Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Selvfølgelig skal man give hånd, hvis man vil være dansk statsborger

Vores samfund bygger på lighed mellem kønnene. Det må man som ny statsborger simpelthen respektere.

Hvis man vil være dansk statsborger, vælger man Danmark til. For en udlænding bosiddende i Danmark er det endda ganske frivilligt. Det er blot et generøst tilbud om at blive en del af et ganske særligt fællesskab. Med statsborgerskabet følger rettigheder og pligter – og det er netop det sidste, som hurtigt bliver fraværende i debatten om, hvem der skal have statsborgerskab. Forleden deltog jeg i P1-Debat omkring, hvorvidt det at give håndtryk skal være et krav for at blive dansk statsborger.

For er det liberalt at lovgive om håndtryk? Nogenlunde sådan lød spørgsmålet fra værten. Det er i min bog ikke et mål i sig selv at lovgive så meget som muligt på udlændingeområdet – faktisk er jeg ligeglad med, hvor mange lys der er i lagkagen. Til gengæld bør det være det naturligste i verden, at man stiller krav for at kunne modtage et dansk statsborgerskab. For mig er det essentielle i liberalismen frihed under ansvar. Det inkluderer også, at vi stiller krav til hinanden for at blive en del af dette fællesskab. Hvis man ikke tør at stille krav, så er alting lige godt. Med andre ord er liberalisme ikke det samme som tossegod tolerance.

I Danmark har vi et samfund, som bygger på lighed mellem kønnene. Det må man som ny statsborger naturligvis respektere. Et helt afgørende brud med en sådan accept er selvsagt, hvis man ikke vil give hånd til personer af det modsatte køn. Det har intet som helst med kulturelle forskelle at gøre, det er kønsdiskrimination i sin reneste form, og det hører ikke hjemme her til lands. Egentlig burde der ikke være så meget at diskutere, for sagen er, at man i forbindelse med ansøgningen om dansk statsborgerskab skriver under på følgende: »Jeg lover troskab og loyalitet over for Danmark og det danske samfund og erklærer at ville overholde dansk lovgivning, herunder Danmarks Riges Grundlov, og respektere grundlæggende danske værdier og retsprincipper, herunder det danske demokrati.« Det burde derfor være soleklart, at hvis man ikke vil give hånd til personer af modsat køn, er man ikke inden for skiven af »grundlæggende danske værdier«.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
19.06.19, 23:01
I loven er indbygget det, der kan indkaldes et tvistnævn, til at afgøre om selvstyreloven er hævet over grundloven. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.06.19, 21:40
DR synes ikke at være pjattede med at bringe velargumenterede udsagn fra nationalkonservative. Læs mere
Af Nauja Lynge
18.06.19, 12:35
Udenfor lynede og tordnede det. Der var høj og intens stemning i de "morderiske" telte. Læs mere
Af Christina Egelund
18.06.19, 10:54
Mayday mayday, kalder retsstaten. Sådan rungede det i mit hoved, da jeg læste om den seneste sag om et alvorligt brist i datasikkerheden i staten. Her et brist, der sagtens kan have ført til justitsmord. Læs mere
Af Mikael Jalving
18.06.19, 09:59
Jeg nyder hvert sekund, velvidende at politikerskabte trængsler formentlig snart vil regne ned over vore syndige hoveder. Læs mere
Af Mikael Jalving
16.06.19, 06:05
Vi kan lukke øjnene, men står i et valg mellem nationalisme eller imperialisme. Læs mere
Af Anna Thygesen
14.06.19, 11:45
Det er egentlig vildt nok, at et parti, der i den grad bekender sig til markedskræfterne, ikke har fattet en brik, når det gælder partiets egne kunder i butikken. Læs mere