Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Grønland til salg: Donald Trump styrker rigsfællesskabet

Indenfor rigsfællesskabet kan vi hjælpe hinanden i stedet for at sælge hinanden

Donald Trump ved fra sin tid i ejendomsbranchen, at det hele drejer sig om de tre b’er: Beliggenhed, beliggenhed og beliggenhed. Det gælder om noget også for Grønland – også selvom Trumps interesse for at købe Grønland virker både aparte og komisk.

Trumps syn på Grønland, som en ejendomsinvestering, viser med alt ønskelig tydelighed, at Grønland blot er en brik i kapløbet om adgang til strategiske farvande og råstoffer. Hvis grønlænderne på nogen måde vil gøre sig håb om at have indflydelse på deres egen fremtid, så skal det være indenfor rammerne af rigsfællesskabet.

De grønlandske politikere har brugt årtier på at beklage sig over Danmark og danskerne. Og man kan sikkert pege på utallige uretfærdigheder, men alternativet til at være en del af kongeriget er en ejendomsmægler fra helvede i form af Donald Trump.

Nøjagtig som Trump har været med til at styrke sammenholdet i EU, så bør reaktionen på Trumps købsplaner være sammenhold mellem den nordlige og sydlige del af kongeriget.

Indenfor rammerne af rigsfællesskabet kan vi hjælpe hinanden i stedet for at sælge hinanden. Vi bør derfor styrke båndene. Det kræver en indsats både fra danskere og ikke mindst grønlændere. Det er i vores fælles interesse.     

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Katrine Winkel Holm
18.09.19, 08:18
Venstrefløjen er imod, fordi det giver kvinder større frihed til at gå hjemme - så meget for venstrefløjens snak om kvinderettigheder Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.09.19, 19:38
Bliver vores ytringsfrihed reelt ødelagt, og hvorfor reagerer magthaverne ikke? Læs mere
Af Nauja Lynge
17.09.19, 13:35
Men både republikanerne og Trump har vist nødvendigheden af en mere ligeværdig stat, hvis rigsfællesskabet skal bevares. Læs mere
Af Isabella Arendt
17.09.19, 06:35
Tomater fra Spanien, grise fra Danmark, køer, der prutter, og den evige dårlige samvittighed, når det kommer til økologi. Vi aner jo faktisk ikke, hvad bæredygtighed er. Læs mere
Af Utku H. Güzel
16.09.19, 21:18
Vi bliver nemlig ikke betragtet som meget andet end arbejdskraft og forbrugere i dette system. Læs mere
Af Louis Jacobsen
16.09.19, 18:33
Der har været en del debat omkring en vikar i Københavns lufthavn og personens valg af fagforening. Ligesom det frie fagforenings valg er et faktum så er det også et faktum at dit frie valg kan have konsekvenser for alle muligt andre end dig selv. Læs mere
Af Harun Demirtas
15.09.19, 17:20
Mette Thiesens synspunkter siger meget mere om hendes falske kærlighed til Danmark, end det siger om mig og min danskhed Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
15.09.19, 13:45
Vi nærmer os hastigt en helt ny situation i Sverige. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.09.19, 11:30
Hvordan står det til med fagforeningsfriheden, Mette Frederiksen? Læs mere
Af Mikael Jalving
15.09.19, 07:00
En muterende virus spreder sig fra Silicon Valley og FN til danske universiteter. Den politiske korrekthed. Læs mere