Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Drop 1. maj som fridag

De fleste holder bare fri og skænker hverken Marx, Engels eller Anders Bondo Christensen mange tanker.

Utallige institutioner og kontorer holder lukket 1. maj, navnligt indenfor det offentlige. Tilmed er foråret nærmest i forvejen tæppebombet med helligdage. I år er der endda mange som holder fri dagen før 1. maj, da det er en indeklemt arbejdsdag imellem alle fridagene.

Ikke alle har fri 1. maj, men så snart skoler eller daginstitutioner holder lukket, så går det meste af samfundet i stå. Min egen kommune, Københavns Kommune, holder sig bestemt heller ikke tilbage. Her er skolerne lukket 1. maj.

Jeg har ikke det fjerneste imod, at arbejderbevægelsen fejrer sig selv med røde faner og lunkne dåseøl i Fælledparken, men det kan altså ikke retfærdiggøre en fridag. Det er alligevel de færreste som møder op til 1. maj-talerne. De fleste holder i stedet bare fri og skænker hverken Marx, Engels eller Anders Bondo Christensen mange tanker.

Arbejdernes Internationale Kampdag er forbeholdt de røde partier. Det er en fridag som grundlæggende bygger på konflikt og ikke samling, således som årets helligdage. Det er så at sige en lukket fest, hvilket med jævne mellemrum kommer til udtryk, når bestemte partier bliver nægtet deltage i 1. maj-fejringen i Fælledparken. Senest var der balladen omkring, hvorvidt Alternativet måtte deltage.

Samtidig må man spørge sig selv om det fortsat er relevant, at holde en dag fri for at fejre den røde del af fagbevægelsen. I dag er der en stor del af danskerne som er fagligt organiseret, men i en af de fagforeninger, der ikke er velkomne 1. maj, eksempelvis Krifa. Arbejdsmarkedet, og den måde hvorpå vi organiserer os har ændret sig, men når det gælder 1. maj, så står tiden åbenbart stille.

Det er derfor på tide med et serviceeftersyn af forårets mange helligdage og her ligger det lige for at droppe 1. maj. Det er ikke rimeligt, at samfundet går delvist i stå, fordi en del af de danske fagforeninger skal fejre sig selv.

Opdateret

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
23.02.19, 14:20
Ironisk nok bliver Riskær manden, der tvinger danske politikere til at gøre status over 40 års “selvstændighed.” Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
22.02.19, 20:24
Fire af fem efterkommere er uintegrerede. Mindst. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
22.02.19, 16:32
Når justitsministeren ikke er villig til at beskytte befolkningen, så burde han gå. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.02.19, 14:00
Partiet mener tilsyneladende, at Danmark er et stykke hvidt papir, en blank tavle, et hotel, som alle kan tjekke ud og ind på. Læs mere
Af Anna Thygesen
22.02.19, 11:12
Skal vi ikke bare lade være med at overdrive omfanget af alle de penge, vi kan tjene på det her cykelløb. Det lyder både dumt og naivt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
22.02.19, 08:48
Ja, fordi kaos er vejen frem. Læs mere
Af Louis Jacobsen
21.02.19, 15:16
Vi bør alle bakke op om Helga Mathiassen. Læs mere
Af Jan E Jørgensen
21.02.19, 14:41
Lad os give ordet til Pet Shop Boys og Barack Obama. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.02.19, 10:31
Skraldespandsmodellen er et af nyere tids værste eksperimenter, hvor man gambler med skrøbelige mennesker i et kollektivt narrespil, som udspiller sig helt ind i hjertet af Folketinget. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her