Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Østeuropæere gør Danmark rigere, og derfor bør EU udvides endnu mere

Arbejdskraft fra de nye EU-lande skønnes at øge Danmarks bnp med op mod 42 mia. kr. i 2018

Østudvidelsen har været en kæmpe succes, både økonomisk, politisk og kulturelt. En ny undersøgelse fra Dansk Arbejdsgiverforening viser, at østeuropæere hvert år bidrager til det danske bruttonationalprodukt med op i mod 42 mia. kr. Med andre ord så er Danmark et væsentligt mere velstående land på grund af arbejdskraftens frie bevægelighed.

Især indenfor byggebranchen er der mange østeuropæere ansat. I forvejen er det vanskeligt at finde en håndværker i København, og jeg tør dårligt tænke på, hvordan det ville se ud, hvis vi ikke havde f.eks. polske håndværkere at trække på. Mængden af klamphuggeri og besøg i Silvan ville i hvert fald stige betragteligt for den gennemsnitlige københavner.

Selvfølgelig er der også udfordringer i forhold til virksomheder, der groft udnytter og underbetaler medarbejdere fra Østeuropa. Det samme gælder i forhold til sociale ydelser, hvor der brug for stramninger af reglerne, således at få dages arbejde ikke giver adgang til all-you-can-eat-velfærd. Det er ikke i orden, men det må ikke få os til at skylle 42 mia. kr. ud med badevandet. Det er faktisk et helt ualmindeligt væsentligt budskab, som DA har i sin analyse – nemlig at Danmark bliver et rigere land af at have et fælles arbejdsmarked med resten af EU.

I en tid hvor den frie verdens traditionelle beskyttere har travlt af at komme ud af fællesskabet for Storbritanniens vedkommende eller bygge mure for USA’s vedkommende, så er det befriende at blive præsenteret for, at fri konkurrence fortsat er vejen til velstand – også når det gælder arbejdskraft. I tilfældet Danmark så betyder fri konkurrence tilmed ikke fraværet af ordnede forhold på arbejdsmarkedet. De fleste lønmodtagere er medlem af en fagforening, og der er forbløffende få skærmydsler mellem arbejdstager og arbejdsgiver.

Der er derfor god grund til at holde fast i arbejdskraftens frie bevægelighed, og der er god grund til at fortsætte udvidelsen af EU, når landene er klar til det. Jo flere lande vi er med i klubben, jo mere velstående bliver vi. For vi kan ikke blive ved med at forvente, at vi bare kan hente polsk arbejdskraft til Danmark. Det går godt i Polen, så det er ikke længere så attraktivt at søge udenlands efter arbejde. Det er jo for så vidt en positiv historie, men det betyder, at vi i Danmark inden længe ser ind i en situation, hvor mangel på arbejdskraft ikke længere kan løses med enkeltbillet til Polensbåden.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Utku H. Güzel
08.07.20, 19:10
For mig forekommer det vildt hyklerisk, at man kan støtte en diktator som Erdogan samtidig med, at man brokker sig over frihedsrettigheder herhjemme i Danmark. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.07.20, 13:54
Hvor kært at sidestille en demokrat som undertegnede med en kommunist og derfor antidemokrat og voldsparat. Læs mere
Af Nauja Lynge
07.07.20, 18:55
Lad mig slå fast: Langt de fleste unge grønlændere klarer sig godt og bruger deres stemme på en god måde. Men tiden er for farlig til, at vi kan lade enkelte grønlændere bruge ord som ”decolonize” til at piske en stemning op under betegnelsen kunst. Læs mere
Af Harun Demirtas
07.07.20, 14:50
Ingen skal bede beboere lave lort på kommando i den seng, som hun også skal sove i eller lade dem at hænge i en loftlift i syv minutter, mens man glor på hendes blottede underliv. Læs mere
Af Martin Ågerup
07.07.20, 13:51
DF er reelt et enkeltsagsparti: ældre og islam. S har overtaget disse dagsordner Læs mere
Af Martin Ågerup
06.07.20, 11:13
Kimen til den borgerlige krise blev lagt, da Fogh trak Venstre mod midten Læs mere
Af Nauja Lynge
05.07.20, 19:23
Hvad sker der med grønlændere, som kommer til Danmark for at studere, men som vender hjem som glødende frihedskæmpere? Læs mere
Af Martin Ågerup
05.07.20, 17:42
Femte blog om den borgerlige krise og veje ud af den Læs mere
Af Isabella Arendt
04.07.20, 15:03
I et års tid nu har vi alle ventet på, hvad de borgerlige partier mon stiller op med sig selv. Vi har brug for en fælles borgerlig vision. Ikke som krisehåndtering eller valgflæsk, men som en reel vision for, hvor Danmark skal bevæge sig hen om ikke bare fire år, men 40 år. Læs mere