Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Om Rasmus Paludan og dem, som ikke anerkender ytringsfriheden

Vores ytringsfrihed er uendeligt meget værd – også når den bliver brugt til noget tåbeligt.

Nørrebro og andre dele af København har i dag været hærget af optøjer på grund af en dybest set sølle demonstration arrangeret af islam-kritikeren Rasmus Paludan. Det er mest af alt barnagtige provokationer, men det ændrer ikke ved, at Paludan har lige så meget ret til at ytre sin holdning, i dette tilfælde om islam, som alle mulige andre.

At brænde koranen af er ikke just min kop te. Jeg tror faktisk, at de fleste danskere synes, at det er temmelig usympatisk. Ligesom de fleste nok også mener, at det er temmelig ubehageligt, når Hizb ut-Tahrir gjalder deres formørkede budskaber ud over Christiansborgs Slotsplads med deres sorte faner som et uhyggeligt bagtæppe. Begge har imidlertid ret til ytre deres budskaber, sådan er det i et demokrati.

Hvis man er uenig, så er man velkommen til at demonstrere og bruge argumenter, men vold og hærværk er aldrig en løsning. Det er beskæmmende, at bandemedlemmer og andre utilpassede elementer bruger Paludans optrin til at sætte en bydel i brand. Det vidner noget om, at der er grupper i det danske samfund, der ikke forstår, hvad vores demokrati går ud på. Dagens optøjer sætter en tyk streg under, at Paludans ret til at demonstrere er ukrænkelig, uanset hvor meget det koster i politiressourcer. Det er nemlig ikke Paludan, der koster noget, det er derimod dem, som ikke kan opføre sig ordentligt, der koster kassen. Det er helt centralt for ytringsfriheden, at man kan sige, hvad man vil, uden at skulle frygte for sit liv – uanset hvor langt ude ens synspunkter er.

Det har indtil videre kostet 7 mio. at yde politibeskyttelse til Paludans demonstrationer. Det er desværre nødvendigt, og derfor er det ikke en krone for meget. Det er faktisk alle pengene værd, for vores ytringsfrihed er uendeligt meget værd – også når den bliver brugt til noget tåbeligt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Peter Kofod
22.10.19, 10:13
Statsministeren slår sig op som folkets stemme i EU-samarbejdet, men intet kunne være mere forkert. Det viser hendes partis handlinger i Bruxelles. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.10.19, 06:44
Den har det hele: Ritualer, renhed og skel mellem de omvendte og uomvendte Læs mere
Af Peter Kofod
21.10.19, 11:46
Lad mig sige det ligeud: Jeg håber, brexit bliver gennemført - og jeg ser mig til, at det endelig bliver klaret. Læs mere
Af Camilla Burgwald
21.10.19, 09:54
Kun halvdelen af forældre til børn i 4. og 7. klasse taler med deres børn om børnenes onlineliv. Så hvem skal lære børnene, at det også er sundt at slukke – Youtube, Snapchat eller Tiktok? Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
20.10.19, 22:17
Men ingen er skyldig uden dom Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
20.10.19, 00:23
Ingen vidste, hvad der egentlig blev stemt om i forbindelse med folkeafstemningen for tre år Læs mere
Af Mikael Jalving
19.10.19, 18:30
Det borgerlige menneske er blevet politisk hjemløst. Det anstændige ville være at give ham og hende et hjem, de kan kalde deres. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.10.19, 21:22
De ledende politifolk på Fyn må øjeblikkeligt arresteres og stilles for retten for højforræderi. Læs mere