Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Luk regionerne!

Giv kommunerne mere ansvar, og brug privathospitalerne meget mere.

Danmark er for lille et land til at have tre lag administration. Efter kommunalreformen har kommunerne fået den rette størrelse, og de har faktisk også musklerne til at kunne løfte flere opgaver. Regionerne har derimod aldrig fundet deres egen rolle. Størstedelen af regionernes ansvarsområde er sundhedsvæsnet, men fordi regionerne ikke selv kan fastsætte skatteprocenten, så er det småt med det politiske handlerum. Politikerne i regionsrådene har ikke særlig mange håndtag at dreje på, og derfor ender det i et embedsmandsvælde. Groft sagt har et menighedsråd mere politisk handlerum, for de kan trods alt sætte kirkeskatten op og ned.

Jeg ønsker ikke et Danmark, der bliver mere centraliseret, tværtimod. Netop derfor giver nedlæggelsen af regionerne god mening, for det skal gå hånd i hånd med mere ansvar til kommunerne. På den måde kommer beslutningerne tættere på borgerne, end det er tilfældet i dag. Regionerne har en størrelse og en geografisk udbredelse, der betyder, at beslutningerne er langt fra borgerne. Tag bare Region Midtjylland som eksempel. Der er langt fra Aarhus til Ringkøbing, men alligevel er det samme region. Det giver ikke mening, ud fra et hensyn om, at beslutningerne skal træffes så tæt på borgerne som muligt.

På andre områder har regionerne desværre haft alt for meget selvbestemmelse. Her tænker jeg på indkøb af it-løsninger. Regionerne har insisteret på hver især at opfinde den dybe tallerken med det resultat, at systemerne dårligt kan tale sammen. I Region Hovedstaden fungerer den berygtede Sundhedsplatformen dårligt nok. Det kunne være undgået med noget benhård centralisme. Ét it-system burde være rigeligt i et land, som dårligt nok er på størrelse med en tysk delstat!

Samtidig er der stadig patienter, som oplever at blive tabt på gulvet, når opgaverne falder mellem region og kommune. Det kunne løses, ved at kommunerne fik ansvaret for flere opgaver. Eksempelvis i forbindelse med fødsler, hvor de kommunale sundhedsplejersker kunne løse nogle af de trivielle opgaver, som sygehusene i dag har ansvaret for. Det vil helt sikkert være billigere, og så slipper nybagte forældre for at løbe fra Herodes til Pilatus.

Endelig viser en ny undersøgelse fra Cepos, at regionerne i høj grad vælger at bruge deres egne hospitaler frem for privathospitaler, på trods af at privathospitalerne leverer bedre og billigere ydelser. Det sker alene af politiske og ideologiske hensyn og mindst af alt af hensyn til skattekroner og patienterne. Undersøgelsen konkluderer, at på trods af en meget beskeden brug af privathospitaler, så har brugen af privathospitaler sparet samfundet for mellem 0,5-1,5 mia. kr. over de sidste ti år. Potentialet er altså enormt, men regionerne stritter imod, fordi strukturen har givet mulighed for en unødig politisering.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Utku H. Güzel
08.07.20, 19:10
For mig forekommer det vildt hyklerisk, at man kan støtte en diktator som Erdogan samtidig med, at man brokker sig over frihedsrettigheder herhjemme i Danmark. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.07.20, 13:54
Hvor kært at sidestille en demokrat som undertegnede med en kommunist og derfor antidemokrat og voldsparat. Læs mere
Af Nauja Lynge
07.07.20, 18:55
Lad mig slå fast: Langt de fleste unge grønlændere klarer sig godt og bruger deres stemme på en god måde. Men tiden er for farlig til, at vi kan lade enkelte grønlændere bruge ord som ”decolonize” til at piske en stemning op under betegnelsen kunst. Læs mere
Af Harun Demirtas
07.07.20, 14:50
Ingen skal bede beboere lave lort på kommando i den seng, som hun også skal sove i eller lade dem at hænge i en loftlift i syv minutter, mens man glor på hendes blottede underliv. Læs mere
Af Martin Ågerup
07.07.20, 13:51
DF er reelt et enkeltsagsparti: ældre og islam. S har overtaget disse dagsordner Læs mere
Af Martin Ågerup
06.07.20, 11:13
Kimen til den borgerlige krise blev lagt, da Fogh trak Venstre mod midten Læs mere
Af Nauja Lynge
05.07.20, 19:23
Hvad sker der med grønlændere, som kommer til Danmark for at studere, men som vender hjem som glødende frihedskæmpere? Læs mere
Af Martin Ågerup
05.07.20, 17:42
Femte blog om den borgerlige krise og veje ud af den Læs mere
Af Isabella Arendt
04.07.20, 15:03
I et års tid nu har vi alle ventet på, hvad de borgerlige partier mon stiller op med sig selv. Vi har brug for en fælles borgerlig vision. Ikke som krisehåndtering eller valgflæsk, men som en reel vision for, hvor Danmark skal bevæge sig hen om ikke bare fire år, men 40 år. Læs mere