Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Østeuropæere gør Danmark rigere, og derfor bør EU udvides endnu mere

Arbejdskraft fra de nye EU-lande skønnes at øge Danmarks bnp med op mod 42 mia. kr. i 2018

Østudvidelsen har været en kæmpe succes, både økonomisk, politisk og kulturelt. En ny undersøgelse fra Dansk Arbejdsgiverforening viser, at østeuropæere hvert år bidrager til det danske bruttonationalprodukt med op i mod 42 mia. kr. Med andre ord så er Danmark et væsentligt mere velstående land på grund af arbejdskraftens frie bevægelighed.

Især indenfor byggebranchen er der mange østeuropæere ansat. I forvejen er det vanskeligt at finde en håndværker i København, og jeg tør dårligt tænke på, hvordan det ville se ud, hvis vi ikke havde f.eks. polske håndværkere at trække på. Mængden af klamphuggeri og besøg i Silvan ville i hvert fald stige betragteligt for den gennemsnitlige københavner.

Selvfølgelig er der også udfordringer i forhold til virksomheder, der groft udnytter og underbetaler medarbejdere fra Østeuropa. Det samme gælder i forhold til sociale ydelser, hvor der brug for stramninger af reglerne, således at få dages arbejde ikke giver adgang til all-you-can-eat-velfærd. Det er ikke i orden, men det må ikke få os til at skylle 42 mia. kr. ud med badevandet. Det er faktisk et helt ualmindeligt væsentligt budskab, som DA har i sin analyse – nemlig at Danmark bliver et rigere land af at have et fælles arbejdsmarked med resten af EU.

I en tid hvor den frie verdens traditionelle beskyttere har travlt af at komme ud af fællesskabet for Storbritanniens vedkommende eller bygge mure for USA’s vedkommende, så er det befriende at blive præsenteret for, at fri konkurrence fortsat er vejen til velstand – også når det gælder arbejdskraft. I tilfældet Danmark så betyder fri konkurrence tilmed ikke fraværet af ordnede forhold på arbejdsmarkedet. De fleste lønmodtagere er medlem af en fagforening, og der er forbløffende få skærmydsler mellem arbejdstager og arbejdsgiver.

Der er derfor god grund til at holde fast i arbejdskraftens frie bevægelighed, og der er god grund til at fortsætte udvidelsen af EU, når landene er klar til det. Jo flere lande vi er med i klubben, jo mere velstående bliver vi. For vi kan ikke blive ved med at forvente, at vi bare kan hente polsk arbejdskraft til Danmark. Det går godt i Polen, så det er ikke længere så attraktivt at søge udenlands efter arbejde. Det er jo for så vidt en positiv historie, men det betyder, at vi i Danmark inden længe ser ind i en situation, hvor mangel på arbejdskraft ikke længere kan løses med enkeltbillet til Polensbåden.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
23.05.19, 10:17
Partiet har ekstreme standpunkter, som er uforenelige med retsstaten og danske værdier Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
22.05.19, 17:51
Uanset graden af virkning er det en politisk skandale af første rang. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.05.19, 14:15
Jeg troede, de var modstandere af hate speech. Læs mere
Af Anna Thygesen
22.05.19, 11:42
Hvis ikke vi tør tale åbent om, hvor forskellige vi er, når det gælder grundlæggende værdier, og hvis ikke vi respekterer hinanden, selv om vi ikke er enige, så tror jeg simpelthen ikke på, at vores samfund forbliver stærkt og samlende. Læs mere
Af Sonja Mikkelsen
21.05.19, 10:16
Fra 2.637 folkevalgte ansvarlige for sundhed til 0 med et pennestrøg. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.05.19, 14:40
Lars Løkkes utilgivelige svigt i de sidste fire år vil komme til at stå som en skamplet i Danmarks historie. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.05.19, 06:00
De siger, de kæmper mod had og intolerance. Men ingen hader så manisk som journalister i flok. Læs mere
Af Harun Demirtas
18.05.19, 14:53
Jeg synes, det er dybt respektløst, at hun bruger ordet “for bøsset” som nedværdigende i hendes udtalelser. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.05.19, 13:48
Bliver det virkelighed, vil det slå tunge søm i DF’s ligkiste. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.05.19, 21:19
Det siger Christen Sørensen, Ellemann- Jensen, Martin Lidegaard, Marcus Knuth og DF. Læs mere