Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Øko-hysteri står i vejen for at redde klimaet

Økologi er lige dele hensyn til miljøet og lige dele overtro

En lang række kommuner har besluttet at indføre økologiske måltider. Det gælder også Københavns Kommune, der har gennemført princippet i en grad, hvor kommunen er landets største indkøber af økologiske fødevarer. Men er det egentlig godt for miljø og klima med alt den økologi? Næppe. Tværtimod er der megen viden, som taler for, at det konventionelle landbrug er mere klimavenligt. Problemet er, at økologi er lige dele hensyn til miljøet og lige dele overtro. Det er blevet en erstatningsreligion som praktiseres med samme emsighed som den missionske faster Anna i Matador.

Økologiens helt store udfordring er, at udbyttet er væsentligt mindre end det konventionelle landbrug. Dermed skal der bruges et meget større areal til at producere de samme fødevarer. Som verden er, så er der brug for flere fødevarer, ikke færre. Derfor er økologi ikke løsningen. Det er sådan set bare en luksus, vi kan tillade os i den rige del af verden, men vi skal ikke bilde os selv ind, at vi gør noget godt for hverken klimaet eller verdens fattigste ved at hælde noget jammerligt sjask i form af økologisk mandelmælk i kaffen, fremfor den velkendte mælk fra en sortbroget dansk ko.

Et svensk studie viser, at hvis hele Sveriges landbrug blev omlagt til økologi, ville det medføre en ekstraudledning af CO2 svarende til 625.000 personbiler (Olof Andrén og Holger Kirchmann, Sveriges Lantbruksuniversitet, Formas Fokuserar 2008). Det er temmelig meget, for som de to forskere bag studiet påpeger, så er der 275.000 personbiler i Stockholm.

Der er derfor gode grunde til at overveje, om økologi virkelig er det eneste saliggørende. Meget tyder på, at vi gør kloden en bjørnetjeneste ved at ophøje økologi til den bedste dyrkningsform. Problemet skyldes i høj grad, at debatten om fødevarer har været enten fraværende eller drevet af følelser. Der er et totalt fravær af nuanceret debat omkring fødevareproduktionen i Danmark. Det er bemærkelsesværdigt, at både staten og kommunerne bruger enorme summer på at omlægge til økologi uden at ane, om det faktisk er godt for miljøet. Det er noget man tror, men sandheden er, at der er meget få der ved, hvad de taler om.

Det er helligbrøde at sætte spørgsmålstegn ved økologien. Netop derfor regner jeg også med at et forslag i Københavns Borgerrepræsentation, om at regne på de klimamæssige konsekvenser af kommunens politik om kun at servere økologisk mad, bliver hældt ned ad brættet.

Vi har derfor brug for et massivt vidensløft og mere fordomsfrihed, når det gælder debatten om vores fødevarer. Et lyspunkt er imidlertid Tænketanken Frej, der arbejder for at øge vidensniveauet og dialogen mellem producenter, organisationer og forbrugere. Det er der i høj grad brug for, navnlig fordi Danmark er et landbrugsland, hvor tusindvis af danskere er beskæftiget med at producere fødevarer.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Louis Jacobsen
21.02.19, 15:16
Vi bør alle bakke op om Helga Mathiassen. Læs mere
Af Jan E Jørgensen
21.02.19, 14:41
Lad os give ordet til Pet Shop Boys og Barack Obama Læs mere
Af Nauja Lynge
21.02.19, 10:31
Skraldespandsmodellen er et af nyere tids værste eksperimenter, hvor man gambler med skrøbelige mennesker i et kollektivt narrespil, som udspiller sig helt ind i hjertet af Folketinget. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
21.02.19, 00:21
Når Naser Khader siger, vi ikke skal hente syrienkrigere hjem til retsforfølgelse, fordi de er til fare for os, glemmer han, at de uanset hvad vil være til fare for menneskene omkring dem. Om de så er i Danmark eller Syrien. Det udgør et problem, fordi han dermed også glemmer, at menneskeliv er lige meget værd – i Danmark og i Syrien. Læs mere
Af Jens Kindberg
20.02.19, 14:17
Din bankrådgiver ved det bare ikke endnu. Læs mere
Af Sonja Mikkelsen
20.02.19, 11:43
Dansk Folkeparti kan igen få sin vilje med Lars Løkke og regeringen, uanset hvor uklogt det er. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
19.02.19, 13:32
Hvor mange gange skal en imam have lov til at snyde os, før det officielle Danmark skærer alle bånd til vedkommende? Læs mere
Af Nauja Lynge
19.02.19, 11:04
Eksperimentets vigtigste redskab er offerkortet, som trækkes efter forgodtbefindende. Typisk sker det (som nu) i en valgkamp, eller når man vil opnå noget fra dansk side. Læs mere
Af Jesper Guldbrandsen
19.02.19, 10:56
Det er ikke dem, som rejser på de største strækninger, der kommer til at mærke konsekvenserne. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her