Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Grønland til salg: Donald Trump styrker rigsfællesskabet

Indenfor rigsfællesskabet kan vi hjælpe hinanden i stedet for at sælge hinanden

Donald Trump ved fra sin tid i ejendomsbranchen, at det hele drejer sig om de tre b’er: Beliggenhed, beliggenhed og beliggenhed. Det gælder om noget også for Grønland – også selvom Trumps interesse for at købe Grønland virker både aparte og komisk.

Trumps syn på Grønland, som en ejendomsinvestering, viser med alt ønskelig tydelighed, at Grønland blot er en brik i kapløbet om adgang til strategiske farvande og råstoffer. Hvis grønlænderne på nogen måde vil gøre sig håb om at have indflydelse på deres egen fremtid, så skal det være indenfor rammerne af rigsfællesskabet.

De grønlandske politikere har brugt årtier på at beklage sig over Danmark og danskerne. Og man kan sikkert pege på utallige uretfærdigheder, men alternativet til at være en del af kongeriget er en ejendomsmægler fra helvede i form af Donald Trump.

Nøjagtig som Trump har været med til at styrke sammenholdet i EU, så bør reaktionen på Trumps købsplaner være sammenhold mellem den nordlige og sydlige del af kongeriget.

Indenfor rammerne af rigsfællesskabet kan vi hjælpe hinanden i stedet for at sælge hinanden. Vi bør derfor styrke båndene. Det kræver en indsats både fra danskere og ikke mindst grønlændere. Det er i vores fælles interesse.     

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Alex Vanopslagh
13.07.20, 17:09
Alle er forfærdede over sagen om stakkels demente Elses umenneskelige behandling, men de automatiske svar – flere penge og flere regler – vil næppe forhindre den slags sager i at opstå. Der er brug for et nybrud, hvor borgeren kommer før systemet. Læs mere
Af Louis Jacobsen
12.07.20, 20:53
Til efteråret planlægges det at hæve pensionsalderen yderligere, men det går ikke. Læs mere
Af Gitte Seeberg
12.07.20, 09:28
Når en regering griber til så omfattende og indgribende foranstaltninger som forsamlingsforbud, mulighed for at tvangsvaccinere borgere, tvangslukning af store dele af erhvervslivet og neddrosling af medier som TV 2 og DR og grænselukninger, så skal beslutningerne kunne retfærdiggøres og forsvares. Lad os komme tilbage til normale retstilstande nu. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.20, 16:35
Den totalitære techgigant tåler ikke ytringsfrihed. Læs mere
Af Mikael Jalving
11.07.20, 11:00
Biologi betyder også noget, og tak for det. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
11.07.20, 10:21
Vi bliver nødt til at forholde os til, om udlændinge skal bestemme, hvem der må være i Danmark. Læs mere
Af Marie Høgh
10.07.20, 16:30
Det er bekymrende, at det eneste, der kan samle borgerligheden, er kampen mod islam. For hvis der er noget, vores egen kultur har brug for, er det et selvopgør. Læs mere
Af Martin Ågerup
09.07.20, 16:51
Sidste blog i sommerserien: Sådan kan de borgerlige trække Danmark i en blå retning Læs mere
Af Peter Kofod
09.07.20, 15:20
Angela Merkel risikerer at ødelægge Europa med sin planlagte reform af EU´s asylpolitik. Hendes "wir schaffen das"-politik spøger stadig. Læs mere