio. mennesker deltog i den 675 km lange menneskekæde. Manifestationen var tiltænkt som en markering af 50-året for Molotov-Ribbentrop-pagten, som delte Østeuropa mellem Hitler og Stalin. Ud over markeringen af den historiske uretfærdighed blev menneskekæden det endegyldige billede på, at Sovjetunionens dage var talte.

I dag virker det helt utroligt, for hvordan kunne det lade sig gøre uden Facebook-grupper og mobiltelefoner? Og hvordan turde de? Billederne er rørende og vidner om den helt særlige kraft af frihedstrang og fandenivoldskhed, som gemmer sig i de tre baltiske folk. På trods af at de er uendeligt få indbyggere i de tre nationer, så formåede de at bevare kultur, traditioner og sprog gennem fem årtiers sovjetisk besættelse.

Et af de steder, hvor frihedskampen fortsat står lyslevende, er ved Korshøjen i Litauen tæt ved grænsen til Letland. På denne forblæste plet står i tusindvis af kors. Hver gang de sovjetiske myndigheder fjernede korsene, så dukkede de op igen i løbet af få nætter. Korsene står der stadig i deres både spinkelhed og uendelige kraft, som trodsede den gudløse sovjetiske overmagt. Folkets vilje var stærkere end dem, der påstod, at de var folket.

For de baltiske lande gælder det, at friheden kommer med en pris. De baltiske lande er konstant prøveklud for de seneste russiske bøllemetoder. Derfor har integration i EU og Nato været en livsforsikring for de tre små lande. Beviset på, at det har været den helt rigtige beslutning, har vist sig de gange, hvor Putin har udvidet territoriet med våbenmagt. Det kunne lige så godt have været lettiske Daugavpils eller estiske Narva, men det blev i stedet Sydossetien, Krim og det østlige Ukraine.

Modsat de mange fordomme om Østeuropa er de baltiske lande dukse inden for EU-samarbejdet. Eksempelvis har Estland en statsgæld på 8 pct. af BNP, og den offentlige sektor er digitaliseret i en grad, at den på visse områder er længere fremme end Danmarks. Samtidig har ikke mindst danske virksomheder nydt godt af de nye markeder på den anden side af Østersøen. Derfor er der god grund til at fejre de baltiske landes mod. Det var med til at ændre verdenshistorien og gøre vores del af verden til et fredeligere og friere sted.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Anna Thygesen
15.11.19, 14:30
Jeg er så træt af alle de sager, hvor offentlige kasser agerer tag selv-bord for svindlere og bedragere. Læs mere
Af Peter Kofod
15.11.19, 10:33
Der er snart ikke det, der efter flertallet i Europa-Parlamentets mening ikke skal være en EU-opgave. Selv danskernes sexliv skal efter det store flertals mening være en opgave, som EU skal tage sig af. Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.11.19, 06:23
Kære danske medborger, stop med at generalisere og sætte alle med anden etnisk baggrund i samme bås. Læs mere
Af Søren Gade
14.11.19, 15:32
Der burde indføres en international kippadag, hvor vi står sammen mod den voksende antisemitisme. Læs mere
Af Rune Lund
14.11.19, 13:51
Bedragere kan med skattekroner i ryggen føre klagesager mod den danske stat. Læs mere
Af Isabella Arendt
14.11.19, 13:43
Tja. Jeg har ikke den store tillid til, at regeringen læser med her. Og heller ikke tillid til, at regeringen holder sine valgløfter. Desværre. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
14.11.19, 11:24
Politisk korrekthed gør Vesten blind for de voldsomme kristenforfølgelser. Nu sætter vi, præster i folkekirken, fokus på sagen. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.11.19, 22:17
Danmark har ikke længere interesse i at opretholde den (u)orden, at vi skal tage imod alle med rødbedefarvet pas, som gerne vil tilbage til Danmark. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
13.11.19, 18:50
Det er en skændsel, at jødiske landsmænd ikke kan være i fred i Danmark Læs mere
Af Nauja Lynge
13.11.19, 13:19
Rasmus Jarlov reagerer positivt på Atassuts udmelding om at arbejde på at bevare rigsfællesskabet. Læs mere