Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det er ikke et mål, at flere skal i folkeskolen

Det er noget helt særligt dansk, at det brede flertal af befolkningen har råd til at vælge frit mellem folkeskolen eller et privat tilbud.

I denne uge starter et nyt skoleår, og en ny opgørelse viser, at rekordmange elever starter i en friskole eller privatskole. Det kan vi godt være stolte over, for det er noget helt særligt dansk, at det brede flertal af befolkningen har råd til at vælge frit mellem folkeskolen eller et privat tilbud. Det er med til at skabe stor valgfrihed for børn og deres forældre. I stedet for at proppe alle i den samme kasse, så er der i Danmark skoletilbud til dem, som gerne vil have en bestemt faglig profil eller et særligt værdigrundlag.

De seneste år er der sket en markant stigning i antallet af børn, som starter i privatskole eller friskole. Især sidstnævnte har været i voldsom stigning, i takt med at kommunerne har lukket mange mindre folkeskoler. I stedet for blot at acceptere tingenes tilstand har aktive forældre og borgere grebet retten til at åbne friskoler og på den måde sikret en lokal skole i de mindre bysamfund. Det er båret af engagement og frivillige kræfter, og det smitter af på de mindre lokalsamfund. Det er måske ikke sundt for kommunekassen, men det er med til at skabe sammenhold og skabe nyt liv i de små lokalsamfund – og det er alle de offentlige støttekroner værd.

I de store byer, herunder især København, er tilstrømningen til privatskoler i høj grad et udslag af manglende kvalitet i folkeskolen. Det er ærgerligt, for det må aldrig være sådan, at folkeskolen bliver valgt fra, fordi den ikke er god nok. Det skal i stedet være sådan, at privatskolerne bliver valgt til, fordi de tilbyder noget andet end folkeskolen. Derfor er det for mig ikke et mål i sig selv, at flere skal gå i folkeskolen, hvilket de mest betonstøbte socialdemokrater ellers turnerer rundt med. For min skyld må der gerne være endnu flere, der vælger privatskolerne, blot det ikke er, fordi folkeskolen er for dårlig. Det er vigtigt, at der ikke bliver skabt ulighed inden for skoleområdet. Det undgår vi ved fortsat at give et højt tilskud til de private skoler, så størstedelen af befolkningen har råd til at vælge frit. Hvis man derimod af misforstået hensyn til folkeskolen skærer i tilskuddet til de private skoler, så får man for alvor ulighed, for så er det kun de rigeste, som har råd til at vælge frit mellem privatskoler og folkeskolen. Det ville være et brud med en mangeårig dansk skoletradition og uendeligt trist.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Jaleh Tavakoli
18.11.18, 18:25
Vores politikere kender godt til problemerne, men de er ramt af en infantil frygt for at blive upopulær iblandt de pæne og virkelighedsfjerne i EU, men også herhjemme. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.11.18, 16:08
Hvorfor Macron og Merkel er livsfarlige for Europa Læs mere
Af Nauja Lynge
18.11.18, 14:21
Menneskerettigheder er en menneskeskabt konstruktion, som ikke er tilpasset nutidens udfordringer. Læs mere
Af Mikael Jalving
18.11.18, 07:35
Vil Løkke og hans regering føre Danmark endnu dybere ned i migrationsindustriens logik – eller vil han følge Østrig, Polen, Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn, Kroatien og Bulgarien i retning af en ny realisme? Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.11.18, 20:58
Socialdemokratiet anklager Socialdemokratiet for inkompetence i ny skræmmekampagne. Læs mere
Af Anna Thygesen
17.11.18, 07:35
Hvad ville vi ikke vinde på integrationsfronten og udbredelsen af vores gode værdier, hvis alle ikke-etnisk danske unge fik muligheden for et år på efterskole? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.11.18, 20:47
Læger uden Grænser bør stadig undersøges for kriminelle aktiviteter. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
16.11.18, 20:11
Støjberg må følge Dansk Folkeparti og acceptere en dispensationsordning for udsendelse af børn. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.11.18, 16:45
Alternativet er udmeldelse af EU. Læs mere
Af Nauja Lynge
16.11.18, 09:27
Afskaf regionerne – og tag selv ansvaret! Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her