Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi bør rejse mere til udlandet i ferien

Sommerferien er et nødvendigt afbræk fra den hjemlige andedam.

Alternativet har foreslået at brandbeskatte flyrejser og give skattefradrag for at holde ferie i Danmark. Det er en af de dårligste idéer, partiet til dato har fremlagt. Tværtimod bør vi rejse meget mere til udlandet. Ikke nødvendigvis med fly, hvis det nager den grønne samvittighed. Der er masser af oplevelser at hente i vores nabolande Tyskland og Polen, hvor især sidstnævnte er ukendt land for de fleste danskere på trods af den geografiske nærhed. Tilmed er priserne i begge lande til at komme i nærheden af i modsætning til det danske sommerland.

Vi bor i et lille og fladt land, og derfor har vi mere end andre brug for at komme lidt uden for den hjemlige andedam og få lidt mere perspektiv på os selv og vores omgivelser, hvilket i øvrigt er en fremragende kur mod snæversyn og småstatsmentalitet. Sommerferien er naturligvis et frirum til afslapning, men det hele behøver ikke at gå op i webergrill og tvivlsom vin fra en boks.

For de modige er der heller ikke langt til Frankrig, og her er der virkelig mulighed for at få afprøvet sine fordomme om franskmænd. For sandheden er, at langt de fleste er yderst venlige også over for danske turister, som ikke taler et ord fransk. På de utallige vingårde og kooperativer bydes der gladeligt på smagsprøver. Det slår den kedelige variant fra trelitersboksen med mange længder. Samtidig finder man også ud af, at der er en grund til at franskmændene både spiser snegle og frøer. Det smager fremragende. De skrupelløse vil finde ud af, at det samme gælder for foie gras.

Oplevelserne er utallige, få timers kørsel, en billig busbillet eller en kort flyvetur fra Danmark. Ferie handler ikke blot om at flade ud, men også tanke op med oplevelser, således at vi kan komme igennem de ni måneder med gråvejr i Danmark. Her er udlandet ikke til at komme uden om og især vores sydlige nabolande har alt det, som vi ikke har i Danmark.

Selvfølgelig er der dejligt i Danmark, og jeg ville ikke undvære en sommer uden en tur til sommerhuset i Trend, men jeg vil ikke bruge hele sommeren på at soppe rundt i Limfjordens lave vande. På samme måde er Vestkysten også fantastisk, men jeg foretrækker nu engang lavendelmarker frem for hybenroser. Nye kartofler og rødspætter er en fantastisk spise, men meget lidt i denne verden slår en schnitzel med brasede kartofler.

Vi traver rundt i Danmark det meste af året, så sommerferien er en gylden mulighed for at få lidt nye input udefra. Det er faktisk det, som historisk har været med til at gøre Danmark til et helt særligt samfund, nemlig at vi har formået at tage nye indtryk og idéer til os. Desværre er det, som om vi somme tider glemmer det. Det ses i vores forhold til EU, hvor Danmark har haft mere end svært ved at finde os til rette. De rationelle argumenter er prellet af, og i stedet har flertallet af befolkningen sat sig til rette ved grillen i kolonihavehuset og lukket verden ude. Der er ikke noget i vejen med kolonihavehuset, men der er bare så uendeligt meget andet i verden og i vores umiddelbare nærhed, som vi kan drage fordel af. Det kræver blot, at vi åbner øjnene, drager ud og ikke mindst accepterer, at man kan gøre tingene anderledes, end vi er vant til, uden at det nødvendigvis er helt forkert.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Casper Hedegaard
21.11.18, 12:39
Besparelser på uddannelse sætter en stærk begrænsing på vores lands udviklingspotentiale. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
21.11.18, 11:23
Vi skal have strengere straffe, mere politi og politikere med røv i bukserne. Luk også vores grænser og stop indvandringen, vi har problemer nok, som det er. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
21.11.18, 10:07
Frygten hersker rundt omkring i vores Europa. Derfor skal der en grundig massage til, og den skal leveres af trygge proeuropæiske hænder. Venstre er klar på at vise vejen! Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.11.18, 13:19
Det er for længst en kendsgerning, medmindre noget andet sker. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.11.18, 13:04
Oplevelser og indtryk fra en uge i det forvandlede Danmark. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.11.18, 11:16
Vi kan ikke gamble med sikkerheden for hele den danske stat med en motor drevet af offentlig forvaltning for udenlandske midler, og på ordre fra Kina. Læs mere
Af Harun Demirtas
19.11.18, 16:12
Det er skræmmende, at nogen synes, en sygeplejerske er en landsforræder, fordi hun hjælper mennesker, der er på flugt fra krig, fattigdom og død. Men også det, at der er mennesker med dette forfærdelige menneskesyn i Danmark. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.11.18, 13:15
Efterskolerne byder på et helt særligt fællesskab Læs mere
Af Anders Vistisen
19.11.18, 11:01
Det er slut med dansk selvbestemmelse over danske velfærdsydelser. Bliver i stedet styret fra Bruxelles. Læs mere
Af Nauja Lynge
19.11.18, 07:26
Det sker formodentlig, for at kinesisk mineprojekt kan omgås Unesco-regler. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her