Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Drop 1. maj som fridag

De fleste holder bare fri og skænker hverken Marx, Engels eller Anders Bondo Christensen mange tanker.

Utallige institutioner og kontorer holder lukket 1. maj, navnligt indenfor det offentlige. Tilmed er foråret nærmest i forvejen tæppebombet med helligdage. I år er der endda mange som holder fri dagen før 1. maj, da det er en indeklemt arbejdsdag imellem alle fridagene.

Ikke alle har fri 1. maj, men så snart skoler eller daginstitutioner holder lukket, så går det meste af samfundet i stå. Min egen kommune, Københavns Kommune, holder sig bestemt heller ikke tilbage. Her er skolerne lukket 1. maj.

Jeg har ikke det fjerneste imod, at arbejderbevægelsen fejrer sig selv med røde faner og lunkne dåseøl i Fælledparken, men det kan altså ikke retfærdiggøre en fridag. Det er alligevel de færreste som møder op til 1. maj-talerne. De fleste holder i stedet bare fri og skænker hverken Marx, Engels eller Anders Bondo Christensen mange tanker.

Arbejdernes Internationale Kampdag er forbeholdt de røde partier. Det er en fridag som grundlæggende bygger på konflikt og ikke samling, således som årets helligdage. Det er så at sige en lukket fest, hvilket med jævne mellemrum kommer til udtryk, når bestemte partier bliver nægtet deltage i 1. maj-fejringen i Fælledparken. Senest var der balladen omkring, hvorvidt Alternativet måtte deltage.

Samtidig må man spørge sig selv om det fortsat er relevant, at holde en dag fri for at fejre den røde del af fagbevægelsen. I dag er der en stor del af danskerne som er fagligt organiseret, men i en af de fagforeninger, der ikke er velkomne 1. maj, eksempelvis Krifa. Arbejdsmarkedet, og den måde hvorpå vi organiserer os har ændret sig, men når det gælder 1. maj, så står tiden åbenbart stille.

Det er derfor på tide med et serviceeftersyn af forårets mange helligdage og her ligger det lige for at droppe 1. maj. Det er ikke rimeligt, at samfundet går delvist i stå, fordi en del af de danske fagforeninger skal fejre sig selv.

Opdateret

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
20.11.18, 13:19
Det er for længst en kendsgerning, medmindre noget andet sker. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.11.18, 13:04
Oplevelser og indtryk fra en uge i det forvandlede Danmark. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.11.18, 11:16
Vi kan ikke gamble med sikkerheden for hele den danske stat med en motor drevet af offentlig forvaltning for udenlandske midler, og på ordre fra Kina. Læs mere
Af Harun Demirtas
19.11.18, 16:12
Det er skræmmende, at nogen synes, en sygeplejerske er en landsforræder, fordi hun hjælper mennesker, der er på flugt fra krig, fattigdom og død. Men også det, at der er mennesker med dette forfærdelige menneskesyn i Danmark. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.11.18, 13:15
Efterskolerne byder på et helt særligt fællesskab Læs mere
Af Anders Vistisen
19.11.18, 11:01
Det er slut med dansk selvbestemmelse over danske velfærdsydelser. Bliver i stedet styret fra Bruxelles. Læs mere
Af Nauja Lynge
19.11.18, 07:26
Det sker formodentlig, for at kinesisk mineprojekt kan omgås Unesco-regler. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
18.11.18, 18:25
Vores politikere kender godt til problemerne, men de er ramt af en infantil frygt for at blive upopulær iblandt de pæne og virkelighedsfjerne i EU, men også herhjemme. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.11.18, 16:08
Hvorfor Macron og Merkel er livsfarlige for Europa Læs mere
Af Nauja Lynge
18.11.18, 14:21
Menneskerettigheder er en menneskeskabt konstruktion, som ikke er tilpasset nutidens udfordringer. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her