Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Ny film afdækker løgnen om brexit

Grundlaget for det tragiske resultat havde remain-politikerne selv skabt ved i årevis at rakke ned på EU

HBO har netop haft præmiere på en spillefilm om den britiske EU-afstemning, ”Brexit: The Uncivil War”. Filmen følger folkeafstemningen set fra leave-kampagnen. Nuvel, der er tale om fiktion baseret loyalt på virkelige hændelser, men man røber ikke for meget ved at sige, at virkeligheden i tilfældet brexit overgår fiktionen.

Som dansker er der en stor del af persongalleriet, som man ikke just er på fornavn med, eller hvor kendskabet trods alt er beskedent. Medmindre man virkelig er en connaisseur ud i britisk politik. Ikke desto mindre er det skræmmende at få et indblik i, hvor gennemført kynisk løgnagtig kampagnen for at få Storbritannien ud af EU var. Dertil kommer den givetvis ulovlige brug af persondata og ulovlige kampagnebidrag. Absolut ingen havde et bud på, hvad et leave ville betyde, i stedet blev der lovet guld og grønne skove. Mest berygtet var løftet om, at et exit fra EU ville betyde flere penge til sundhedsvæsnet. En decideret lodret løgn, som ifølge filmen endda også rystede leave-sidens politiske frontfigurer. Det må siges, at filmen meget præcist rammer hovedet på sømmet i forhold til den totale ansvarsløshed, som herskede blandt de overklasseløg, som stod bag leave-kampagnen. De foregav at være på den arbejdsløse minearbejders side, men i virkeligheden var der intet som ragede dem mindre.

Det er til at blive trist over, at sandheden havde så dårlige vilkår under den britiske EU-folkeafstemning i 2016. Imidlertid er der ingen grund til at være mere blåøjet end højst nødvendig. Virkeligheden er, at alle kneb gælder i en sådan afstemning, og når først bolden har passeret målstregen, så er der ingen mulighed for, at dommeren griber ind med en tvivlsom kendelse for offside.

Afstemningsresultatet var ikke blot resultatet af en kynisk kampagne, men i lige så høj grad resultatet af uansvarlige politikeres stedmoderlige behandling af Storbritanniens forhold til EU gennem årtier. Navnlig den daværende beboer i nr. 10, David Cameron, havde ikke forspildt en lejlighed til at tale ”Europa” og ”Bruxelles” ned under gulvbrædderne. Når han så sætter sig bag rattet i en JA-bus, hvad havde han så egentlig forventet? Dubiøse rigmænd, russerne, internettrolde og stjålne persondata spillede givetvis en rolle til leave-sidens fordel, men grundlaget for det tragiske resultatet havde remain-politikerne selv skabt ved konsekvent at rakke ned på EU-samarbejdet og som oftest mod bedre vidende. Det er en konklusion, som ansvarlige danske politikere bør tage til sig.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
23.05.19, 10:17
Partiet har ekstreme standpunkter, som er uforenelige med retsstaten og danske værdier Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
22.05.19, 17:51
Uanset graden af virkning er det en politisk skandale af første rang. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.05.19, 14:15
Jeg troede, de var modstandere af hate-speech. Læs mere
Af Anna Thygesen
22.05.19, 11:42
Hvis ikke vi tør tale åbent om, hvor forskellige vi er, når det gælder grundlæggende værdier, og hvis ikke vi respekterer hinanden, selv om vi ikke er enige, så tror jeg simpelthen ikke på, at vores samfund forbliver stærkt og samlende. Læs mere
Af Sonja Mikkelsen
21.05.19, 10:16
Fra 2.637 folkevalgte ansvarlige for sundhed til 0 med et pennestrøg. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.05.19, 14:40
Lars Løkkes utilgivelige svigt i de sidste fire år vil komme til at stå som en skamplet i Danmarks historie. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.05.19, 06:00
De siger, de kæmper mod had og intolerance. Men ingen hader så manisk som journalister i flok. Læs mere
Af Harun Demirtas
18.05.19, 14:53
Jeg synes, det er dybt respektløst, at hun bruger ordet “for bøsset” som nedværdigende i hendes udtalelser. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.05.19, 13:48
Bliver det virkelighed, vil det slå tunge søm i DF’s ligkiste. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.05.19, 21:19
Det siger Christen Sørensen, Ellemann- Jensen, Martin Lidegaard, Marcus Knuth og DF. Læs mere