Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Luk regionerne!

Giv kommunerne mere ansvar, og brug privathospitalerne meget mere.

Danmark er for lille et land til at have tre lag administration. Efter kommunalreformen har kommunerne fået den rette størrelse, og de har faktisk også musklerne til at kunne løfte flere opgaver. Regionerne har derimod aldrig fundet deres egen rolle. Størstedelen af regionernes ansvarsområde er sundhedsvæsnet, men fordi regionerne ikke selv kan fastsætte skatteprocenten, så er det småt med det politiske handlerum. Politikerne i regionsrådene har ikke særlig mange håndtag at dreje på, og derfor ender det i et embedsmandsvælde. Groft sagt har et menighedsråd mere politisk handlerum, for de kan trods alt sætte kirkeskatten op og ned.

Jeg ønsker ikke et Danmark, der bliver mere centraliseret, tværtimod. Netop derfor giver nedlæggelsen af regionerne god mening, for det skal gå hånd i hånd med mere ansvar til kommunerne. På den måde kommer beslutningerne tættere på borgerne, end det er tilfældet i dag. Regionerne har en størrelse og en geografisk udbredelse, der betyder, at beslutningerne er langt fra borgerne. Tag bare Region Midtjylland som eksempel. Der er langt fra Aarhus til Ringkøbing, men alligevel er det samme region. Det giver ikke mening, ud fra et hensyn om, at beslutningerne skal træffes så tæt på borgerne som muligt.

På andre områder har regionerne desværre haft alt for meget selvbestemmelse. Her tænker jeg på indkøb af it-løsninger. Regionerne har insisteret på hver især at opfinde den dybe tallerken med det resultat, at systemerne dårligt kan tale sammen. I Region Hovedstaden fungerer den berygtede Sundhedsplatformen dårligt nok. Det kunne være undgået med noget benhård centralisme. Ét it-system burde være rigeligt i et land, som dårligt nok er på størrelse med en tysk delstat!

Samtidig er der stadig patienter, som oplever at blive tabt på gulvet, når opgaverne falder mellem region og kommune. Det kunne løses, ved at kommunerne fik ansvaret for flere opgaver. Eksempelvis i forbindelse med fødsler, hvor de kommunale sundhedsplejersker kunne løse nogle af de trivielle opgaver, som sygehusene i dag har ansvaret for. Det vil helt sikkert være billigere, og så slipper nybagte forældre for at løbe fra Herodes til Pilatus.

Endelig viser en ny undersøgelse fra Cepos, at regionerne i høj grad vælger at bruge deres egne hospitaler frem for privathospitaler, på trods af at privathospitalerne leverer bedre og billigere ydelser. Det sker alene af politiske og ideologiske hensyn og mindst af alt af hensyn til skattekroner og patienterne. Undersøgelsen konkluderer, at på trods af en meget beskeden brug af privathospitaler, så har brugen af privathospitaler sparet samfundet for mellem 0,5-1,5 mia. kr. over de sidste ti år. Potentialet er altså enormt, men regionerne stritter imod, fordi strukturen har givet mulighed for en unødig politisering.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Jaleh Tavakoli
20.07.19, 18:56
Jeg trækker mig fra den offentlige debat. Voldsmanden vinder. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.07.19, 12:24
Integrationsministeren skal have ros for at stå fast. Jeg udtrykker et lønligt håb om, at ministeren i fremtiden holder fast i, at han ikke udtaler sig om fakta, han ikke kender, og konsekvenser, han ikke har gennemtænkt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.07.19, 16:09
Det midlertidigt besatte område er heldigvis en lise for sjælen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.07.19, 21:38
Under 1 af 10 muslimske indvandrere bliver integreret. Læs mere
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.07.19, 11:29
Det yderste højres sande ansigt viser sig, når det russiske flag bliver luftet Læs mere