Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Modig nytårstale af statsministeren

Det kræver mod at tale om vigtigheden af EU i et valgår

Det er måske ikke overraskende, at jeg som Venstre-mand er begejstret for statsministerens nytårstale. Imidlertid er det ikke løfterne om et endnu bedre sundhedsvæsen, der får mig til at lette fra stolen. Den slags løfter vil enhver statsminister komme med i en nytårstale i et valgår. Det kræver ikke så meget mod at love noget på skatteydernes vegne, derimod kræver det politisk mod at tale om vigtigheden af forpligtende internationalt samarbejde. Og det var lige netop det, statsministeren brugte en stor del af sin tale på.

Det er ikke noget, der nødvendigvis er særligt mange vælgere i, tværtimod. Imidlertid er forpligtende samarbejde indenfor rammerne af EU helt afgørende for Danmarks velstand og velfærd. Det har vi en tendens til at glemme i den offentlige debat, hvor det til tider fremstår, som om velfærdsstaten eksisterer på trods af medlemskabet af EU. Imidlertid er det klokkeklart, at Danmark ville være et fattigere land, hvis vi ikke var medlem af EU, eller hvis EU slet ikke fandtes. Det er en sandhed, som er ved at gå op for briterne på den hårde måde.

I 2019 er der valg både til Folketinget og til Europa-Parlamentet. Det er derfor vigtigt, at vi får en grundig diskussion om, hvad vi vil med det europæiske samarbejde. Statsministeren har med sin nytårstale understreget EU’s betydning for Danmark, men træerne vokser trods alt ikke ind i himlen. Ej heller for en Venstre-statsminister, for det var småt med konkrete udspil i forhold til den danske Europa-politik.

Det er helt oplagt, at forsvarsforbeholdet bliver et stadig større problem for Danmark. Det har både forsvarsministeren og statsministeren flere gange beklaget sig over. Hvorfor så ikke gøre noget ved det og udskrive en folkeafstemning om dets afskaffelse? Samme nølen gør sig gældende i forbindelse med dansk deltagelse i EU’s bankunion. Her mangler regeringen at gøre op med sig selv, om Danmark skal deltage.

Kort sagt så er der nu brug for, at statsministeren følger sin flotte tale op med handling og viser, at Danmarks plads er i hjertet af det europæiske samarbejde og ikke på sidelinjen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
11.08.20, 20:35
Det er et af de groveste anslag mod mennesker, der tjener mere end andre, at de får mindre udbetalt end nogle, der tjener mindre. Læs mere
Af Jens Kindberg
11.08.20, 07:11
Sønderborg, Mariagerfjord og Skive – det er de 3 steder i Jylland, hvor det giver mere mening at spille på rød på kasinoet i Munkebjerg end at sætte penge i mursten. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
10.08.20, 14:30
Kvinders adgang til ordination har ikke noget med kvindeundertrykkelse at gøre; det er et teologisk spørgsmål. Der er stadig sogne i Danmark, hvor kvinder ikke kan få embede. Men krav om kønskvotering fremmer ikke ligestillingen, men undertrykker friheden for kirken til at indrette sig, som dens teologi og tro bestemmer det. Læs mere
Af Christina Egelund
10.08.20, 12:39
Det er både rationelt og rigtigt at gøre, og burde være en selvfølge for de fleste politiske partier i Danmark. Helt bizar bliver debatten, når det påstås, at de 200 kvoteflygtninge er med til at sætte selve danskheden under pres. Smålighed er ikke en dansk værdi. Læs mere
Af Mikael Jalving
10.08.20, 12:00
Vi andre pragmatikere må få det bedste ud af tingene, som de er. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
10.08.20, 00:34
EU skal indføre sanktioner overfor Europas sidste diktator Læs mere
Af Mikael Jalving
09.08.20, 10:00
Vi har brug for at se os lidt over skulderen. Vi kan også kalde det historisk dannelse. Læs mere
Af Nauja Lynge
07.08.20, 20:31
Vejen frem er ikke at hakke på de unge, for uden deres opbakning løser vi ikke coronakrisen. De fleste vil gerne være påpasselige og er mere tolerante over for byens diversitet end mange ældre.   Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
07.08.20, 18:08
Danske aviser vælger at citere den nok mest krigsglade mand, John Bolton, i Washington D.C. Hvorfor? Læs mere
Af Marie Høgh
07.08.20, 15:30
Kritikken af DF'erens udmeldinger om kristendommen afslører det dybe dannelseshul, han taler ind i. Læs mere