Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail
Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det er som om beundringen af Østeuropas autoritære ledere ingen ende vil tage for DF

Polen skal rammes på pengepungen for landets udemokratiske tiltag

Polen har i lang tid været på koalitionskurs med EU på grund af landets tvivlsomme reformer af retsvæsenet, der har stækket domstolenes uafhængighed. Det er en meget farlig udvikling, som EU ikke kan se overhørig. EU er baseret på, at medlemslandene deler nogle fælles værdier om demokrati, frihed og lighed for loven. Disse helt grundlæggende principper er desværre udfordret i Polen. Det skal naturligvis have konsekvenser, og derfor er det helt på sin plads, at EU truer med at lukke for pengestrømmen. Det skyldes principperne, men også det forhold, at vi som europæiske skatteydere skal være sikre på, at misbrug af midlerne bliver forfulgt af landets myndigheder. Det kræver uafhængige domstole, som tør dømme magthaverne imod. En nylig sag fra Ungarn, hvor regeringen ligeledes har stækket domstolenes uafhængighed, viser problemets omfang. Sagen omhandler, at EU’s enhed til opklaring af svindel, OLAF, har påvist, at EU-midler på mystisk vis er forsvundet ned i lommerne på firmaer tilknyttet premierminister Viktor Orbans svigersøn.

Alle burde derfor være enige i, at det er ganske rimeligt at smække pengekassen i overfor de lande, som ikke følger demokratiets spilleregler – altså lige med undtagelse af Dansk Folkeparti. Det er som om beundringen af Østeuropas autoritære ledere ingen ende vil tage for DF. Marie Krarups beundring af Rusland er velkendt, det samme gælder partiets fascination af Ungarns stærke mand Victor Orban, og nu tager EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth den polske ”Lov og Orden”-regering i forsvar. Her i JP harcelerer Kenneth Kristensens Berth over, at Europa-Kommissionen overvejer at ramme polakkerne på pengepungen for at få landet til ændre kurs. Hvis man skal være forarget, så skal det være over, at det først sker nu. Den polske regering har fået lov til at stække landets demokratiske institutioner herunder også medierne alt for meget, uden at der er sket noget konkret fra EU’s side. Det er beskæmmende, at vi har EU-lande, hvor man i dag kan stille alvorlige spørgsmål ved domstolenes politiske uafhængighed og ved magtens tredeling. Det er helt grundlæggende værdier for det demokratiske Europa og kan ikke blot bagatelliseres. Retsstatsprincipper er ikke bare ”elastik i metermål”, således som Kenneth Kristensen Berth udtrykker det. Tværtimod er det fundamentet for et demokratisk og frit samfund. Vi kan ikke bare trække på skuldrene over, at Polen er på vej i en hel forkert retning og blot slå det hen med, at det er ”indre anliggende”, således som Kenneth Kristensen Berth ved en tidligere lejlighed har gjort det. For i kraft af Polens EU-medlemskab, så har vi ikke blot ret til, men også pligt til at kritisere den polske regering. Det er faktisk det, som en meget stor del af polakkerne som minimum forventer af EU.

Det er imidlertid dybt bekymrende, at DF på den måde er hamrende ligeglade med, at demokratiet bliver trådt under fode i Polen, og i stedet retter skytset mod Bruxelles, fordi EU har en holdning til om uafhængige domstole er en god ide eller ej.  

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
22.10.18, 23:03
Som sædvanlig glimter fraværet af kritiske røster ved Arctic Circle-konference. Læs mere
Af Casper Hedegaard
21.10.18, 21:41
Meningsmålinger viser, at tilslutningen til EU er den største i mange år. For få år siden var situationen en helt anden, hvor opbakningen vaklede, og tilliden til det europæiske fællesskab kunne ligge på et lille sted. Har vi i virkeligheden stået i EU’s midtlivskrise, hvor de trygge og forudsigelige rammer gjorde projektet for usynligt og folkefjernt? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.10.18, 19:43
I næsten otte år er den samme anekdote blevet gentaget gang på gang af useriøse journalister. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.10.18, 14:10
Kineserne siger, at ingen kan eje månen. Men man må, som kineser, åbenbart gerne lave sin egen. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.10.18, 08:20
Uhyggeligt at fanatikere vil forhindre skatteministeren i at tale med tobaksindustrien Læs mere
Af Mikael Jalving
21.10.18, 07:30
Demokrati er et slagord i Vesten, længe før det kan nå at slå rod i Østen. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
20.10.18, 20:34
Tonen i debatten er en trussel mod folkestyret Læs mere
Af Nauja Lynge
20.10.18, 18:21
De senere måneders skandaler i den private sektor, ikke mindst i bankverdenen, må få os til at overveje, om den markedsøkonomi, som i dag er grundlaget for den vestlige verdens konstante fokus på vækst og profit, er gået for langt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.10.18, 16:03
Det mener flertallet i det australske senat ikke. Så er man nemlig »white supremacist«. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
19.10.18, 12:29
Vi har brug for helt nye systemer, hvis Europa og nationalstaterne skal forsvares mod det værste i den globale udvikling. Milliarder, som kunne bruges på sundhed, de ældre, uddannelse osv., ryger i de forkerte hænder. Og vi gør meget lidt for at undgå det. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her