*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Folkemødet anno 2017

Skal vi ikke have folket med?

Sidder på andendagen af Folkemødet med en kop kaffe og kigger på noget af Danmarks flotteste natur, Bornholm. Bornholms magiske klipper kan ses fra havestolen, hvor jeg bor i Sandvig under dette Folkemøde. Folkemødet er i sandhed et folkemøde, og det bliver bedre, men kan blive endnu bedre.

Jeg ankom selv med DAT-flyveren fra København i går omkring middagstid, og allerede i flyveren kunne man se den ene meningsdanner/politiker efter den anden, men folk kunne der have været flere af. Jeg mødte også min kære medblogger Holger K. Nielsen, som jeg fik en kort snak med. Ved ankomsten til Rønne Lufthavn vækkede det næsten minder om mine ture til Libanon og Israel, da der stod skarpt bevæbnede betjente med våben overalt i lufthavnen. Ikke just kutyme for Bornholms Lufthavn.

Efter ankomsten til Sandvig trissede jeg en tur gennem Allinge, og der var rigtig mange mennesker, der lige skulle hilses på. Der blev uddelt en del kram til de forskellige, og der blev nydt et par glas. Spises skulle der også, og jeg kan godt se forvandlingen fra de første år, jeg var herovre, madboderne er blevet væsentligt bedre, så nu er det muligt at få andet end en ristet hotdog. Men som første gang, jeg var her for flere år siden sammen med en god ven og dennes hustru, er temaet stadig: Hvem kommer du for? Og det typiske spørgsmål er: Hvem skal du debattere imod? Folket mangler desværre stadig, om end der er folk, men mange kommer fra den samme brancheorganisation. Jeg var på Hjallerup Marked i forrige uge, og der var folket, men knap så mange DJØF’ere.

Folkemødets første fest, og sikkert også den bedste, blev holdt af Det Konservative Folkeparti lige ved siden af hovedscenen. Stemningen var høj, og det er den egentlig altid til konservative arrangementer. Stemningen er måske også lidt mere lystig end normalt, da vi alle har set den sidste måling om ministrene, og Søren Pape Poulsen ligger helt i top over landets ministre. Lidt subjektivt skrevet, så har vi også landets bedste hold. Efter festen gik turen videre til nogle af de andre barer i Allinge.

At deltage i Folkemødet fremmaner minder fra ungdomslivet i Aalborg, hvor man mødte en ny, man kendte, hver gang man gik på gågaden om eftermiddagen. Det her er ikke anderledes, om end flere løbende har deres ansigt i TV eller dagbladene.

Folkemødet anno 2022

Jeg kan godt lide Folkemødet, som det er nu, men jeg vil mene, at kommercialiseringen af folkefesten er ved at tage over. Priserne afviger ikke væsentligt fra Nyhavn, hverken på øl eller mad. Turen over er en bekostelig affære, og det er priserne på overnatning også. Hvor mange almindelige landmænd fra Sønderjylland deltager, hvor mange HK-ansatte fra Hovedstadsområdet kommer anstigende med børnene under armen? Ingen, men hvis vi skal lave lidt Hjallerup Marked over det, hvor folk kan deltage en enkelt dag og så hjem igen, så skal Folkemødet flyttes rundt.

Folkemødet til folket

Jeg synes, det er sundt at flytte begivenhederne rundt, så politikere, NGO’ere og brancheorganisationer kommer rundt til alle kanter af Danmark. Men nok mest især fordi, vi skal lade Folkemødet komme til folket.

Jeg har tænkt over to muligheder:

En turnusordning mellem fx. Bornholm, Tåsinge, Als, Rømø/Fanø, Samsø og Mors. Alle 7 øer byder på karakteristika og virkelig flot natur. De forskellige steder ville kunne give flere lokale kulinariske oplevelser, og man ville få flyttet demokratiets fest rundt, så flere i befolkningen ville opleve, at demokratifesten kommer forbi deres hverdag.

