Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Den økologiske forretning

Økologi er en af de få succeser i landbruget - så lad os dog få noget mere

Dette er en opfølgningsblog på min sidste landbrugsblog, som omhandlede krisen hos landmændene.

Flere og flere økologiske varer bliver lagt i indkøbskurven. Og i modsætning til i halvfemserne bliver der ikke længere kigget skævt til os eller tænkt: ”Øko-flipper”, når vi f.eks. vælger den økologiske svinefars frem for den konventionelle.

Vi har alle vores årsager til at vælge økologiske varer. Det kan være de færre tilsætningsstoffer, den bedre dyrevelfærd, eller at økologien giver renere drikkevand og mindre sprøjtegift i den danske undergrund.

Det bliver ofte påpeget, at de økologiske landbrug stadig ikke kan producere lige så effektivt som konventionelt landbrug, og at økologiske landbrug derfor i mange år vil være dyrere end konventionelle. Det er rigtigt. Men erfaringerne viser også, at forbrugerne er villige til at betale en højere pris. Og det mindre udbytte kan opvejes af et større fokus på fødevarernes kvalitative kvaliteter end på de kvantitative kvaliteter. Det hænger også fint sammen med, at vores landbrug er blevet så lille en størrelse, at vi ikke længere udelukkende kan indstille os på efterspørgslen i Japan. Vi skal også fokusere på, hvad vi selv ønsker at få serveret.

Prioriteter og forventninger

Vi skal også være ærlige og erkende, at mange af vore økologiske frugter og grønsager er langt dyrere på co2-kontoen end tilsvarende ikke-økologiske varer. Danske økologiske tomater forurener f.eks. 11 gange så meget som ikke-økologiske spanske tomater. Umiddelbart burde vi derfor konkludere, at danske økologiske frugter og grøntsager er noget skidt. Sådan ser jeg det ikke. Problemet hænger sammen med den måde, vi prioriterer på og med vores forventninger.

Vi forventer at kunne købe jordbær i december, friske tomater i februar, osv. I min bog handler en del af den økologiske tankegang også om at tilpasse sine madvaner til årstiderne. Personligt mener jeg ikke, at en tomat produceret i et dansk drivhus giver mening. Producér tomater der, hvor der bør produceres tomater, og lad så Danmark producere de frugter og grøntsager, der giver mening her i landet. F.eks. kartofler, kål, æbler og pærer.

Endeligt er det også korrekt, at økologiske landbrug ikke giver mere natur eller mere biodiversitet. Hvis det er det, man ønsker, er der kun en vej at gå: At nedbringe det samlede landbrugsareal.

Vælg de løsninger, der ligger lige for

I dag er over 60 procent af den danske muld på en eller andet måde dyrket. Som jeg tidligere har skrevet om, er dette kæmpe areal stadig ikke nok til give overskud til dansk landbrug. Et landbrug, hvor vi i mange år har betalt en høj pris i form af gylle og andre ubehageligheder og nu kan se, at arbejdspladserne bliver eksporteret til Tyskland og Polen. Det giver ganske enkelt ikke mening, at et landbrug, som optager over halvdelen af Danmarks areal ikke vil forarbejde produkterne her i landet. 

Fra landbruget har holdningen i mange år været, at løsningen er mindre krav og en udvidelse af gårdene. Hvis det var rigtig, at flere pesticider og mere kvælstof ville sikre landbruget og de danske arbejdspladser, kan man jo undre sig over, at de økologiske virksomheder er dem, der generelt klarer sig bedst i landbruget. Økologi skaber et sundere og bedre landbrug, så hvorfor ikke starte med at omlægge mere af det konventionelle landbrug til noget, der rent faktisk virker: Økologiske landbrug.

Vi skal som samfund turde stå ved, hvad vi vil have. En ting er rene råvarer, en anden er sunde virksomheder. Endvidere har vi også et moralsk ansvar. Et ansvar for, at vi altid bør forsøge at gøre det bedre og mere bæredygtigt end tidligere.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens Kindberg (f. 1982) er iværksætter, selvstændig og erhvervsmand. Han er cand.merc i Finansiering og Regnskab og har siden teenagealderen oprettet og udviklet flere forskellige forretninger og driver nu flere firmaer i ind- og udland. Dette er bl.a. inden for bygge- og finansieringssektoren. Derudover har han en baggrund i finanssektoren i London, Stockholm samt København. Han ser med stor skepsis på offentligt bureaukrati og karrierepolitikere, og har en grundholdning om, at de stærke skal have frihed til at gøre Danmark rigere - uden at vi mister fokus på de svageste. Jens Kindberg er førstesuppleant til Københavns Borgerrepræsentation for Det Konservative Folkeparti
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
13.11.18, 15:38
Prisen for dansk berøringsangst betales af mindretal og udsatte borgere. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.11.18, 10:38
Nye tal og undersøgelser må få herboende muslimer til at stille sig selv dette spørgsmål og forsøge at nå frem til et svar. Helst så højt, at vi alle kan blive klogere. Læs mere
Af Anders Vistisen
12.11.18, 10:10
Cirkus Venstre slår til igen. Nu skal vi med i bankunionen for at bekæmpe hvidvask og udbyttesvindel. Det har bare intet med hinanden at gøre. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
12.11.18, 08:55
Hvorfor skal der altid en journalist til at styre den politiske samtale? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.11.18, 00:25
Kun EU kan løse migrationsudfordringerne Læs mere
Af Mikael Jalving
11.11.18, 06:35
Det er, som om jorden er blevet flad. Vrangforestillingen skyldes især liberalister og marxister. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.11.18, 15:15
Det gør forhåbentlig ingen, og så udtræder Italien af euroen. Læs mere
Af Casper Hedegaard
10.11.18, 10:05
Blogindlæg om, hvordan udbetalingen af de 111 mio. kr. i socialstyrelsen kan være udtryk for en uheldig tendens, der gør staten sårbar for svindel. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
10.11.18, 09:59
Røde Kors har ondt i moralen. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her