Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail
Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Selvfølgelig skal man give hånd, hvis man vil være dansk statsborger

Vores samfund bygger på lighed mellem kønnene. Det må man som ny statsborger simpelthen respektere.

Hvis man vil være dansk statsborger, vælger man Danmark til. For en udlænding bosiddende i Danmark er det endda ganske frivilligt. Det er blot et generøst tilbud om at blive en del af et ganske særligt fællesskab. Med statsborgerskabet følger rettigheder og pligter – og det er netop det sidste, som hurtigt bliver fraværende i debatten om, hvem der skal have statsborgerskab. Forleden deltog jeg i P1-Debat omkring, hvorvidt det at give håndtryk skal være et krav for at blive dansk statsborger.

For er det liberalt at lovgive om håndtryk? Nogenlunde sådan lød spørgsmålet fra værten. Det er i min bog ikke et mål i sig selv at lovgive så meget som muligt på udlændingeområdet – faktisk er jeg ligeglad med, hvor mange lys der er i lagkagen. Til gengæld bør det være det naturligste i verden, at man stiller krav for at kunne modtage et dansk statsborgerskab. For mig er det essentielle i liberalismen frihed under ansvar. Det inkluderer også, at vi stiller krav til hinanden for at blive en del af dette fællesskab. Hvis man ikke tør at stille krav, så er alting lige godt. Med andre ord er liberalisme ikke det samme som tossegod tolerance.

I Danmark har vi et samfund, som bygger på lighed mellem kønnene. Det må man som ny statsborger naturligvis respektere. Et helt afgørende brud med en sådan accept er selvsagt, hvis man ikke vil give hånd til personer af det modsatte køn. Det har intet som helst med kulturelle forskelle at gøre, det er kønsdiskrimination i sin reneste form, og det hører ikke hjemme her til lands. Egentlig burde der ikke være så meget at diskutere, for sagen er, at man i forbindelse med ansøgningen om dansk statsborgerskab skriver under på følgende: »Jeg lover troskab og loyalitet over for Danmark og det danske samfund og erklærer at ville overholde dansk lovgivning, herunder Danmarks Riges Grundlov, og respektere grundlæggende danske værdier og retsprincipper, herunder det danske demokrati.« Det burde derfor være soleklart, at hvis man ikke vil give hånd til personer af modsat køn, er man ikke inden for skiven af »grundlæggende danske værdier«.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Anders Vistisen
26.09.18, 10:32
EU prædiker åbenhed og ytringsfrihed, men er selv med til at begrænse ytringsfriheden. Læs mere
Af Christel Schaldemose
26.09.18, 09:17
Venstres Morten Løkkegaard spørger, om Socialdemokratiet bruger overdrivelse og frygt i debatten om social dumping. Spørgsmålet kan med rette sendes videre til Løkkegaard selv. Læs mere
Af Sonja Mikkelsen
25.09.18, 22:02
Omskæring af børn hører ikke hjemme i et demokratisk retssamfund Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
25.09.18, 19:33
Det er fremragende, at Italien omsider har fået en handlekraftig regering. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
25.09.18, 16:12
Tre medarbejdere i Region Midt fik over 8 mio. skattekroner med i lommen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
25.09.18, 10:49
Der findes ikke mangel på arbejdskraft. Der findes lønkonkurrence. Og klynk. Læs mere
Af Mikael Jalving
24.09.18, 13:48
Vist er der lyspunkter, men end ikke politiet kan snakke problemerne væk. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.09.18, 08:30
Krænkelsesideologien fører os mod amerikanske og kinesiske tilstande. Læs mere
Af Harun Demirtas
21.09.18, 17:25
Efter 9. klasse er der mange unge over 16 år, der falder mellem to stole og først bliver opdaget, når det er for sent. Nu bør vi handle! Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.18, 17:15
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.s besparelser. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her