Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Apropos ramadan, de fleste fejl sker på tom mave

Lovreligionen islam brager ind i vores protestantiske tradition med 100 km i timen

I et par år har jeg opholdt mig i henholdsvis Afghanistan og Kuwait under ramadanen. Begge steder fortolker man ramadanen temmelig stramt, især i Kuwait.

Der skal ikke meget til at konstatere, at ramadanen har en ganske stor betydning for dagligdagen. I begge lande lukker de fleste forretninger og virksomheder ned i løbet af dagen. Det er ganske enkelt ikke muligt at arbejde normalt uden mad - og slet ikke uden at måtte drikke vand.  

Til gengæld bliver der gået til humusen når solen er gået ned. Efter solnedgang går mange af de fastende amok i et buffethelvede, der får Oslo-bådens ditto til at fremstå som en feltration. Og inden solopgang gentager seancen sig så igen med endnu en omgang lette kalorier. Sådan er det i hvert fald tilfældet i Kuwait, hvor hoteller og restauranter kappes om at tilbyde den mest bugnende ”iftar-buffet”.

Da jeg oplevede ramadanen i Kuwait var termometeret oppe at kysse 48 grader. Det kan umuligt være sundt ikke at indtage vand, men til gengæld indtage enorme mængder kalorier på aparte tidspunkter af døgnet.

De må selv om hvordan de fejrer ramadanen i Mellemøsten, men det skaber udfordringer når traditionen følger med til Danmark. Ramadanen er et eksempel på hvordan lovreligionen islam brager ind i vores protestantiske tradition med 100 km i timen. Det må naturligvis medføre debat og kritiske spørgsmål, ellers tager vi ikke vores egen protestantiske baggrund og tradition seriøst. Det er for nemt og overfladisk blot at konstatere, at ramadanen er det samme som damebladenes tvivlsomme fastekure. Det er hverken at tage sig selv eller modpartens religion og kultur seriøst.

Med andre ord er det helt på sin plads, at integrationsminister Inger Støjberg har givet udtryk for de problemstillinger som følger med ramadanen. For det betyder jo ikke, at vi nødvendigvis skal lovgive eller regulere. På de fleste arbejdspladser kan man sagtens løse den slags kulturelle udfordringer uden at Christiansborg behøver at skulle lovgive på området.

I stedet er det vigtigt, at vi tør tage debatten omkring de uhensigtsmæssigheder, som den månedlange faste medfører. Det er ikke kun på arbejdsmarkedet, at det kan være problematisk. Eksempelvis er der en klar sammenhæng mellem kost og indlæring. Det er netop derfor, at mange folkeskoler har et tilbud om varm mad til frokost. Det gavner indlæringen, hvorimod sult i løbet af dagen ikke har nogen positiv indvirkning på indlæringen. Den slags skal vi naturligvis kunne diskutere uden at blive beskyldt for ”muslim-bashing” eller frygte for at komme til at udløse en intifada.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
21.07.19, 07:14
Fra individ til organisme, fra samfund til sværm. Velkommen til overvågningskapitalismen. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
20.07.19, 18:56
Jeg trækker mig fra den offentlige debat. Voldsmanden vinder. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.07.19, 01:42
Grønlandske familier fik hjælp fra danske frivillige, da flodbølgen ramte.  Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.07.19, 12:24
Integrationsministeren skal have ros for at stå fast. Jeg udtrykker et lønligt håb om, at ministeren i fremtiden holder fast i, at han ikke udtaler sig om fakta, han ikke kender, og konsekvenser, han ikke har gennemtænkt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.07.19, 16:09
Det midlertidigt besatte område er heldigvis en lise for sjælen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.07.19, 21:38
Under 1 af 10 muslimske indvandrere bliver integreret. Læs mere
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere