Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Med Margrethe Vestager i spidsen for EU, så kan vrede bønder og gule veste bare komme an!

Efter brexit har EU brug for klare prioriteringer

I aften er der EU-topmøde og planen er, at stats- og regeringscheferne skal blive enige om, hvordan EU’s mest betydningsfulde poster skal fordeles. Og vores nuværende danske kommissær, Margrethe Vestager, er i spil som formand for Europa-Kommissionen.

Hun har de seneste fem år skabt sig et meget respekteret navn i Bruxelles og et frygtet navn på direktionsgangene i de store multinationale virksomheder.

EU har brug for en visionær leder, der både kan række ud efter stjernerne, men også kan få butikken til at fungere i det daglige. Få europæiske politikere har på den måde den rette balance mellem visioner og drift, sådan som Vestager har det. Ender Vestager på øverste etage i Berlaymont-bygningen, så har hun den helt store fordel, at hendes forgænger, Jean-Claude Juncker, har brugt sin formandstid på at rydde op i EU’s bureaukrati. Vi har i dag et langt mere fokuseret EU end for fem år siden. Det er et faktum, som Juncker ikke får megen anerkendelse for, men det er et arbejde, som vi i de kommende år kan høste frugterne af.

Storbritanniens exit fra EU kommer til at slå et hul i kassen, og her er der brug for en nytænkning af EU’s budget og ikke bare en grønthøster. Alt for mange penge går blot til omfordeling mellem landene og ikke til reel udvikling, der binder landene mere sammen. EU’s fælles landbrugspolitik er blevet bedre og mindre omfangsrig gennem årene, men der er fortsat plads til en slankekur til fordel for investeringer andre steder. Det samme gælder støtten til regional udvikling – det er i virkeligheden ikke andet end nogle penge, som bliver flyttet frem og tilbage. Der mangler simpelthen en klar retning. Det skaber surhed at skære i den slags behagelige overførsler, og jeg kunne derfor næppe forestille mig en person, der ville være bedre til at stå for den manøvre end Vestager. Sådan er det jo!

Med Vestager i spidsen for EU så kan sure bønder og gule veste bare komme an!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
18.01.20, 23:16
Det grønlandske parti, Atassut, vil ikke fortsat deltage, hvis det blot er spild af økonomiske ressourcer. Det forstår jeg godt og har også flere gange foreslået at sætte den på hold af samme årsag. Læs mere
Af Isabella Arendt
18.01.20, 08:44
Da reformen blev indført, mente regeringen, at vi bare skulle være tålmodige, så ville den virke. Nu er den igen evalueret og dumper – til -3 endda. Hvor længe skal vi vente? Hvor længe skal vi være tålmodige, i et håb om at reformen virker »lige om lidt«? Læs mere
Af Nauja Lynge
17.01.20, 22:04
Måske er det på tide at vise vores egen styrke – og måske er det, hvad han provokerer os til. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.01.20, 11:30
Jakob Ellemann-Jensens reaktion over for Kristian Jensen var nødvendig, for den tidligere næstformand har – igen – opført sig forbløffende illoyalt. Den eneste sejrherre er Mette Frederiksen. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.01.20, 15:16
Alle dømte er arabere, afghanere eller andre fra ikkevestlige lande. Læs mere
Af Søren Gade
16.01.20, 14:59
Den svenske EU-kommissær Ylva Johansson er stolt af den meget lempelige svenske asylpolitik. Jeg begriber ikke, hvordan hun kan få sig selv til at rose, hvad enhver kan se har været en fiasko. Det er derfor dybt bekymrende, at netop hun skal stå i spidsen for et nyt asylsystem i Europa Læs mere
Af Annika Smith
15.01.20, 12:58
Lad os droppe fløjkrigen og kæmpe for børnene sammen Læs mere
Af Nauja Lynge
15.01.20, 12:44
Kronprins Frederik er en vigtig ingrediens for sammenhængskraften i rigsfællesskabet. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.01.20, 09:57
Kirkegårdene skal være stillesteder og sansehaver i stedet for at tjene som støjende legepladser. Læs mere