Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi bør rejse mere til udlandet i ferien

Sommerferien er et nødvendigt afbræk fra den hjemlige andedam.

Alternativet har foreslået at brandbeskatte flyrejser og give skattefradrag for at holde ferie i Danmark. Det er en af de dårligste idéer, partiet til dato har fremlagt. Tværtimod bør vi rejse meget mere til udlandet. Ikke nødvendigvis med fly, hvis det nager den grønne samvittighed. Der er masser af oplevelser at hente i vores nabolande Tyskland og Polen, hvor især sidstnævnte er ukendt land for de fleste danskere på trods af den geografiske nærhed. Tilmed er priserne i begge lande til at komme i nærheden af i modsætning til det danske sommerland.

Vi bor i et lille og fladt land, og derfor har vi mere end andre brug for at komme lidt uden for den hjemlige andedam og få lidt mere perspektiv på os selv og vores omgivelser, hvilket i øvrigt er en fremragende kur mod snæversyn og småstatsmentalitet. Sommerferien er naturligvis et frirum til afslapning, men det hele behøver ikke at gå op i webergrill og tvivlsom vin fra en boks.

For de modige er der heller ikke langt til Frankrig, og her er der virkelig mulighed for at få afprøvet sine fordomme om franskmænd. For sandheden er, at langt de fleste er yderst venlige også over for danske turister, som ikke taler et ord fransk. På de utallige vingårde og kooperativer bydes der gladeligt på smagsprøver. Det slår den kedelige variant fra trelitersboksen med mange længder. Samtidig finder man også ud af, at der er en grund til at franskmændene både spiser snegle og frøer. Det smager fremragende. De skrupelløse vil finde ud af, at det samme gælder for foie gras.

Oplevelserne er utallige, få timers kørsel, en billig busbillet eller en kort flyvetur fra Danmark. Ferie handler ikke blot om at flade ud, men også tanke op med oplevelser, således at vi kan komme igennem de ni måneder med gråvejr i Danmark. Her er udlandet ikke til at komme uden om og især vores sydlige nabolande har alt det, som vi ikke har i Danmark.

Selvfølgelig er der dejligt i Danmark, og jeg ville ikke undvære en sommer uden en tur til sommerhuset i Trend, men jeg vil ikke bruge hele sommeren på at soppe rundt i Limfjordens lave vande. På samme måde er Vestkysten også fantastisk, men jeg foretrækker nu engang lavendelmarker frem for hybenroser. Nye kartofler og rødspætter er en fantastisk spise, men meget lidt i denne verden slår en schnitzel med brasede kartofler.

Vi traver rundt i Danmark det meste af året, så sommerferien er en gylden mulighed for at få lidt nye input udefra. Det er faktisk det, som historisk har været med til at gøre Danmark til et helt særligt samfund, nemlig at vi har formået at tage nye indtryk og idéer til os. Desværre er det, som om vi somme tider glemmer det. Det ses i vores forhold til EU, hvor Danmark har haft mere end svært ved at finde os til rette. De rationelle argumenter er prellet af, og i stedet har flertallet af befolkningen sat sig til rette ved grillen i kolonihavehuset og lukket verden ude. Der er ikke noget i vejen med kolonihavehuset, men der er bare så uendeligt meget andet i verden og i vores umiddelbare nærhed, som vi kan drage fordel af. Det kræver blot, at vi åbner øjnene, drager ud og ikke mindst accepterer, at man kan gøre tingene anderledes, end vi er vant til, uden at det nødvendigvis er helt forkert.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Rune Lund
15.02.19, 22:02
Lønningerne for de store virksomheders topchefer fortsætter med at stikke helt af, mens arbejdsgiverne kræver løntilbageholdenhed for folk med almindelige lønninger. Der er brug for en millionærskat, der gør uhæmmet høje lønninger for landets erhvervselite mindre attraktive. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.02.19, 10:37
Sprogkravet kan dog ikke stå alene – heller ikke for danske læger. Men hvad med evnen til kommunikation og til at stille diagnose? Læs mere
Af Harun Demirtas
14.02.19, 14:49
Selv om bekymringer er vigtige, er vejen frem ikke at imødekomme uvidenheden med industrialisering af rekonstruktionen af mødomme. Det er ikke med blod, men med viden, vi skal vaske fordommene væk. Og et forbud er første skridt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
14.02.19, 13:24
Denne gang var det et alternativt venstrefløjsmedie, der viderebragte vildledende oplysninger. Læs mere
Af Anders Vistisen
14.02.19, 10:32
Medier lader sig bruge i propaganda for at fremhæve EU's lyksaligheder Læs mere
Af Naser Khader
14.02.19, 10:20
Til Abaz vil jeg sige: Find ud af, om du vil være politiker hos Det Radikale Venstre eller politiassistent. Ellers skaber du tvivl om politiets integritet. Læs mere
Af Casper Hedegaard
13.02.19, 14:31
I Danmark er blot 16 ud af 98 kommunaldirektører kvinder. Er det godt nok? Læs mere
Af Rune Lund
13.02.19, 13:11
Kan man forhindre klimaforandringerne? Kan det finansieres? Og kan det gøres socialt retfærdigt? Ja. Ja. Ja. Læs mere
Af Nauja Lynge
13.02.19, 10:53
Som vælger i Danmark vil jeg vide, hvor mange midler vi fortsat skal hoste op med for at holde fast i en opfundet konflikt. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her