Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Om Rasmus Paludan og dem, som ikke anerkender ytringsfriheden

Vores ytringsfrihed er uendeligt meget værd – også når den bliver brugt til noget tåbeligt.

Nørrebro og andre dele af København har i dag været hærget af optøjer på grund af en dybest set sølle demonstration arrangeret af islam-kritikeren Rasmus Paludan. Det er mest af alt barnagtige provokationer, men det ændrer ikke ved, at Paludan har lige så meget ret til at ytre sin holdning, i dette tilfælde om islam, som alle mulige andre.

At brænde koranen af er ikke just min kop te. Jeg tror faktisk, at de fleste danskere synes, at det er temmelig usympatisk. Ligesom de fleste nok også mener, at det er temmelig ubehageligt, når Hizb ut-Tahrir gjalder deres formørkede budskaber ud over Christiansborgs Slotsplads med deres sorte faner som et uhyggeligt bagtæppe. Begge har imidlertid ret til ytre deres budskaber, sådan er det i et demokrati.

Hvis man er uenig, så er man velkommen til at demonstrere og bruge argumenter, men vold og hærværk er aldrig en løsning. Det er beskæmmende, at bandemedlemmer og andre utilpassede elementer bruger Paludans optrin til at sætte en bydel i brand. Det vidner noget om, at der er grupper i det danske samfund, der ikke forstår, hvad vores demokrati går ud på. Dagens optøjer sætter en tyk streg under, at Paludans ret til at demonstrere er ukrænkelig, uanset hvor meget det koster i politiressourcer. Det er nemlig ikke Paludan, der koster noget, det er derimod dem, som ikke kan opføre sig ordentligt, der koster kassen. Det er helt centralt for ytringsfriheden, at man kan sige, hvad man vil, uden at skulle frygte for sit liv – uanset hvor langt ude ens synspunkter er.

Det har indtil videre kostet 7 mio. at yde politibeskyttelse til Paludans demonstrationer. Det er desværre nødvendigt, og derfor er det ikke en krone for meget. Det er faktisk alle pengene værd, for vores ytringsfrihed er uendeligt meget værd – også når den bliver brugt til noget tåbeligt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Jens Kindberg
24.06.19, 21:59
I hvert fald ikke hvis man satser på nytænkning. Læs mere
Af Martin Ågerup
24.06.19, 15:51
Se hvad du kunne spare, hvis din kommune passede bedre på dine penge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.06.19, 17:16
Et studie i journalistisk ukyndighed og det åbenlyse had, der strømmer én i møde fra visse repræsentanter fra dansk presse. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.06.19, 05:00
Vi bør vælge nationalisme som rettesnor frem for mere universalisme og imperialisme. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.06.19, 18:04
I dag fejres 10 års selvstyre på Grønlands Nationaldag eller 40 års fallit. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.06.19, 11:05
Legen i rød stue virker mere og mere umoden og uprofessionel. Læs mere
Af Nauja Lynge
19.06.19, 23:01
I loven er indbygget det, der kan indkaldes et tvistnævn, til at afgøre om selvstyreloven er hævet over grundloven. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.06.19, 21:40
DR synes ikke at være pjattede med at bringe velargumenterede udsagn fra nationalkonservative. Læs mere
Af Nauja Lynge
18.06.19, 12:35
Udenfor lynede og tordnede det. Der var høj og intens stemning i de "morderiske" telte. Læs mere