Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Sæt prisen op på cigaretter

Ingen arme, ingen cigaretter

Der er ingen afgifter der er for lave – næsten. Vi betaler høje personskatter, registreringsafgiften på biler er forsat høj, og momsen er ligeledes i den absolutte top i EU. Der er med andre ord masser af muligheder for at sænke skatter og afgifter til et mere rimeligt niveau.

På et punkt er det dog oplagt, at give skatteskruen et ekstra nyk nemlig på afgiften på cigaretter.

Alt for mange unge begynder desværre at ryge og der har tilmed været en lille stigning i antallet af nye rygere. Det er på trods af, at det er bøjet i neon at det er farligt at ryge. Det er en social ting at ryge og derfor virker rationelle argumenter om sundhed og rygelunger måske ikke nødvendigvis. Til gengæld er det oplagt, at prisen på cigaretter har noget at skulle have sagt. Især for dem som ikke har så mange penge, nemlig de helt unge: Ingen arme, ingen cigaretter - om jeg så må sige.

I Norge koster en pakke ca. 90 kr. og her er det kun 3 procent af de unge som ryger. I Danmark er det tilsvarende tal 15 procent. Ved at fordoble prisen på cigaretter til 80 kr. ville vi forhåbentligt se det samme resultat i Danmark.

Det er afgørende, at vi får bremset tilgangen af nye rygere og her betyder prisen ifølge de norske erfaringer rigtig meget. Jeg er derfor glad for, at Danske Regioner har spillet ud med et konkret forslag til højere cigaretpriser. Det er vigtigt skridt på vejen til en røgfri fremtid.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
24.04.19, 16:08
Danmark har brug for en statsminister, der repræsenterer hele den danske stat. Læs mere
Af Martin Ågerup
24.04.19, 15:09
Om cigaretafgifter, Lafferkurven, topskatten og behovet for reformer Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.04.19, 16:05
Selv om jeg er vægelsindet, håber jeg, at man læser videre. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.04.19, 13:36
Det samme burde velsagtens gælde for araberne. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.04.19, 12:56
Det offentlige overforbrug sker på bekostning af den almindelige befolkning. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.04.19, 11:22
Gad vide, hvad Mette Frederiksen egentlig mener om indvandringssagen? Bortset fra at hun ønsker fred og ro til at blive landets statsminister. Læs mere
Af Louis Jacobsen
23.04.19, 07:12
Problemerne på Rasmus Seebachs byggeplads bunder i, at det ikke er ikke en enlig svale. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
23.04.19, 01:18
Danske svømmepiger holdt som slaver Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
22.04.19, 21:41
Flere og flere forstår essensen i den farlige multikultur. Terroren på Sri Lanka var endnu en påmindelse. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.04.19, 22:17
Samtidig holdes der valgmøder i Grønland, som kun foregår på grønlandsk for at udelukke det danske mindretal. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her