Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Sæt prisen op på cigaretter

Ingen arme, ingen cigaretter

Der er ingen afgifter der er for lave – næsten. Vi betaler høje personskatter, registreringsafgiften på biler er forsat høj, og momsen er ligeledes i den absolutte top i EU. Der er med andre ord masser af muligheder for at sænke skatter og afgifter til et mere rimeligt niveau.

På et punkt er det dog oplagt, at give skatteskruen et ekstra nyk nemlig på afgiften på cigaretter.

Alt for mange unge begynder desværre at ryge og der har tilmed været en lille stigning i antallet af nye rygere. Det er på trods af, at det er bøjet i neon at det er farligt at ryge. Det er en social ting at ryge og derfor virker rationelle argumenter om sundhed og rygelunger måske ikke nødvendigvis. Til gengæld er det oplagt, at prisen på cigaretter har noget at skulle have sagt. Især for dem som ikke har så mange penge, nemlig de helt unge: Ingen arme, ingen cigaretter - om jeg så må sige.

I Norge koster en pakke ca. 90 kr. og her er det kun 3 procent af de unge som ryger. I Danmark er det tilsvarende tal 15 procent. Ved at fordoble prisen på cigaretter til 80 kr. ville vi forhåbentligt se det samme resultat i Danmark.

Det er afgørende, at vi får bremset tilgangen af nye rygere og her betyder prisen ifølge de norske erfaringer rigtig meget. Jeg er derfor glad for, at Danske Regioner har spillet ud med et konkret forslag til højere cigaretpriser. Det er vigtigt skridt på vejen til en røgfri fremtid.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Jaleh Tavakoli
20.07.19, 18:56
Jeg trækker mig fra den offentlige debat. Voldsmanden vinder. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.07.19, 01:42
Grønlandske familier fik hjælp fra danske frivillige, da flodbølgen ramte.   Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.07.19, 12:24
Integrationsministeren skal have ros for at stå fast. Jeg udtrykker et lønligt håb om, at ministeren i fremtiden holder fast i, at han ikke udtaler sig om fakta, han ikke kender, og konsekvenser, han ikke har gennemtænkt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.07.19, 16:09
Det midlertidigt besatte område er heldigvis en lise for sjælen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.07.19, 21:38
Under 1 af 10 muslimske indvandrere bliver integreret. Læs mere
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere