Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Modig nytårstale af statsministeren

Det kræver mod at tale om vigtigheden af EU i et valgår

Det er måske ikke overraskende, at jeg som Venstre-mand er begejstret for statsministerens nytårstale. Imidlertid er det ikke løfterne om et endnu bedre sundhedsvæsen, der får mig til at lette fra stolen. Den slags løfter vil enhver statsminister komme med i en nytårstale i et valgår. Det kræver ikke så meget mod at love noget på skatteydernes vegne, derimod kræver det politisk mod at tale om vigtigheden af forpligtende internationalt samarbejde. Og det var lige netop det, statsministeren brugte en stor del af sin tale på.

Det er ikke noget, der nødvendigvis er særligt mange vælgere i, tværtimod. Imidlertid er forpligtende samarbejde indenfor rammerne af EU helt afgørende for Danmarks velstand og velfærd. Det har vi en tendens til at glemme i den offentlige debat, hvor det til tider fremstår, som om velfærdsstaten eksisterer på trods af medlemskabet af EU. Imidlertid er det klokkeklart, at Danmark ville være et fattigere land, hvis vi ikke var medlem af EU, eller hvis EU slet ikke fandtes. Det er en sandhed, som er ved at gå op for briterne på den hårde måde.

I 2019 er der valg både til Folketinget og til Europa-Parlamentet. Det er derfor vigtigt, at vi får en grundig diskussion om, hvad vi vil med det europæiske samarbejde. Statsministeren har med sin nytårstale understreget EU’s betydning for Danmark, men træerne vokser trods alt ikke ind i himlen. Ej heller for en Venstre-statsminister, for det var småt med konkrete udspil i forhold til den danske Europa-politik.

Det er helt oplagt, at forsvarsforbeholdet bliver et stadig større problem for Danmark. Det har både forsvarsministeren og statsministeren flere gange beklaget sig over. Hvorfor så ikke gøre noget ved det og udskrive en folkeafstemning om dets afskaffelse? Samme nølen gør sig gældende i forbindelse med dansk deltagelse i EU’s bankunion. Her mangler regeringen at gøre op med sig selv, om Danmark skal deltage.

Kort sagt så er der nu brug for, at statsministeren følger sin flotte tale op med handling og viser, at Danmarks plads er i hjertet af det europæiske samarbejde og ikke på sidelinjen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
23.05.19, 10:17
Partiet har ekstreme standpunkter, som er uforenelige med retsstaten og danske værdier Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
22.05.19, 17:51
Uanset graden af virkning er det en politisk skandale af første rang. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.05.19, 14:15
Jeg troede, de var modstandere af hate-speech. Læs mere
Af Anna Thygesen
22.05.19, 11:42
Hvis ikke vi tør tale åbent om, hvor forskellige vi er, når det gælder grundlæggende værdier, og hvis ikke vi respekterer hinanden, selv om vi ikke er enige, så tror jeg simpelthen ikke på, at vores samfund forbliver stærkt og samlende. Læs mere
Af Sonja Mikkelsen
21.05.19, 10:16
Fra 2.637 folkevalgte ansvarlige for sundhed til 0 med et pennestrøg. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.05.19, 14:40
Lars Løkkes utilgivelige svigt i de sidste fire år vil komme til at stå som en skamplet i Danmarks historie. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.05.19, 06:00
De siger, de kæmper mod had og intolerance. Men ingen hader så manisk som journalister i flok. Læs mere
Af Harun Demirtas
18.05.19, 14:53
Jeg synes, det er dybt respektløst, at hun bruger ordet “for bøsset” som nedværdigende i hendes udtalelser. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.05.19, 13:48
Bliver det virkelighed, vil det slå tunge søm i DF’s ligkiste. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.05.19, 21:19
Det siger Christen Sørensen, Ellemann- Jensen, Martin Lidegaard, Marcus Knuth og DF. Læs mere