Den anden løsning kunne være en søgeordning, som vi kender det fra DGI’s Landsstævne. Byer/egne søger om at få tildelt Folkemødet. Dette kunne ske ved at lave en regel om, at afholdelsen af Folkemødet skulle ske skiftevis i en af landets regioner.

De, som primært vil være mod disse to ordninger, er selvfølgelig politikere, Bornholms ditto, brancheorganisationer og NGO’er, der nu har et udgangspunkt i Bornholm. Der er stordriftsfordele, når man kan forhandle aftaler 5 år i forvejen. Jeg medgiver, at Pilekroen er rigtig hyggelig, men jeg ved, der findes andre hyggelige kroer rundt omkring i landet.

Når alt kommer til alt, er Folkemødet et setup, som sagtens kunne etableres andre steder end i Allinge. For mig er det vigtigt, at vi bringer demokratiets fest ud, så de fleste danskere kan tage del i den uden at skulle hive tusindvis af kroner op af lommen. Politikere, journalister og resten af festen skal nok flytte med, uagtet hvad de siger.

Nå, jeg håber vi ses på Folkemødet på Bornholm i 2018.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens Kindberg (f. 1982) er iværksætter, selvstændig og erhvervsmand. Han er cand.merc i Finansiering og Regnskab og har siden teenagealderen oprettet og udviklet flere forskellige forretninger og driver nu flere firmaer i ind- og udland. Dette er bl.a. inden for bygge- og finansieringssektoren. Derudover har han en baggrund i finanssektoren i London, Stockholm samt København. Han ser med stor skepsis på offentligt bureaukrati og karrierepolitikere, og har en grundholdning om, at de stærke skal have frihed til at gøre Danmark rigere - uden at vi mister fokus på de svageste. Jens Kindberg er kandidat til Borgerrepræsentationen og til Folketinget for Det Konservative Folkeparti.
Seneste blogs
Af Christian Rabjerg Madsen
12.12.17, 19:57
Efter Sophie Løhdes angreb på offentlige ansattes løn skylder regeringen svar på, om det er SOSU’en eller sygeplejersken, der får for meget i løn. Læs mere
Af Siddik Lausten
12.12.17, 18:30
Hvad med at krydstjekke med vælgerne, om LA har opbakning til igen at gamble med den danske velfærd? Læs mere
Af Anders Vistisen
12.12.17, 10:54
I denne juletid bør der i en verden, som plages af nød, elendighed, vold og terror, også være plads til at sætte fokus på lyspunkterne. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
11.12.17, 18:33
Hvis de seneste dages politiske teater var fiktion, ville kaosscenerne fra Finans- og Statsministeriet være kanon underholdning. Desværre er de kaotiske forhandlinger mellem regeringen og Dansk Folkeparti benhård virkelighed, og første akt har allerede gjort Danmark fattigere. Læs mere
Af Annika Smith
11.12.17, 09:18
Så får den en pause fra torturen og slipper for at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg Læs mere
Af Harun Demirtas
10.12.17, 22:50
Politikerne har skabt et system, hvor man som offentligt ansat bliver opdraget til at opfatte sig i en konkurrence, indtil det går op for en, kampen man kæmper, aldrig kan vindes. For man kan ikke konkurrere eller være i krig mod sig selv. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.17, 20:33
EU-modstandere har kun gavn af de tyske socialdemokraters formand. Læs mere
Af Josephine Fock
10.12.17, 15:21
Menneskerettighederne skældes ud fra mange sider disse dage. Nogen vil have dem udskrevet af dansk lov, andre vil udfordre eller reformere dem. I dag fylder FN’s menneskerettighedserklæring 69 år. Jeg vil gerne sige tillykke. Og tak. Jeg ser frem til mange år med dem endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
10.12.17, 14:28
For alle vore fremtidsfanatikere og teknologifreaks kan det kundgøres så kort, at budskabet måske trænger ind: Historien er ikke død, den sover bare. Læs mere
Af Erik Winther Paisley
10.12.17, 13:31
Foreløbig aftale eller ej, gruer jeg for, hvordan Brexit vil udarte sig. For Europa, altså. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her