Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det russiske præsidentvalg sætter en tyk streg under, at Rusland er en bøllestat

Der bør indføres flere målrettede sanktioner mod Putins indercirkel.

Dagens præsidentvalg er en ren formalitet. Den eneste seriøse udfordrer til Putin har ikke fået lov til at stille op, så de russiske vælgere står tilbage med Putin eller en række kandidater, som er så skøre eller ukendte, at Putin er at foretrække.

Der er dog en forskel denne gang, eftersom der er en reel og seriøs opponent mod Putin. Bloggeren Alexei Navalny fører kampagne, som om han stiller op. Han har tiltrukket i tusindvis af unge mennesker i sit følge, og det er lykkedes at oprette kampagnekontorer over hele Rusland – fra Kaliningrad i vest til Vladivostok i øst. Med en kendskabsgrad i befolkningen på omkring 50 pct. er han den russiske oppositions bedste bud på en frontfigur med gennemslagskraft. Han ville sikkert ikke kunne vinde over Putin, men ville være i stand til at give Putin reel modstand. Hvis Navalny havde været på stemmesedlen, så ville det have ”lignet en kamp mellem to præsidentkandidater”, som en russisk oppositionspolitiker udtrykker det over for mig under mit besøg i Rusland for nylig.

Reel konkurrence er et fænomen, som ikke er set siden 1996, hvor Jeltsin var lige ved at tabe til kommunisten Gennady Zyuganov. Jeltsin mere end antyder i sine erindringer, at han betjente sig af valgsvindel for at redde fædrelandet fra at falde i hænderne på kommunisterne igen.

Alexei Navalny er med andre ord det eneste håb om forandring i Rusland. Et håb, som er spinkelt, og som er let af sætte bag lås og slå.

Giftattentatet i London har understreget, hvilken form for regime Putins Rusland er, og hvorfor det er i den frie verdens interesse, at der sker forandringer i Rusland.

Man kan naturligvis vælge som Marie Krarup (DF) at skyde alle Putins dårligdomme hen med, at ”russerne ønsker en autoritær leder”. Det store flertal af russere ønsker ganske givet en stærk præsident, men det er ikke ensbetydende med, at de ønsker en præsident og en elite, som stjæler med arme og ben, og som er hævet over loven. Det er netop det, der er tilfældet i dagens Rusland. Korruptionen er åbenlys og i et omfang, som vi dårligt kan forestille os. Domstolene dømmer ikke ud fra lovgivning, men tjener i stedet den stærkes ret.

Under mit ophold i Moskva havde jeg en samtale med den kendte menneskerettighedsforkæmper Svetlana Gannushkina, der har været i spil til Nobels Fredspris. Hun kunne berette om utallige tilfælde af fabrikerede retssager, hvor menneskerettighedsaktivister sættes i fængsel for opdigtede forbrydelser, typisk besiddelse af narkotika. Seneste eksempel er lederen af Memorial i Tjetjenien, Oyub Titiev, som blev anholdt i sidste år og fortsat sidder fængslet. Det er hjerteskærende historier, som får det til at løbe koldt ned ad ryggen på en. Det er sådan et system, Putin har skabt.

Vi kan vælge den "Krarupske" forklaring, om at russerne selv ønsker det på den måde, eller vi kan grave et spadestik dybere og konstatere, at det også rammer os selv i EU og dermed også Danmark. Det er helt og aldeles uacceptabelt, at Rusland udfører politiske mord i London. Antallet vil givetvis vise sig at være endnu højere, efter at det seneste angreb har sat gang i fornyet efterforskning af en lang række mystiske dødsfald blandt eksilrussere.

Putins Rusland formår ikke at holde brutaliteten inden for landets egne grænser. Hvis vi vil beholde både vores moral og hæderlighed, så skal vi sige kontant fra over for Rusland. Det er der belejligvis en række muligheder for inden for nærmeste fremtid. Eksempelvis kan Vestens ledere afholde sig fra at lykønske Putin med valgsejreren – alt den stund at der ikke har været et reelt valg, ligger det lige til højrebenet. VM i fodbold er ligeledes en lejlighed til at protestere ved slet og ret at blive væk fra officielt hold. Endelig bør vi lytte til de russiske oppositionspolitikere og menneskerettighedsforkæmpere, som benytter enhver lejlighed til at tale for flere målrettede sanktioner. Det vil sige sanktioner målrettet personer i og omkring Kreml. Det kan være indefrysning af værdier i vestlige banker, konfiskation af fast ejendom og indrejseforbud. Det vil gøre rigtig ondt på Putins stenrige omgangskreds.


 

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.