Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Apropos ramadan, de fleste fejl sker på tom mave

Lovreligionen islam brager ind i vores protestantiske tradition med 100 km i timen

I et par år har jeg opholdt mig i henholdsvis Afghanistan og Kuwait under ramadanen. Begge steder fortolker man ramadanen temmelig stramt, især i Kuwait.

Der skal ikke meget til at konstatere, at ramadanen har en ganske stor betydning for dagligdagen. I begge lande lukker de fleste forretninger og virksomheder ned i løbet af dagen. Det er ganske enkelt ikke muligt at arbejde normalt uden mad - og slet ikke uden at måtte drikke vand.  

Til gengæld bliver der gået til humusen når solen er gået ned. Efter solnedgang går mange af de fastende amok i et buffethelvede, der får Oslo-bådens ditto til at fremstå som en feltration. Og inden solopgang gentager seancen sig så igen med endnu en omgang lette kalorier. Sådan er det i hvert fald tilfældet i Kuwait, hvor hoteller og restauranter kappes om at tilbyde den mest bugnende ”iftar-buffet”.

Da jeg oplevede ramadanen i Kuwait var termometeret oppe at kysse 48 grader. Det kan umuligt være sundt ikke at indtage vand, men til gengæld indtage enorme mængder kalorier på aparte tidspunkter af døgnet.

De må selv om hvordan de fejrer ramadanen i Mellemøsten, men det skaber udfordringer når traditionen følger med til Danmark. Ramadanen er et eksempel på hvordan lovreligionen islam brager ind i vores protestantiske tradition med 100 km i timen. Det må naturligvis medføre debat og kritiske spørgsmål, ellers tager vi ikke vores egen protestantiske baggrund og tradition seriøst. Det er for nemt og overfladisk blot at konstatere, at ramadanen er det samme som damebladenes tvivlsomme fastekure. Det er hverken at tage sig selv eller modpartens religion og kultur seriøst.

Med andre ord er det helt på sin plads, at integrationsminister Inger Støjberg har givet udtryk for de problemstillinger som følger med ramadanen. For det betyder jo ikke, at vi nødvendigvis skal lovgive eller regulere. På de fleste arbejdspladser kan man sagtens løse den slags kulturelle udfordringer uden at Christiansborg behøver at skulle lovgive på området.

I stedet er det vigtigt, at vi tør tage debatten omkring de uhensigtsmæssigheder, som den månedlange faste medfører. Det er ikke kun på arbejdsmarkedet, at det kan være problematisk. Eksempelvis er der en klar sammenhæng mellem kost og indlæring. Det er netop derfor, at mange folkeskoler har et tilbud om varm mad til frokost. Det gavner indlæringen, hvorimod sult i løbet af dagen ikke har nogen positiv indvirkning på indlæringen. Den slags skal vi naturligvis kunne diskutere uden at blive beskyldt for ”muslim-bashing” eller frygte for at komme til at udløse en intifada.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
16.11.18, 20:47
Læger uden Grænser bør stadig undersøges for kriminelle aktiviteter. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
16.11.18, 20:11
Støjberg må følge Dansk Folkeparti og acceptere en dispensationsordning for udsendelse af børn. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.11.18, 16:45
Alternativet er udmeldelse af EU. Læs mere
Af Nauja Lynge
16.11.18, 09:27
Afskaf regionerne – og tag selv ansvaret! Læs mere
Af Signe Munk
16.11.18, 08:35
Jeg kan forstå, at regeringen endelig har fattet sympati for erhvervsskolerne. Læs mere
Af Rune Lund
15.11.18, 13:58
Det er virkelig det helt centrale spørgsmål, der presser sig på i forlængelse af dagens skandale i finanssektoren. I morgen er der nok en ny igen. Læs mere
Af Christel Schaldemose
15.11.18, 11:45
Ansvarlighed er et nøgleord i diskussionen om Europas fremtid. At forlade EU er ikke løsningen på de udfordringer, vi står over for. I denne uge fik vi to meget forskellige bud på Europas fremtid. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.11.18, 09:17
Rigsfællesskabet er vigtigt for EU, USA, Kina og Rusland. Det er tragikomisk, at vi ikke selv kan se det. Læs mere
Af Anders Vistisen
15.11.18, 08:51
EU-tilhængere brugte 100-året for afslutningen på Første Verdenskrig til at hylde EU som fredens projekt. Men det er for letkøbt og historieforvanskning. Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.11.18, 08:21
De arbejdende ved DSB mødes med agressiv fremfærd og revolverdiplomati fra DSB's ledelse og Dansk Industri. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her