Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

En ny svensk regering må se at få ophævet grænsekontrollen

Kvælende politisk korrekthed har skabt Sverigedemokraternes succes

Det er paradoksalt nok Sverigedemokraternes forestående jordskredsvalg, der kan være nøglen til at få ophævet grænsekontrollen mellem Danmark og Sverige. I sin tid blev den svenske grænsekontrol indført på grund af det voldsomme migrationspres mod Sverige. Det er først og fremmest på Øresundsbroen, at grænsekontrollen er problematisk. Rejsen mellem København og Malmø er blevet markant forlænget og gjort mere besværlig. Det hæmmer muligheden for at have et fælles arbejdsmarked, da dagligdagen for pendlerne er mere uforudsigelig og stresset på grund af den omfattende grænsekontrol i Øresundstoget. Det er derfor i dansk interesse, at grænsekontrollen bliver ophævet.

Det sker imidlertid først når årsagen til, at grænsekontrollen blev indført, er håndteret. Og jeg kan have min tvivl om, hvorvidt de etablerede svenske partier tager udfordringerne med indvandringen seriøst. Det er i hvert fald ikke noget de spilder kræfter på i deres valgmateriale. Der er ganske enkelt en afgrundsdyb forskel mellem det, som vælgerne bekymrer sig om, og så det politikerne vil tale om.

Eksempel: Socialdemokraterne går til valg på 10 løfter, hvoraf halvanden med lidt god vilje handler om udlændingespørgsmålet. Det er tilmed meget løst formuleret i form af ”forbud mod religiøse friskoler” og en ”holdbar migrationspolitik”. Det liberale Folkpartiet drister sig til at nævne noget om, at man skal lære svensk og at ”religiøse ekstremister ikke har nogen plads i Sverige”.

Resten af Sverige taler om noget helt andet, end det der står på de glitrede pjecer.

Den danske udlændingedebat er til tider mildest talt ikke køn at følge. Alternativet er dog langt værre, nemlig at man ikke taler om de problemer, som enhver med øjnene i hovedet kan konstatere. Hvis man ikke tager vælgernes bekymringer seriøst, så fungerer den demokratiske samtale ikke. Det er meget tydeligt i Sverige.

Jeg er desværre overbevist om, at Sverigedemokraterne kommer til at få et enormt godt valg. De har nogle væsentlige pointer i forhold til udlændingepolitikken, men når det kommer til f.eks. EU, så trækker partiet i den helt forkerte retning, eksempelvis ønsker de en afstemning om fortsat svensk medlem af EU. Det er direkte tåbeligt, mere præcist kan det vist ikke formuleres.

Sverigedemokraterne kommer sikkert ikke i regering, og der vil blive foretaget mange krumspring for fortsat at holde dem ude af det gode selskab. Imidlertid kan hverken Socialdemokraterne eller de konservative Moderaterne leve med at styrtbløde vælgere til Sverigedemokraterne, og derfor bliver de nødt til at gribe fat om nældens rod. Det kan godt være, at de ikke bryder sig om at tale om udlændingespørgsmålet, men så må de handle i stedet.

Set med danske briller, så er det afgørende, at Sverige får styr på indvandringen, således at den midlertidige grænsekontrol kan neddrosles eller helt fjernes. Fidusen med at have en bro til Sverige forsvinder simpelthen, hvis man så snart man rammer svensk jord skal holde stille for at vise pas. Øresundsregionen kunne være den perfekte grænseregion og vækstmotor for både Sverige og Danmark, men det kræver at man kan bevæge sig frit over sundet. Det har resultaterne af den fraværende svenske udlændingepolitik imidlertid forhindret.

Valget på søndag kommer helt sikkert til at ændre på udlændingepolitikkens placering i den offentlige debat, for problemerne kan ikke længere forties. Det kommer de etablerede partier utvivlsom til at lære på den hårde måde. Det er ærgerligt, for det er helt og aldeles unødvendigt at Sverigedemokraterne har fået så meget plads på den politiske spillebane. Det kunne have været bremset i tide, hvis det ikke havde været for en kvælende politisk korrekthed.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Jaleh Tavakoli
20.07.19, 18:56
Jeg trækker mig fra den offentlige debat. Voldsmanden vinder. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.07.19, 12:24
Integrationsministeren skal have ros for at stå fast. Jeg udtrykker et lønligt håb om, at ministeren i fremtiden holder fast i, at han ikke udtaler sig om fakta, han ikke kender, og konsekvenser, han ikke har gennemtænkt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.07.19, 16:09
Det midlertidigt besatte område er heldigvis en lise for sjælen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.07.19, 21:38
Under 1 af 10 muslimske indvandrere bliver integreret. Læs mere
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.07.19, 11:29
Det yderste højres sande ansigt viser sig, når det russiske flag bliver luftet Læs mere