Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vælgerlede er det største tabu i dansk politik

Sociale medier er med til at øge vælgerleden blandt folkevalgte.

Hele tiden kan vi læse om, at politikerleden stiger. Indtil videre er jeg ikke stødt på nogen, som har omtalt det modsatte fænomen, nemlig vælgerlede. Ikke desto mindre, så er jeg helt sikker på, at det er ganske udbredt. Og med god grund.

Vælgerlede er måske at sætte det lidt på spidsen, men den måde der bliver talt til politikere og om politikere, er et problem for demokratiet. Tag blot den ophedede debat om eftervederlag for borgmestre, hvor Enhedslistens tidligere teknik- og miljøborgmester i København Morten Kabell bliver trukket igennem sølet.

Det er ikke just en reklame for at engagere sig politisk, for hvem i alverden har lyst til sådan en omgang, blot fordi man modtager den løn, man er berettiget til?

I samme boldgade fyldte sagen om Anna Mee Allerslevs bryllup. Det er ikke rimeligt, at man gratis kan holde fest på Rådhuset, men er det en himmelråbende uretfærdighed, som kræver borgmesterens afgang og et live pressemøde? Næppe.

Vores samfund har langt større udfordringer end den slags personsager, som er mere drevet af misundelse end indignation og journalistiske ambitioner. Eksempelvis er vores høje skattetryk, antallet af kontanthjælpsmodtagere og bandekriminalitet langt større problemer, som burde fylde mere i den offentlige debat – både ude i virkeligheden og bag skærmen. Man bliver politiker for at tage del i løsningen af den slags reelle udfordringer. Ikke for at få kastet mudder i hovedet på grund af at tillade sig den frækhed at modtage løn for sit arbejde.

Der er mange ting, der er uretfærdige her i tilværelsen, men politikeres lønninger og privilegier hører så afgjort til i småtingsafdelingen. Desværre fylder det helt enorm meget, og sociale medier får det til at fylde endnu mere. Det er ved at være sådan, at forholdet mellem vælger og folkevalgt ikke længere er et fornuftsægteskab, men et strindbergsk ægteskab.

Danmark har et af de mest åbne og demokratiske samfund i verden. Desværre er det ved at blive sat over styr, fordi den politiske debat er ved at blive så personfikseret og ubehagelig, at mange holder sig helt væk. Det betyder, at de, som kunne være dygtige politikere med noget på hjerte og brugbare erfaringer, holder sig meget langt væk. Det er et direkte resultat af vælgerleden og et problem for vores demokrati.

De fleste vælgere, jeg møder, er søde og rare. Det er nok i højere grad dem, der sidder bag skærmen, der er problemet. Kommentarer og beskeder på Facebook kan i den grad resultere i akut vælgerlede. Heldigvis findes der en mirakelkur mod vælgerlede: Tal ordentligt om og til de folkevalgte. Det burde være et oplagt nytårsløfte, at vi i 2018 ønsker at få bugt med vælgerleden, og så er jeg sikker på, at politikerleden også forsvinder i samme hug.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens-Kristian Lütken (f. 1981) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre og næstformand for Europabevægelsen. Tidligere landsformand for SILBA.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
18.01.19, 16:30
Næppe. Men man har lov til at håbe. Lad os kigge i krystalkuglen. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
18.01.19, 16:30
Folketinget har bevæget sig langt ind over dørtrinet, når det vil kriminalisere ytringer inden for hjemmets fire vægge, og der har det ikke noget at gøre. Læs mere
Af Nauja Lynge
18.01.19, 11:44
Journalister bør bore mere i, hvor lægerne sjæles fra.   Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.01.19, 20:29
Blablabla, økonomi, blablabla Læs mere
Af Casper Hedegaard
17.01.19, 19:21
Sådan lød det fra min politiske kollega fra Nordsjælland, da vi drøftede kommunalbudget for 2019. Er det retfærdigt, at der er kommuner, der har så mange penge, at de ikke kan nå at bruge dem, hvor andre kommuner må lukke børnehaver og skoler? Læs mere
Af Signe Munk
17.01.19, 17:04
Vi risikerer reformlammelse i hele vores sundhedsvæsen. Og det er virkelig det sidste, vi har brug for. Læs mere
Af Naser Khader
17.01.19, 16:30
Vi må aldrig lade vitale dele af vores samfund være afhængige af ikkedemokratiske stater og interesser, selv om der kan være en kortsigtet økonomisk gevinst. Læs mere
Af Rune Lund
17.01.19, 13:28
Der er mere centralisering, privatisering og ulighed i sundhed på vej, hvis regeringen kommer igennem med sin reform. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.01.19, 09:37
En befrielse, at akademikere kan skrive så gennemført fornuftigt. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her