*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvem skal betale - sosu-hjælperen eller direktøren?

Danmarks rigeste 1 pct. betaler hele gildet

Den seneste undersøgelse fra CEPOS viser, at ”en gennemsnitlig person i top 1 pct. betaler 1,6 mio. kr. i skatter og afgifter, svarende til finansieringen af knap 3 offentligt ansatte. Top 1 pct.s skatteandel er den højeste i ca. 25 år. Ser man på perioden fra 2001, er top 1 pct.s skatteandel vokset fra 7,5 pct. til 9,7 pct. i 2015”.

Altså, at 10 % af de samlede indkrævede skatter kommer fra 1 % af befolkningen er ikke så underligt igen. Jeg kan faktisk godt acceptere, at de rige betaler mest i kroner og ører. Den rigeste del af befolkningen har også den højeste indtægt, så selvom vi havde en flad skattestruktur på 33 %, som Det Konservative Folkeparti ønsker, vil den rigeste befolkningsgruppe stadig bidrage med mest. Det tror jeg egentlig også godt, at CEPOS kan stå inde for.

Det, som jeg derimod har svært ved at forstå, er venstrefløjen. Straks efter dagens afsløring var Arbejderbevægelsens Erhvervsråd ude at kritisere: ”Dem med de højeste indkomster har fået de allerstørste skattelettelser”. Men den rigeste 1 % betaler jo stadigvæk mest, og det ville de også gøre, selvom skattesatsen blev flad, om det så er på 33 % eller 40 %.

Tilbage til overskriften, hvem skal betale?

I min bog skal de rigeste bidrage med mest til statskassen. Men det nuværende skattetryk er både uholdbart for SOSU-hjælperen og for direktøren. Skatteniveauerne har skabt en konflikt i det danske samfund gennem de sidste mange år. Socialdemokraterne vil udjævne konflikterne i samfundet ved at sikre, at alle har præcis lige lidt. Liberalisterne derimod er helt ligeglade med sammenhængskraften. Hvis man falder, så er det bare ens eget problem. Så kunne man jo bare have arbejdet mere, hårdere og tænkt sig om i god tid forinden, som jeg har skrevet om i en tidligere blog.

I min bog har der altid været personer, som klarede sig bedre end andre. Der har altid været nogen, som stod for den store, stabile midte i samfundet – samfundsstøtterne, som jeg vil kalde dem, de hårdtarbejdende lærere og de slidsomme og udsatte politibetjente. Sygeplejerskerne på døgnvagt og alle de andre af hverdagens helte har altid været vigtige for opretholdelsen af Danmark.

Det betyder noget for sammenhængskraften. Vi betaler alle vores skatter, og de fleste danskere får også penge fra staten på månedlig basis. Vi skal have gjort op med, at det bedre kan svare sig at gå på offentlig forsørgelse fremfor at arbejde i et lavtlønsjob, for det skader sammenhængskraften i samfundet. Vi skal sikre sammenhængskraften ved at give folk ansvaret for egne midler.

Som Masha Vang udtalte til Børsen forleden: ”Jeg betaler hjertens gerne, og med stolthed, en masse skat til vores velfærdssamfund, men ønsker af princip ikke at betale topskat. Heller ikke om den så bare er 2 pct., så jeg udbetaler løn lige til topskattegrænsen. Jeg synes selv, at jeg er flittig og påpasselig, og det skal jeg ikke straffes for.” I denne henseende er Masha Vang ikke anderledes end så mange andre selvstændige, hun kan ”spekulere” i skat, og det gør mange selvstændige, men det kan direktøren eller SOSU-hjælperen ikke i samme omfang. Men Masha bidrager også, og med glæde, for hun tænker netop på velfærdssamfundet.

Jeg vil også – og heldigvis ligesom mange andre – gerne personligt bidrage til at hjælpe de svageste i vores samfund via skatten. Andre er mere fokuserede på, hvad de kan få ud af disse lettelser, som jeg gerne ser indført, og på hvad de kan få ud af statskasserne, hvis de selv i sidste ende bliver ledige. Kort sagt, skatten skal ned for at sikre sammenhængskraften.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens Kindberg (f. 1982) er iværksætter, selvstændig og erhvervsmand. Han er cand.merc i Finansiering og Regnskab og har siden teenagealderen oprettet og udviklet flere forskellige forretninger og driver nu flere firmaer i ind- og udland. Dette er bl.a. inden for bygge- og finansieringssektoren. Derudover har han en baggrund i finanssektoren i London, Stockholm samt København. Han ser med stor skepsis på offentligt bureaukrati og karrierepolitikere, og har en grundholdning om, at de stærke skal have frihed til at gøre Danmark rigere - uden at vi mister fokus på de svageste. Jens Kindberg er kandidat til Borgerrepræsentationen og til Folketinget for Det Konservative Folkeparti.
Seneste blogs
Af Rune Lund
18.12.17, 14:45
Det virker urealistisk, at ansatte længere nede i rækkerne hos politiet på egen hånd skulle have taget en beslutning om at påtage sig et stort handelsmæssigt og udenrigspolitisk ansvar. Læs mere
Af Mikael Jalving
18.12.17, 10:57
Her kommer historien om arbejderpartistaten, der afskaffede Norge for at blive en flerkulturel indvandrerstat efter amerikansk forbillede. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.12.17, 20:09
Skal vi nu skabe et land, hvor hver enkelt skal opdrages til altid at handle for egennytte og ego, hvor det altid skal en tur igennem regnebrættet, før man kan række en hånd til nogen? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.12.17, 16:11
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her