Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Luk regionerne!

Giv kommunerne mere ansvar, og brug privathospitalerne meget mere.

Danmark er for lille et land til at have tre lag administration. Efter kommunalreformen har kommunerne fået den rette størrelse, og de har faktisk også musklerne til at kunne løfte flere opgaver. Regionerne har derimod aldrig fundet deres egen rolle. Størstedelen af regionernes ansvarsområde er sundhedsvæsnet, men fordi regionerne ikke selv kan fastsætte skatteprocenten, så er det småt med det politiske handlerum. Politikerne i regionsrådene har ikke særlig mange håndtag at dreje på, og derfor ender det i et embedsmandsvælde. Groft sagt har et menighedsråd mere politisk handlerum, for de kan trods alt sætte kirkeskatten op og ned.

Jeg ønsker ikke et Danmark, der bliver mere centraliseret, tværtimod. Netop derfor giver nedlæggelsen af regionerne god mening, for det skal gå hånd i hånd med mere ansvar til kommunerne. På den måde kommer beslutningerne tættere på borgerne, end det er tilfældet i dag. Regionerne har en størrelse og en geografisk udbredelse, der betyder, at beslutningerne er langt fra borgerne. Tag bare Region Midtjylland som eksempel. Der er langt fra Aarhus til Ringkøbing, men alligevel er det samme region. Det giver ikke mening, ud fra et hensyn om, at beslutningerne skal træffes så tæt på borgerne som muligt.

På andre områder har regionerne desværre haft alt for meget selvbestemmelse. Her tænker jeg på indkøb af it-løsninger. Regionerne har insisteret på hver især at opfinde den dybe tallerken med det resultat, at systemerne dårligt kan tale sammen. I Region Hovedstaden fungerer den berygtede Sundhedsplatformen dårligt nok. Det kunne være undgået med noget benhård centralisme. Ét it-system burde være rigeligt i et land, som dårligt nok er på størrelse med en tysk delstat!

Samtidig er der stadig patienter, som oplever at blive tabt på gulvet, når opgaverne falder mellem region og kommune. Det kunne løses, ved at kommunerne fik ansvaret for flere opgaver. Eksempelvis i forbindelse med fødsler, hvor de kommunale sundhedsplejersker kunne løse nogle af de trivielle opgaver, som sygehusene i dag har ansvaret for. Det vil helt sikkert være billigere, og så slipper nybagte forældre for at løbe fra Herodes til Pilatus.

Endelig viser en ny undersøgelse fra Cepos, at regionerne i høj grad vælger at bruge deres egne hospitaler frem for privathospitaler, på trods af at privathospitalerne leverer bedre og billigere ydelser. Det sker alene af politiske og ideologiske hensyn og mindst af alt af hensyn til skattekroner og patienterne. Undersøgelsen konkluderer, at på trods af en meget beskeden brug af privathospitaler, så har brugen af privathospitaler sparet samfundet for mellem 0,5-1,5 mia. kr. over de sidste ti år. Potentialet er altså enormt, men regionerne stritter imod, fordi strukturen har givet mulighed for en unødig politisering.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
23.05.19, 10:17
Partiet har ekstreme standpunkter, som er uforenelige med retsstaten og danske værdier Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
22.05.19, 17:51
Uanset graden af virkning er det en politisk skandale af første rang. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.05.19, 14:15
Jeg troede, de var modstandere af hate speech. Læs mere
Af Anna Thygesen
22.05.19, 11:42
Hvis ikke vi tør tale åbent om, hvor forskellige vi er, når det gælder grundlæggende værdier, og hvis ikke vi respekterer hinanden, selv om vi ikke er enige, så tror jeg simpelthen ikke på, at vores samfund forbliver stærkt og samlende. Læs mere
Af Sonja Mikkelsen
21.05.19, 10:16
Fra 2.637 folkevalgte ansvarlige for sundhed til 0 med et pennestrøg. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.05.19, 14:40
Lars Løkkes utilgivelige svigt i de sidste fire år vil komme til at stå som en skamplet i Danmarks historie. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.05.19, 06:00
De siger, de kæmper mod had og intolerance. Men ingen hader så manisk som journalister i flok. Læs mere
Af Harun Demirtas
18.05.19, 14:53
Jeg synes, det er dybt respektløst, at hun bruger ordet “for bøsset” som nedværdigende i hendes udtalelser. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.05.19, 13:48
Bliver det virkelighed, vil det slå tunge søm i DF’s ligkiste. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.05.19, 21:19
Det siger Christen Sørensen, Ellemann- Jensen, Martin Lidegaard, Marcus Knuth og DF. Læs mere