Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Albanien og Makedonien skal med i EU

Udvidelsen af EU har været en kæmpe succes

Udvidelsen af EU har været en enorm succes. Den har skabt velstand i de lande, som er blevet medlem af EU, og samtidig har den givet let adgang til arbejdskraft i de gamle EU-lande. Begge dele har gjort os alle sammen rigere. Det er ingen hemmelighed, at uden adgang til arbejdskraft fra eksempelvis Polen og de baltiske lande, så ville Danmark og især København være på spanden. Det samme gælder dansk landbrug, hvor det er meget svært at støve stabile danske landbrugsmedhjælpere op. I stedet yder østeuropæere en stabil og værdsat indsats. På den baggrund er det oplagt at få resten af Europa med på holdet. Ikke lige med det samme, men når landene er klar. Det er den bedste måde at sikre en stabil og demokratisk udvikling i Østeuropa og på Balkan.

I første omgang har Makedonien og Albanien meldt sig i køen. Eller rettere sagt, så har de stået i kø i årevis. Albanien er langt fra klar, og for Makedoniens vedkommende har Grækenland i årtier forhindret optagelsesforhandlingerne på baggrund af en tåbelig konflikt om retten til navnet Makedonien. Den konflikt er nu løst, og derfor er der nu en dør på klem for det lille balkanland.

Desværre er der et større problem end blot græsk stædighed. Den hollandske regering har tænkt sig at nedlægge veto mod at starte optagelsesforhandlinger med de to lande på dagens udenrigsministermøde i Luxembourg. Og den danske regering har tænkt sig at forholde sig kritisk. Det er ærligt talt sølle, at der er ikke er mere statsmandsskab over de europæiske ledere. Der er tale om to meget små lande. Til gengæld vil det have enorm betydning for de pågældende lande, hvis de får et perspektiv om EU-medlemskab. Det vil holde de to lande fast på reformvejen og sikre, at demokratiet slår rødder. Det er en lang proces, men bolden ligger i første omgang hos det land, som søger om optagelse.

Det er nu, at EU’s ledere skal trodse populisme og kortsigtede løsninger og tænke på, hvad der vil gavne kontinentet på lang sigt. Det gjorde statsmænd som Mitterrand og Kohl i sin tid uden at skele unødigt til meningsmålinger. I dag er der desværre længere mellem snapsene.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Jaleh Tavakoli
18.11.18, 18:25
Vores politikere kender godt til problemerne, men de er ramt af en infantil frygt for at blive upopulær iblandt de pæne og virkelighedsfjerne i EU, men også herhjemme. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.11.18, 16:08
Hvorfor Macron og Merkel er livsfarlige for Europa Læs mere
Af Nauja Lynge
18.11.18, 14:21
Menneskerettigheder er en menneskeskabt konstruktion, som ikke er tilpasset nutidens udfordringer. Læs mere
Af Mikael Jalving
18.11.18, 07:35
Vil Løkke og hans regering føre Danmark endnu dybere ned i migrationsindustriens logik – eller vil han følge Østrig, Polen, Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn, Kroatien og Bulgarien i retning af en ny realisme? Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.11.18, 20:58
Socialdemokratiet anklager Socialdemokratiet for inkompetence i ny skræmmekampagne. Læs mere
Af Anna Thygesen
17.11.18, 07:35
Hvad ville vi ikke vinde på integrationsfronten og udbredelsen af vores gode værdier, hvis alle ikke-etnisk danske unge fik muligheden for et år på efterskole? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.11.18, 20:47
Læger uden Grænser bør stadig undersøges for kriminelle aktiviteter. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
16.11.18, 20:11
Støjberg må følge Dansk Folkeparti og acceptere en dispensationsordning for udsendelse af børn. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.11.18, 16:45
Alternativet er udmeldelse af EU. Læs mere
Af Nauja Lynge
16.11.18, 09:27
Afskaf regionerne – og tag selv ansvaret! Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her