Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Putinvalg i Rusland

Uden bøllemetoderne var der ingen Putin

Det kræver mod at demonstrere i Moskva. En lille forsamling demonstrer foran Statsdumaen, det russiske parlament. Et parlamentsmedlem har været lidt for nærgående overfor en assistent, hvilket er genstand for protesten. Der står kun en lille håndfuld personer med en enkelt plakat. Alligevel har de russiske myndigheder valgt det helt store udtræk for at imødegå de formastelige demonstranter. Politiet er tilstede, to personer der helt tydeligt er fra efterretningstjenesten FSB er der også. Endelig har en håndfuld provokatører opsøgt demonstrationen for at opildne til slagsmål. Sådan er vilkårene i Rusland, hvor selv den mindste regeringskritiske protest bliver mødt med betjente og tæsk.

Rusland går til valg om en uge, men når man nævner valget, så trækker de fleste på smilebåndet. ”Vi ved jo hvem der vinder” - lyder det samstemmende. Præsidentvalget følger samme mønster som tidligere valg. De eneste, der har fået lov til at stille op imod Putin, er så obskure eller ukendte, at de ikke udgør nogen som helst trussel.

Operationen er faktisk lykkedes så godt, at problemet nu er at valgdeltagelsen kan blive meget lav, og det vil naturligvis ikke se så pænt ud. Derfor er der over hele Rusland opsat enormt mange reklamer med opfordringer til at stemme. Selv på indenrigsflyet mellem Ufa og Kazan tager stewarden ordet for at opfordre til at man stemmer. Flyselskabet er kontrolleret af en oligark tæt på Putin, så det er ikke så overraskende. Noget for noget. 

Taler man med personer der kender systemet, så er de overbeviste om, at valgdeltagelsen og resultatet bliver præcist sådan som Kreml ønsker det. Det findes der metoder til, og det er prøvet før.

I Ufa, i det olierige og delvist muslimske Bashkotostan, pryder de samme plakater indfaldsvejene. Ved siden af en nybygget moske bekendtgør et kæmpe billede af Putin at ”Ufa er for et stærkt Rusland”. Umiddelbart lyder det som et uoriginalt slogan, men det er dybere end som så. Tidligere lovede Putin forbedringer af levestandarden, hvilket han også leverede på. Russerne har aldrig levet bedre end under Putin. Der skal heller ikke så meget til, men i Rusland kan man let gå fra slemt til værre, så det er trods alt en bedrift. Den udvikling er nu stoppet, russerne oplever ikke længere en højere levestandard, tværtimod. Lønninger er blevet udhulet og statskassen er tømt for penge. Derfor må der langes andre slagtilbud over disken, hvis Putin vil bevare opbakning i befolkningen. Her er der for Putin heldigvis et stort bagkatalog at trække på.

I stedet for at tale til pengepungen taler Putin nu til russernes patriotisme. En agressiv partiotisme vel og mærke. Det sker ved at puste nyt liv i gamle spøgelser. Eksempelvis, at Rusland er omringet af fjender, hvorfor der er brug for en stærk leder. Ligeledes er det et udbredt synspunkt at godt nok er levestandarden faldet, men ”vi har fået Krim tilbage”. Euforien over Krim er dog ved at forsvinde, så der må flere velkendte og berygtede kaniner op af hatten. Den aggressiv retorik mod Vesten har vist sig at være et særdeles effektivt våben for Putin. Det skyldes, at den trækker på en mangeårig tradition og derfor er det en mekanisme som let kan aktiveres, når der er brug for det. Det er med til at sikre Putin stor opbakning, men det skal også ses i lyset af, at der ikke er nogle andre alternativer at stemme på. Dermed er de fleste vælgere overladt til at stemme på Putin.

Det er trist for Rusland, men det udfordrer samtidig EU og dermed også Danmark. Vi er nødt til at forholde os til Rusland. Det letteste er naturligvis at lukke øjnene for hvad der sker i Rusland, og i stedet søge samarbejde med Rusland. Vælger vi den løsning, så legitimerer vi Putins bøllemetoder og tillader dermed at Rusland intimiderer nabolandene. Det er netop dét som er en vigtig del af Putins formel til at beholde magten: Uden bøllemetoderne var der ingen Putin. Der er ingen løsning blot at lukke øjnene, for så kommer vi også selv til at ligge under for et regime, der kun anerkender den stærkes ret.

Det genfødte stærke Rusland er ikke respekteret på grund af beundring, men på grund af frygt, som en af mine samtalepartnere i Moskva udtrykte det.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Signe Munk
16.03.18, 17:00
En nedskæring på 700 mio. er et økonomisk cirkelspark til DR med store konsekvenser for dansk kultur. Læs mere
Af Christina Egelund
16.03.18, 16:54
Det er faldet mange for brystet, at Liberal Alliance i øjeblikket kører en stor udendørs kampagne i København med teksten: ”Ingen kæmper hårdere for billigere biler. Indtil nu er en VW Passat blevet 104.800 kroner billigere.” Læs mere
Af Rune Lund
16.03.18, 15:20
Regeringen og Dansk Folkepartis model til afskaffelse af medielicensen og massive besparelser af DR på 20 procent vil kunne bringe dansksprogede programmer i fare. Og den skatteløsning, der er foreslået, er socialt skæv. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.03.18, 11:18
I Bulgarien har staten sørget for, at befolkningen kan forstå deres skat. Læs mere
Af Mikael Jalving
16.03.18, 10:49
Ungdomsoprørerne gav sig selv og hinanden noget nyt at tro på og udleve i stedet for gammeldags normer. Herunder pædofili. Læs mere
Af Signe Munk
16.03.18, 10:35
Over 50% af danskerne er overvægtige. Der skal nye tiltag til, men det er ikke flere sundhedskampagner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
15.03.18, 18:24
Danmarks største kommune fifler og skærer til for at på pengene til at passe. Læs mere
Af Gitte Seeberg
15.03.18, 09:41
Når selv det politiske etablissement med tidligere anstændige partier som Venstre, Konservative og Socialdemokratiet nu går i front og slår den hårde tone an, ja så kan man dårligt bebrejde almindelige mennesker i at følge trop. Læs mere
Af Erik Winther Paisley
14.03.18, 16:32
Det er meget fint, at regeringen skærer 20 procent af DRs budget, og antageligvis vil nedstemme forslag, der skal tæmme de onde udenlandske medier, men det går ikke vidt nok. Vi skal gøre op med idéen om, at det offentlige skal stable en alternativ massekultur på benene.  Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
14.03.18, 15:03
Med kager og hårde ord fremstiller Støjberg sig selv som udlændingepolitikkens Chuck Norris. En af mærkesagerne er udvisning af kriminelle udlændinge. Sandheden er, at ministeren har fejlet i kampen for at få flere kriminelle udvist. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her