Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Med Margrethe Vestager i spidsen for EU, så kan vrede bønder og gule veste bare komme an!

Efter brexit har EU brug for klare prioriteringer

I aften er der EU-topmøde og planen er, at stats- og regeringscheferne skal blive enige om, hvordan EU’s mest betydningsfulde poster skal fordeles. Og vores nuværende danske kommissær, Margrethe Vestager, er i spil som formand for Europa-Kommissionen.

Hun har de seneste fem år skabt sig et meget respekteret navn i Bruxelles og et frygtet navn på direktionsgangene i de store multinationale virksomheder.

EU har brug for en visionær leder, der både kan række ud efter stjernerne, men også kan få butikken til at fungere i det daglige. Få europæiske politikere har på den måde den rette balance mellem visioner og drift, sådan som Vestager har det. Ender Vestager på øverste etage i Berlaymont-bygningen, så har hun den helt store fordel, at hendes forgænger, Jean-Claude Juncker, har brugt sin formandstid på at rydde op i EU’s bureaukrati. Vi har i dag et langt mere fokuseret EU end for fem år siden. Det er et faktum, som Juncker ikke får megen anerkendelse for, men det er et arbejde, som vi i de kommende år kan høste frugterne af.

Storbritanniens exit fra EU kommer til at slå et hul i kassen, og her er der brug for en nytænkning af EU’s budget og ikke bare en grønthøster. Alt for mange penge går blot til omfordeling mellem landene og ikke til reel udvikling, der binder landene mere sammen. EU’s fælles landbrugspolitik er blevet bedre og mindre omfangsrig gennem årene, men der er fortsat plads til en slankekur til fordel for investeringer andre steder. Det samme gælder støtten til regional udvikling – det er i virkeligheden ikke andet end nogle penge, som bliver flyttet frem og tilbage. Der mangler simpelthen en klar retning. Det skaber surhed at skære i den slags behagelige overførsler, og jeg kunne derfor næppe forestille mig en person, der ville være bedre til at stå for den manøvre end Vestager. Sådan er det jo!

Med Vestager i spidsen for EU så kan sure bønder og gule veste bare komme an!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Peter Kofod
22.10.19, 10:13
Statsministeren slår sig op som folkets stemme i EU-samarbejdet, men intet kunne være mere forkert. Det viser hendes partis handlinger i Bruxelles. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.19, 06:44
Den har det hele: Ritualer, renhed og skel mellem de omvendte og uomvendte Læs mere
Af Peter Kofod
21.10.19, 11:46
Lad mig sige det ligeud: Jeg håber, brexit bliver gennemført - og jeg ser mig til, at det endelig bliver klaret. Læs mere
Af Camilla Burgwald
21.10.19, 09:54
Kun halvdelen af forældre til børn i 4. og 7. klasse taler med deres børn om børnenes onlineliv. Så hvem skal lære børnene, at det også er sundt at slukke – Youtube, Snapchat eller Tiktok? Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
20.10.19, 22:17
Men ingen er skyldig uden dom Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
20.10.19, 00:23
Ingen vidste, hvad der egentlig blev stemt om i forbindelse med folkeafstemningen for tre år Læs mere
Af Mikael Jalving
19.10.19, 18:30
Det borgerlige menneske er blevet politisk hjemløst. Det anstændige ville være at give ham og hende et hjem, de kan kalde deres. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.10.19, 21:22
De ledende politifolk på Fyn må øjeblikkeligt arresteres og stilles for retten for højforræderi. Læs mere