Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Fodbold uden dommerfejl er ikke fodbold

Magien forsvinder fra fodbold, hvis den skal være ren og retfærdig

Moderne topfodbold er blevet sterilt og alt for fokuseret på at undgå fejl. Først forsvandt de skæve og sjove typer fra fodbolden og ved dette VM har dommerne fået stillet video til rådighed, således at dommerfejl kan undgås. Hvor er det kedeligt. Det er jo netop en vigtig del af fodbolden, at man kan diskutere om bolden var inde eller ude, om der var straffespark eller ej, eller om han ikke brugte hånden? Den snak er nu afløst millimeterpræcision.

Fodbold drejer sig om passion, og det er ofte irrationelt. Jeg holder med Viborg FF, ikke fordi de grønblussede helte fra domkirkebyen vinder særligt mange kampe, for det gør de ikke. Nej, jeg holder med Viborg, fordi det har jeg altid gjort, uanset hvor elendigt holdet spiller. Mit forhold til Viborg vil ikke ændre sig synderligt af, om holdet vinder flere kampe eller rykker op i Superligaen. Uretfærdige resultater og urimelige dommerkendelser er en del af spillet. Skåret helt ind til benet, så drejer fodbold sig om følelser, begejstring og uforudsigelighed. Det sidste forsvinder, når man tager en del af den menneskelige faktor ud af spillet, nemlig dommeren.

Fodbold skal ikke være retfærdigt, for hvis det bliver retfærdigt, så bliver det også kedeligt og ligegyldigt. De enorme summer der præger topfodbold har i forvejen ødelagt rigeligt, og har for tid og evighed forvist de kantede og sjove personligheder til fodboldens lavere divisioner.

To af de mest berømte øjeblikke i fodboldhistorien involverer netop dommerkendelser. For det første VM-finalen i 1966 mellem Vesttyskland og England. Englændernes skud på overliggeren, som derefter ramte målstregen blev dømt inde og afgjorde kampen. Men, var der mål? Det mente dommeren. Senere i fodboldhistorien tager Argentina revanche for Falklandskrigen i forbindelse med kvartfinalen under VM i 1986, da Diego Maradona scorer mod England med ”guds hånd”. Det er ikoniske øjeblikke, der aldrig ville være blevet til andet end et hvæs i fløjten, hvis det ikke havde været for fraværet af videooptagelser. Tilfældigheder skabte store øjeblikke, som har sat sig i vores fælles bevidsthed. Det er den slags der gør fodbold magisk, men magien forsvinder, hvis man vil gøre fodbold ren og retfærdighed. Derfor skal videooptagelserne væk fra fodbolden, således at det fortsat er ”en dommer med jord i hovedet” som på et splitsekund skal træffe en afgørende beslutning.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Sport