Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det er sølle, at Folketinget ikke flager med EU-flaget på Europadagen

Hejs EU-flaget og skrot forbeholdene.

I dag er det Europadag, hvor det europæiske samarbejde fejres. På trods af den megen surhed forbundet med EU er der faktisk meget at kippe med flaget over. I Danmark kræver det imidlertid en vis portion mod at finde EU-flaget frem. Folketinget har eksempelvis valgt ikke at flage med EU-flaget på Europadagen. Det samme gælder Københavns Rådhus, hvor et forslag om at hænge EU-flaget op blev forkastet – endda med stemmer fra Socialdemokraterne. Det er ganske enkelt for sølle, at danske politikere går og putter med Danmarks tilhørsforhold til EU. Det bedste eksempel er, at det åbenbart stadig er kontroversielt at hænge EU-flaget op ved siden af Dannebrog en enkelt dag om året. Heldigvis er der dog positive undtagelser, eksempelvis har sundhedsminister Ellen Trane Nørby hængt EU-flaget op over sit ministerium i dag. Det samme gælder finansminister Kristian Jensen.

I en række andre europæiske lande hænger EU-flaget ved siden af nationalflaget, uden at nogen tager anstød af det. Ingen ved deres fulde fem vil påstå, at tyskerne eller franskmændene er blevet mindre tyske og franske af at være fuldt og helt med i det europæiske samarbejde. På samme måde har vi danskere heller ikke noget at frygte. Vi burde derfor bruge Europadagen på at fejre de mange fordele, som samarbejdet giver Danmark. Uden medlemskabet af EU ville Danmark være en ubetydelig småstat parkereret i Europas periferi, men ved hjælp af EU-medlemskabet har Danmark indflydelse på udviklingen i hele EU. Endda meget mere indflydelse end vores størrelse på nogen måde berettiger til. Samtidig kan vi mærke det i kroner og øre, desværre ikke euro og cent, at vi er en del af EU. 600.000 danske arbejdspladser er afhængige af det indre marked. Kunne vi ikke handle med det øvrige EU, hvis vi ikke var medlemmer? Utvivlsomt, men forhandlingerne omkring brexit har vist, at det med bare at koble sig på EU’s handelsaftaler og det indre marked ikke lige ligger på den flade. I stedet for konstant at tale om hvordan vi kan slippe uden om så meget EU som muligt, så bør vi bruge kræfterne på at finde ud af, hvordan vi kan udnytte EU-samarbejdet meget mere. Det kan dog kun for alvor ske, hvis vi deltager fuldt og helt fremfor at stå forpjusket på sidelinjen med vores undtagelser på de centrale områder.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
23.04.19, 16:05
Selv om jeg er vægelsindet, håber jeg, at man læser videre. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.04.19, 13:36
Det samme burde velsagtens gælde for araberne. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.04.19, 12:56
Det offentlige overforbrug sker på bekostning af den almindelige befolkning. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.04.19, 11:22
Gad vide, hvad Mette Frederiksen egentlig mener om indvandringssagen? Bortset fra at hun ønsker fred og ro til at blive landets statsminister. Læs mere
Af Louis Jacobsen
23.04.19, 07:12
Problemerne på Rasmus Seebachs byggeplads bunder i, at det ikke er ikke en enlig svale. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
23.04.19, 01:18
Danske svømmepiger holdt som slaver Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
22.04.19, 21:41
Flere og flere forstår essensen i den farlige multikultur. Terroren på Sri Lanka var endnu en påmindelse. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.04.19, 22:17
Samtidig holdes der valgmøder i Grønland, som kun foregår på grønlandsk for at udelukke det danske mindretal. Læs mere
Af Camilla Burgwald
21.04.19, 20:45
Æggemaling, gækkebrevsklip og karsesåning. Klovn, hestevogn og hønseskidning. Sjældent har jeg set så mange smilende børn og voksne som på et par timers rejse tilbage i tiden på Frilandsmuseet. Hvorfor mon? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.04.19, 13:42
Ritzaus Bureau ”glemte” at skille de vestlige ad fra de ikkevestlige. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her