Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Om Rasmus Paludan og dem, som ikke anerkender ytringsfriheden

Vores ytringsfrihed er uendeligt meget værd – også når den bliver brugt til noget tåbeligt.

Nørrebro og andre dele af København har i dag været hærget af optøjer på grund af en dybest set sølle demonstration arrangeret af islam-kritikeren Rasmus Paludan. Det er mest af alt barnagtige provokationer, men det ændrer ikke ved, at Paludan har lige så meget ret til at ytre sin holdning, i dette tilfælde om islam, som alle mulige andre.

At brænde koranen af er ikke just min kop te. Jeg tror faktisk, at de fleste danskere synes, at det er temmelig usympatisk. Ligesom de fleste nok også mener, at det er temmelig ubehageligt, når Hizb ut-Tahrir gjalder deres formørkede budskaber ud over Christiansborgs Slotsplads med deres sorte faner som et uhyggeligt bagtæppe. Begge har imidlertid ret til ytre deres budskaber, sådan er det i et demokrati.

Hvis man er uenig, så er man velkommen til at demonstrere og bruge argumenter, men vold og hærværk er aldrig en løsning. Det er beskæmmende, at bandemedlemmer og andre utilpassede elementer bruger Paludans optrin til at sætte en bydel i brand. Det vidner noget om, at der er grupper i det danske samfund, der ikke forstår, hvad vores demokrati går ud på. Dagens optøjer sætter en tyk streg under, at Paludans ret til at demonstrere er ukrænkelig, uanset hvor meget det koster i politiressourcer. Det er nemlig ikke Paludan, der koster noget, det er derimod dem, som ikke kan opføre sig ordentligt, der koster kassen. Det er helt centralt for ytringsfriheden, at man kan sige, hvad man vil, uden at skulle frygte for sit liv – uanset hvor langt ude ens synspunkter er.

Det har indtil videre kostet 7 mio. at yde politibeskyttelse til Paludans demonstrationer. Det er desværre nødvendigt, og derfor er det ikke en krone for meget. Det er faktisk alle pengene værd, for vores ytringsfrihed er uendeligt meget værd – også når den bliver brugt til noget tåbeligt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Peter Kofod
28.01.20, 16:35
Mange har travlt med at give USA og Trump skylden for mislykket handelsaftale med USA. Men det passer ikke Læs mere
Af Nauja Lynge
28.01.20, 13:51
Inden længe kommer der nok en opfordring fra amerikanerne igen, hvor de advarer om at undskylde overfor Kina. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
28.01.20, 13:04
Et andet land skal ikke bestemme, hvad en dansk avis trykker. Og en dansk politiker skal heller ikke kræve en navngiven journalist fjernet, fordi han ikke er enig med ham. Det er det, ytringsfrihed handler om. Læs mere
Af Mikael Jalving
28.01.20, 10:19
Øjebliksbillede af en retskultur i frit fald efter frifindelsen af en dødsbilist ved Retten i Aarhus. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
28.01.20, 00:04
Regeringens valgløfter er uden hold i virkeligheden Læs mere
Af Jens Kindberg
27.01.20, 20:52
De brokker sig over, at de ikke kan tiltrække virksomheder, fordi de mangler veje og havne. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
27.01.20, 11:35
Der er ingen grund til at poste flere skattekroner i omdeling af post Læs mere
Af Nauja Lynge
26.01.20, 10:47
Flere udenlandske medier opfordrer til at besøge Grønland, inden isen smelter. Læs mere
Af Mikael Jalving
26.01.20, 07:00
Sandheden er, at vor udlændingepolitik igennem snart 40 år har været alt andet end retfærdig, realistisk, fast og fair. Læs mere