Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Stop salget af gasnettet

Infrastrukturen hører hjemme i staten og ikke i Goldmann Sachs.

Hvorfor overvejer staten, at sælge gasnettet? Der er ikke et kæmpe underskud på vej. Som økonom fra Aalborg Universitet formulerer det ”Med et nyt ejerskab, lige før gælden er afviklet i 2023, vil man kunne åbne for, at forbrugerne skal betale for gasnettet en gang til”  Gasnettet er det helt forkerte sted at privatisere. Vi bør privatisere serviceydelser, men ikke selve infrastrukturen i Danmark.

Det virker måske ikke logisk, at en af Det Konservative Folkepartis folketingskandidater i hovedstaden taler imod dette. Men det er min grundholdning. Jeg er modstander af, at infrastrukturen privatiseres. Det må være statens opgave at drive ledningsnettet som EnergiNet i stor udstrækning gør i dag. Det, der i sagens natur sagtens kan privatiseres, er selve forsyningen af strøm og gas. Dette marked er allerede også liberaliseret og der er flere private virksomheder, såsom Nettopower, Naturenergi m.v. Her skal de private kunne drive det alene – på statens net.

Ligeledes med BaneDanmark og DSB, hvor jeg personligt mener, at DSB burde være solgt for længst. Men lad for guds skyld staten beholder skinnerne i BaneDanmark. Vi har jo heller ikke solgt vores motorveje endnu, dem ser jeg også gerne på statens hænder. Men busserne, som kører på vejene, er mange steder (og kunne være det endnu flere steder) privat drevet. Der er ingen grund til, at staten driver privat virksomhed – blot man har styr på infrastrukturen.

Når de almindelige borgere allerede en gang har betalt for etableringen og udbygningen af ledningsnettet giver det jo ikke mening at sælge det til højstbydende selskab.

Meget simplificeret skyldes det, at det købende selskab skal forrente de penge ledningsnettet koster at købe og de penge kan de kun tjene et sted – hos kunderne. Kunderne har allerede betalt for etableringen en gang. Ligeledes er det jo heller ikke fordi, at de almindelige borgere får købsprisen sat ind på lønkontoen ved salget. Desværre har politikerne ikke for vane at sætte skatten ned, når de sælger fra. Ellers var der mere ræson i det.

Hvad ville der ske, hvis den ”måske” kommende ejer dagen efter solgte selskabet til Goldmann Sachs eller et russisk statsselskab. Ikke, at der er noget galt i at de nævnte driver virksomhed i Danmark, men tror politikerne virkelig, at størstedelen af den danske befolkning ville ønske det?

Da TDC blev privatiseret, blev kobberledninger også solgt med, TDC har siden været igennem flere ejerestrukturer og nu tilbage på fondsbørsen. Men det har været forbi kapitalfonde og amerikansk ejerskab.

Når først ledninger er på private hænder, kommer de aldrig tilbage igen. Lige præcis derfor er jeg modstander af salget af infrastrukturen. Jeg kan ikke spå 100 år ude i fremtiden og det kan de politikere på Christiansborg så sandelig heller ikke.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jens Kindberg (f. 1982) er iværksætter, selvstændig, erhvervsmand og folketingskandidat (K). Han er cand.merc i Finansiering og Regnskab og har siden teenagealderen oprettet og udviklet flere forskellige forretninger og driver nu flere firmaer i ind- og udland. Dette er bl.a. inden for bygge- og finansieringssektoren. Derudover har han en baggrund i finanssektoren i London, Stockholm samt København. Han ser med stor skepsis på offentligt bureaukrati og karrierepolitikere, og har en grundholdning om, at de stærke skal have frihed til at gøre Danmark rigere - uden at vi mister fokus på de svageste. Jens Kindberg er førstesuppleant til Københavns Borgerrepræsentation for Det Konservative Folkeparti
Seneste blogs
Af Sonja Mikkelsen
21.05.19, 10:16
Fra 2.637 folkevalgte ansvarlige for sundhed til 0 med et pennestrøg. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.05.19, 14:40
Lars Løkkes utilgivelige svigt i de sidste fire år vil komme til at stå som en skamplet i Danmarks historie. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.05.19, 06:00
De siger, de kæmper mod had og intolerance. Men ingen hader så manisk som journalister i flok. Læs mere
Af Harun Demirtas
18.05.19, 14:53
Jeg synes, det er dybt respektløst, at hun bruger ordet “for bøsset” som nedværdigende i hendes udtalelser. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.05.19, 13:48
Bliver det virkelighed, vil det slå tunge søm i DF’s ligkiste. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.05.19, 21:19
Det siger Christen Sørensen, Ellemann- Jensen, Martin Lidegaard, Marcus Knuth og DF. Læs mere
Af Anna Thygesen
17.05.19, 13:47
Jeg er faktisk der, hvor jeg foretrækker Grenov med hele pakken af antienergi, lav stemmeføring og stresstærskel. Ham ved man da, hvor man har. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.05.19, 14:18
Man kan vælge være naiv og tro på, at Socialdemokratiet er stort og stærkt, siden Venstre ønsker at samarbejde med partiet. Læs mere
Af Mikael Jalving
16.05.19, 13:43
Læs videre og bliv advaret. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.05.19, 09:52
Havde DF dog blot været hudløst ærlige, kunne noget af nedturen være forhindret. Læs mere