Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Velfærd til en gruppe sikrer politikernes genvalg

Vælgergruppe til salg for almene boliger, men det sker på bekostning af flertallet.

Jeg har mange gange skrevet om boligpolitik i Danmark, da netop dette emne ligger mig meget på sinde. Jeg ser ikke, at det er statens opgave at udbyde velfærdsydelser til enkeltgrupper. På samme vis ser jeg heller ikke, at det offentlige kun skal tilbyde hospitaler til tjenestemænd.

De almene boliger tilhører - på lige fod med tjenestemænd - sidste århundrede. Der findes som nævnt i indledningen to slags velfærd:

  1. Universel velfærd; som eksempelvis vores sygehuse, infrastruktur og folkeskolen. Altså velfærd, som vi alle har direkte adgang.
  2. Den anden type velfærd er den, folk har behov for i en kortere eller længere periode herunder eksempelvis kontanthjælp, dagpenge og børnepenge.

Og så er der den modbydelige afart af nummer 2; velfærd til en lukket gruppe.

Det er det almene boligparadoks. Københavns Kommune praler af, at de bygger velfærd til 25 % af befolkningen, når der udvikles nye boligområder, men er det virkelig noget at prale af, at det offentlige kun vil ”hjælpe” 25 % af borgerne? 

Tænk, hvis det samme var gældende for folkeskolerne, og at 75 % af forældrene skulle indskrive deres børn i private skoler i stedet og betale herfor. Man kunne forsvare det almene boligidioti, hvis man kun gav det til en særlig udsat gruppe, men nej, det er til en lukket skare af folk, som enten har stået på venteliste i årtier eller har immigreret til Danmark.

Enhedslisten melder heldigvis klart ud og siger, at 25 % er alt for lidt. Det må man have respekt for, det kan ikke være det offentliges opgave at bygge velfærd til en lille lukket gruppe.

I København nærmer det sig det komiske; Her har vi pensionskasseejede ejendomme liggende klods op ad almene boliger. Lejerne i lejlighederne, som er ejet af pensionskasserne, får ikke statstilskud, men det gør naboejendommen. Er det fair? Ikke i min bog.

Jeg ser intet galt i flere byggerier, men jeg kan ikke lide tanken om, at almindelige borgere skal betale skat for, at en lukket gruppe bor billigere end resten af befolkningen. Især ikke når dem i almene boliger som udgangspunkt ikke er mere lidende end andre; de er almindelige borgere, som sidder på billige lejligheder ned til Københavns kanaler. Til nød kunne man forsvare det med, at man kun måtte bo eksempelvis 5 år i en almen bolig, men nej, så hellere bo næsten gratis på andres bekostning.

Det er evident, at der er flertal for røde politikere blandt beboerne i almene boliger. Og heldigvis for de røde politikere har de set skriften på væggen og luret, at det skaffer genvalg med flere almene boliger.

Denne type for bestikkelse til en enkelt vælgergruppe bør får ens tanker hen på et diktatur i Afrika, og ikke for det bedre. Jeg ser gerne, at staten ikke forfordeler velfærd blandt befolkningsgrupper. Jeg ser helst, at vi alle har lige rettigheder til velfærden.  Ligeledes skal vi danskere ikke være forskrækkede af det almindelige marked; vi har heller ikke statsstøttede dagligvarebutikker. Vi skal helt tilbage til Sovjetunionen, hvis vi skal have statsstøtte i den grad, som vi for nærværende ser i København.

Lad det private marked sejre og gør prisen billigere ved at sørge for, at private udviklere får lov til at bygge, så priserne kan holdes nede.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens Kindberg (f. 1982) er iværksætter, selvstændig og erhvervsmand. Han er cand.merc i Finansiering og Regnskab og har siden teenagealderen oprettet og udviklet flere forskellige forretninger og driver nu flere firmaer i ind- og udland. Dette er bl.a. inden for bygge- og finansieringssektoren. Derudover har han en baggrund i finanssektoren i London, Stockholm samt København. Han ser med stor skepsis på offentligt bureaukrati og karrierepolitikere, og har en grundholdning om, at de stærke skal have frihed til at gøre Danmark rigere - uden at vi mister fokus på de svageste. Jens Kindberg er kandidat til Folketinget for Det Konservative Folkeparti.
Seneste blogs
Af Anders Vistisen
16.01.18, 10:25
Dansk Folkeparti har intet ansvar for regeringens liberale projekt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.01.18, 07:29
Den skærpede tiggerlov bør afskaffes, fordi den er et klassisk eksempel på en lovændring, der skulle få regeringen til at fremstå hurtig og handlekraftig, men ender med at være sjusket og straffe uskyldige mennesker. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.01.18, 11:28
Kære skoler, gymnasier, kirker og andre som besøger, samarbejder med eller som promoverer det iranske præstestyres moske, I skal vide at over tyve unge mennesker for nyligt har mistet livet i Iran, alene fordi de gik på gaden og ytrede sig imod netop samme præstestyre. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.01.18, 20:50
Vi kommer ikke uden om det, så hvorfor ikke begynde med det samme? Læs mere
Af Mikael Jalving
13.01.18, 18:53
Da Berlinmuren væltede og Sovjetunionen sank i grus, blev den revolutionære venstrefløj frisat snarere end besejret. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
13.01.18, 13:23
De borgerlige partier på Christiansborg har desværre opgivet den borgerlige værdikamp, og opgaven ligger nu alene hos Nye Borgerlige. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.01.18, 23:25
Det er ikke værdigt at se kvinder behandle mænd som uartige og uintelligente børn, og det er ikke værdigt at se mænd dukke nakken og lade sig jagte rundt i manegen. Læs mere
Af Naser Khader
12.01.18, 09:54
Jeg ved ikke, om Poul Madsen, Özlem Cekic og andre, der mener, vi selv er ude om det, har gjort sig tanker om, hvordan det ville være at skulle forsikre sine børn, når man går ud af døren, at man nok skal komme hjem igen - fordi de frygter, at dem, der hader deres far, lykkes med at udføre de trusler, de fremsætter? Læs mere
Af Eva Kjer Hansen
11.01.18, 12:33
Ved dåb bliver der pjasket lidt vand i hovedet på barnet, ved omskæring bliver forhuden skåret af. Forskellen er enorm. Læs mere
Af Signe Munk
10.01.18, 15:27
Det er dybt uansvarligt, at Özlem Cekic i en ny bog til skoleelever skøjter henover debatten om omskæring af drenge. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her