Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Drop 1. maj som fridag

De fleste holder bare fri og skænker hverken Marx, Engels eller Anders Bondo Christensen mange tanker.

Utallige institutioner og kontorer holder lukket 1. maj, navnligt indenfor det offentlige. Tilmed er foråret nærmest i forvejen tæppebombet med helligdage. I år er der endda mange som holder fri dagen før 1. maj, da det er en indeklemt arbejdsdag imellem alle fridagene.

Ikke alle har fri 1. maj, men så snart skoler eller daginstitutioner holder lukket, så går det meste af samfundet i stå. Min egen kommune, Københavns Kommune, holder sig bestemt heller ikke tilbage. Her er skolerne lukket 1. maj.

Jeg har ikke det fjerneste imod, at arbejderbevægelsen fejrer sig selv med røde faner og lunkne dåseøl i Fælledparken, men det kan altså ikke retfærdiggøre en fridag. Det er alligevel de færreste som møder op til 1. maj-talerne. De fleste holder i stedet bare fri og skænker hverken Marx, Engels eller Anders Bondo Christensen mange tanker.

Arbejdernes Internationale Kampdag er forbeholdt de røde partier. Det er en fridag som grundlæggende bygger på konflikt og ikke samling, således som årets helligdage. Det er så at sige en lukket fest, hvilket med jævne mellemrum kommer til udtryk, når bestemte partier bliver nægtet deltage i 1. maj-fejringen i Fælledparken. Senest var der balladen omkring, hvorvidt Alternativet måtte deltage.

Samtidig må man spørge sig selv om det fortsat er relevant, at holde en dag fri for at fejre den røde del af fagbevægelsen. I dag er der en stor del af danskerne som er fagligt organiseret, men i en af de fagforeninger, der ikke er velkomne 1. maj, eksempelvis Krifa. Arbejdsmarkedet, og den måde hvorpå vi organiserer os har ændret sig, men når det gælder 1. maj, så står tiden åbenbart stille.

Det er derfor på tide med et serviceeftersyn af forårets mange helligdage og her ligger det lige for at droppe 1. maj. Det er ikke rimeligt, at samfundet går delvist i stå, fordi en del af de danske fagforeninger skal fejre sig selv.

Opdateret

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
23.07.19, 17:08
Det må man håbe for briternes og vores skyld. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
20.07.19, 18:56
Jeg trækker mig fra den offentlige debat. Voldsmanden vinder. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.07.19, 01:42
Grønlandske familier fik hjælp fra danske frivillige, da flodbølgen ramte.  Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.07.19, 12:24
Integrationsministeren skal have ros for at stå fast. Jeg udtrykker et lønligt håb om, at ministeren i fremtiden holder fast i, at han ikke udtaler sig om fakta, han ikke kender, og konsekvenser, han ikke har gennemtænkt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.07.19, 16:09
Det midlertidigt besatte område er heldigvis en lise for sjælen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.07.19, 21:38
Under 1 af 10 muslimske indvandrere bliver integreret. Læs mere
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere