Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Dumpekarakter til venstrefløjens karakterfrie folkeskole

Krav og forventninger er ikke lig med en stresstilstand eller en diagnose.

Den københavnske venstrefløj ønsker at afskaffe karakterer i byens folkeskoler. Det samme er tilfældet i Aarhus, hvor byrådet ligeledes har behandlet et forslag om færre karakterer i folkeskolen. Det må være de sidste krampetrækninger fra Ritt Bjerregaards røde folkeskole, hvor dannelse og faglighed blev skrottet til fordel for de mest flippede idealer fra 1968.

Argumentet fra nutidens venstrefløj er, at de unge bliver stressede på grund af karakterer. Jeg vil ikke afvise, at nogle unge sikkert føler sig stressede i hverdagen, men samtidig bliver jeg nødt til at påpege, at det at have travlt og blive mødt af krav og forventninger ikke er lig med en stresstilstand eller en diagnose.

Karakterer er et effektivt redskab til at bedømme en elev. De kan måle fremgang og afdække hvilke fag, der skal forbedres hos eleven. Samtidig er karakterer retfærdige i den forstand, at de sikrer, at alle elever uanset baggrund måles på samme skala. F.eks. er børn fra boglige hjem ofte vokset op med dybtsindige samtaler omkring middagsbordet eller højtlæsning under PH-lampens skær. Det giver en fordel i klasseværelset, men det betyder jo ikke nødvendigvis, at man er specielt flittig. Her har karakterer den fordel, at de lettere kan skære igennem blålys og sniksnak. Hvis karakterer erstattes med en MUS-samtale med læreren, så vil elever fra ikke-boglige hjem opleve, at ekstra flid i mindre grad bliver honoreret. Ganske enkelt fordi de ikke er vokset op med at ”kunne tale sig fra det”. På den måde stiller karakterer os mere lige og betyder, at man uanset social baggrund bliver målt på den samme skala.

Karakterer og nationale tests er en sikker metode til at vurdere, om der er skoler, hvor fagligheden halter. Manglende faglighed vil lettere kunne flyve under radaren, hvis man dropper karakterer og i stedet nøjes med evalueringer. Det skal være en god oplevelse at gå i folkeskolen, men det opnår man ikke ved at fjerne karaktererne, og dermed sende et signal om, at fagligheden betyder mindre. Derfor er venstrefløjens forslag lige til 03, som det hed, dengang jeg gik i skole. 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Jens Kindberg
24.06.19, 21:59
I hvert fald ikke hvis man satser på nytænkning. Læs mere
Af Martin Ågerup
24.06.19, 15:51
Se hvad du kunne spare, hvis din kommune passede bedre på dine penge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.06.19, 17:16
Et studie i journalistisk ukyndighed og det åbenlyse had, der strømmer én i møde fra visse repræsentanter fra dansk presse. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.06.19, 05:00
Vi bør vælge nationalisme som rettesnor frem for mere universalisme og imperialisme. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.06.19, 18:04
I dag fejres 10 års selvstyre på Grønlands Nationaldag eller 40 års fallit. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.06.19, 11:05
Legen i rød stue virker mere og mere umoden og uprofessionel. Læs mere
Af Nauja Lynge
19.06.19, 23:01
I loven er indbygget det, der kan indkaldes et tvistnævn, til at afgøre om selvstyreloven er hævet over grundloven. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.06.19, 21:40
DR synes ikke at være pjattede med at bringe velargumenterede udsagn fra nationalkonservative. Læs mere
Af Nauja Lynge
18.06.19, 12:35
Udenfor lynede og tordnede det. Der var høj og intens stemning i de "morderiske" telte. Læs mere