Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Sæt prisen op på cigaretter

Ingen arme, ingen cigaretter

Der er ingen afgifter der er for lave – næsten. Vi betaler høje personskatter, registreringsafgiften på biler er forsat høj, og momsen er ligeledes i den absolutte top i EU. Der er med andre ord masser af muligheder for at sænke skatter og afgifter til et mere rimeligt niveau.

På et punkt er det dog oplagt, at give skatteskruen et ekstra nyk nemlig på afgiften på cigaretter.

Alt for mange unge begynder desværre at ryge og der har tilmed været en lille stigning i antallet af nye rygere. Det er på trods af, at det er bøjet i neon at det er farligt at ryge. Det er en social ting at ryge og derfor virker rationelle argumenter om sundhed og rygelunger måske ikke nødvendigvis. Til gengæld er det oplagt, at prisen på cigaretter har noget at skulle have sagt. Især for dem som ikke har så mange penge, nemlig de helt unge: Ingen arme, ingen cigaretter - om jeg så må sige.

I Norge koster en pakke ca. 90 kr. og her er det kun 3 procent af de unge som ryger. I Danmark er det tilsvarende tal 15 procent. Ved at fordoble prisen på cigaretter til 80 kr. ville vi forhåbentligt se det samme resultat i Danmark.

Det er afgørende, at vi får bremset tilgangen af nye rygere og her betyder prisen ifølge de norske erfaringer rigtig meget. Jeg er derfor glad for, at Danske Regioner har spillet ud med et konkret forslag til højere cigaretpriser. Det er vigtigt skridt på vejen til en røgfri fremtid.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Peter Kofod
28.01.20, 16:35
Mange har travlt med at give USA og Trump skylden for mislykket handelsaftale med USA. Men det passer ikke Læs mere
Af Nauja Lynge
28.01.20, 13:51
Inden længe kommer der nok en opfordring fra amerikanerne igen, hvor de advarer om at undskylde overfor Kina. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
28.01.20, 13:04
Et andet land skal ikke bestemme, hvad en dansk avis trykker. Og en dansk politiker skal heller ikke kræve en navngiven journalist fjernet, fordi han ikke er enig med ham. Det er det, ytringsfrihed handler om. Læs mere
Af Mikael Jalving
28.01.20, 10:19
Øjebliksbillede af en retskultur i frit fald efter frifindelsen af en dødsbilist ved Retten i Aarhus. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
28.01.20, 00:04
Regeringens valgløfter er uden hold i virkeligheden Læs mere
Af Jens Kindberg
27.01.20, 20:52
De brokker sig over, at de ikke kan tiltrække virksomheder, fordi de mangler veje og havne. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
27.01.20, 11:35
Der er ingen grund til at poste flere skattekroner i omdeling af post Læs mere
Af Nauja Lynge
26.01.20, 10:47
Flere udenlandske medier opfordrer til at besøge Grønland, inden isen smelter. Læs mere
Af Mikael Jalving
26.01.20, 07:00
Sandheden er, at vor udlændingepolitik igennem snart 40 år har været alt andet end retfærdig, realistisk, fast og fair. Læs mere