Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Om Rasmus Paludan og dem, som ikke anerkender ytringsfriheden

Vores ytringsfrihed er uendeligt meget værd – også når den bliver brugt til noget tåbeligt.

Nørrebro og andre dele af København har i dag været hærget af optøjer på grund af en dybest set sølle demonstration arrangeret af islam-kritikeren Rasmus Paludan. Det er mest af alt barnagtige provokationer, men det ændrer ikke ved, at Paludan har lige så meget ret til at ytre sin holdning, i dette tilfælde om islam, som alle mulige andre.

At brænde koranen af er ikke just min kop te. Jeg tror faktisk, at de fleste danskere synes, at det er temmelig usympatisk. Ligesom de fleste nok også mener, at det er temmelig ubehageligt, når Hizb ut-Tahrir gjalder deres formørkede budskaber ud over Christiansborgs Slotsplads med deres sorte faner som et uhyggeligt bagtæppe. Begge har imidlertid ret til ytre deres budskaber, sådan er det i et demokrati.

Hvis man er uenig, så er man velkommen til at demonstrere og bruge argumenter, men vold og hærværk er aldrig en løsning. Det er beskæmmende, at bandemedlemmer og andre utilpassede elementer bruger Paludans optrin til at sætte en bydel i brand. Det vidner noget om, at der er grupper i det danske samfund, der ikke forstår, hvad vores demokrati går ud på. Dagens optøjer sætter en tyk streg under, at Paludans ret til at demonstrere er ukrænkelig, uanset hvor meget det koster i politiressourcer. Det er nemlig ikke Paludan, der koster noget, det er derimod dem, som ikke kan opføre sig ordentligt, der koster kassen. Det er helt centralt for ytringsfriheden, at man kan sige, hvad man vil, uden at skulle frygte for sit liv – uanset hvor langt ude ens synspunkter er.

Det har indtil videre kostet 7 mio. at yde politibeskyttelse til Paludans demonstrationer. Det er desværre nødvendigt, og derfor er det ikke en krone for meget. Det er faktisk alle pengene værd, for vores ytringsfrihed er uendeligt meget værd – også når den bliver brugt til noget tåbeligt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Louis Jacobsen
23.04.19, 07:12
Problemerne på Rasmus Seebachs byggeplads bunder i at det ikke er ikke en enlig svale. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
23.04.19, 01:18
Danske svømmepiger holdt som slaver Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
22.04.19, 21:41
Flere og flere forstår essensen i den farlige multikultur. Terroren på Sri Lanka var endnu en påmindelse. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.04.19, 22:17
Samtidig holdes der valgmøder i Grønland, som kun foregår på grønlandsk for at udelukke det danske mindretal. Læs mere
Af Camilla Burgwald
21.04.19, 20:45
Æggemaling, gækkebrevsklip og karsesåning. Klovn, hestevogn og hønseskidning. Sjældent har jeg set så mange smilende børn og voksne som på et par timers rejse tilbage i tiden på Frilandsmuseet. Hvorfor mon? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.04.19, 13:42
Ritzaus Bureau ”glemte” at skille de vestlige ad fra de ikkevestlige. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.04.19, 10:25
Det er fristende at skælde ud på de små med tablet, smartphone og spilkonsol. Men pilen peger på de voksne. Læs mere
Af Anders Vistisen
19.04.19, 16:56
Danmark har nok en gang fået grønt lys til en særaftale, selv om det ifølge ja-siden og såkaldte EU-eksperter forekom nærmest umuligt. Læs mere
Af Gitte Seeberg
19.04.19, 06:00
Hurtigere ladestandere bliver i stigende omfang sat op, og fabrikkerne er nu også i stand til at masseproducere elbilerne til konkurrencedygtige priser. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her