Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg vil hellere have besøg af præsident Macron end Donald Trump

Trumps besøg hører til i afdelingen for spøg og skæmt.

Donald Trump har inviteret sig selv på statsbesøg i Danmark. Det er meget få gange, at en siddende amerikansk præsident har været på besøg i Danmark, så det er naturligvis en begivenhed. Trump overrender ikke just Europa, og derfor er det bemærkelsesværdigt, at præsidenten prioriterer netop Danmark.

Ikke desto mindre, så hører besøget fra Trump desværre til i afdelingen for spøg og skæmt. Nuvel det er sat lidt på spidsen, men sagen er, at den franske præsident Macrons besøg sidste år var langt vigtigere for Danmarks interesser. Det skyldes, at vi på en stribe områder deler holdninger og dagsordner med den franske præsident. Derimod forholder det sig desværre sådan, at Danmark og Trump ser fundamentalt forskelligt på tingene på de områder, som er vigtige for os. Danmark ligger helt i front, når det gælder grøn teknologi og bæredygtig omstilling. Trump derimod anerkender ikke klimaforandringerne. Det bliver derfor nok vanskeligt at få en dialog om flere amerikanske havvindmøller med ham. Vi skal nok heller ikke forvente, at Trump cykler rundt i de københavnske gader, som Macron ellers gjorde. Miljø og klima er simpelthen fraværende i Trumps verden.

For Danmark er det afgørende med et stærkt europæisk samarbejde, her er Trumps holdning ligeledes milevidt fra den danske position, da han er stor tilhænger af brexit. I det hele taget gør Trump sit yderste for at skabe usikkerhed om internationale aftaler og institutioner. Om det er i USA’s interesse, er jeg ikke sikker på. Det er i hvert fald ikke i Danmarks. Trumps besøg bliver helt sikkert underholdende - eller pinligt alt efter temperament, men når det kommer til politisk indhold, så er der meget mere at komme efter, når den franske præsident er på besøg.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
18.01.20, 23:16
Det grønlandske parti, Atassut, vil ikke fortsat deltage, hvis det blot er spild af økonomiske ressourcer. Det forstår jeg godt og har også flere gange foreslået at sætte den på hold af samme årsag. Læs mere
Af Isabella Arendt
18.01.20, 08:44
Da reformen blev indført, mente regeringen, at vi bare skulle være tålmodige, så ville den virke. Nu er den igen evalueret og dumper – til -3 endda. Hvor længe skal vi vente? Hvor længe skal vi være tålmodige, i et håb om at reformen virker »lige om lidt«? Læs mere
Af Nauja Lynge
17.01.20, 22:04
Måske er det på tide at vise vores egen styrke – og måske er det, hvad han provokerer os til. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.01.20, 11:30
Jakob Ellemann-Jensens reaktion over for Kristian Jensen var nødvendig, for den tidligere næstformand har – igen – opført sig forbløffende illoyalt. Den eneste sejrherre er Mette Frederiksen. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.01.20, 15:16
Alle dømte er arabere, afghanere eller andre fra ikkevestlige lande. Læs mere
Af Søren Gade
16.01.20, 14:59
Den svenske EU-kommissær Ylva Johansson er stolt af den meget lempelige svenske asylpolitik. Jeg begriber ikke, hvordan hun kan få sig selv til at rose, hvad enhver kan se har været en fiasko. Det er derfor dybt bekymrende, at netop hun skal stå i spidsen for et nyt asylsystem i Europa Læs mere
Af Annika Smith
15.01.20, 12:58
Lad os droppe fløjkrigen og kæmpe for børnene sammen Læs mere
Af Nauja Lynge
15.01.20, 12:44
Kronprins Frederik er en vigtig ingrediens for sammenhængskraften i rigsfællesskabet. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.01.20, 09:57
Kirkegårdene skal være stillesteder og sansehaver i stedet for at tjene som støjende legepladser. Læs mere